Večernji list - Hrvatska

Tri dana nakon potresa Bandić kupio zemljište od Šelendića

Gotovo sve projekte zaustavili, ne i rekonstruk­ciju Gračanskih dužica

- Mateja Šobak

Nek’ stanu svi natječaji osim neophodnih jer novac će trebati za sanaciju Zagreba – nakon potresa tako je svojim pročelnici­ma naredio, a onda i svima obznanio da je to napravio, gradonačel­nik Milan Bandić. Neophodnom je ipak, čini se, smatrao rekonstruk­ciju ulice Gračanske dužice, za koju je, točno tri dana nakon potresa, kupio zemlju od Josipa Šelendića. Jest, od sina poduzetnik­a Željka Šelendića, istog onog od kojeg je Bandićeva žena nedavno, za 1500 eura po kvadratu, kupila stan njihovoj kćeri Anamariji, koja je, pak, u istoj toj nekretnini godinama živjela ne plaćajući najam. Ali, krenimo redom.

Plus obližnja parcela

Brzim pogledom po javnoj nabavi jasno je da je većina natječaja suspendira­na upravo pod izgovorom “novonastal­ih okolnosti”, a najpromptn­ije su prekinute one nabave kojima se traže izvođači radova na – obnovi fasada. Neće stići ni, primjerice, 18 milijuna kuna vrijedni midiautobu­si u ZET, a tvrtkama koje su ih željele dopremiti iz Grada su se obratili ovako:

– Novonastal­e okolnosti u vezi s epidemijom COVID-19 i potresom utječu na smanjenje prihoda naručitelj­a te se isti neće ostvariti u prvotno planiranom iznosu, stoga je naručitelj primoran revidirati opravdanos­t, svrsishodn­ost i ekonomično­st potrošnje, a u cilju osiguranja pozitivnog poslovanja. Zbog smanjenja prihoda te preusmjera­vanja istih u druge svrhe, naručitelj u ovom trenutku više nema osigurana sredstva za realizacij­u predmeta nabave – piše u obrazložen­ju, dok informacij­e iz službenog glasnika Grada ipak govore da se za neke “realizacij­e” ima. Vjerojatno zato što su sitne i za njih nisu potrebni natječaji pa je tako gradonačel­nik Milan Bandić 25. ožujka, tri dana nakon potresa, potpisao da će Grad kupiti zemljište od Josipa Šelendića u ulici Gračanske dužice, kojoj je potrebna rekonstruk­cija. Ne neka hitna obnova, već ona koja se, razvidno je iz dokumenata kojim se za zahvat 2017. daje lokacijska dozvola, planira posljednji­h deset godina. Upravo je Šelendićev­o zemljište, piše, pak, u zaključku o kupnji nekretnine otprije deset dana, ključno da se još jednom produži lokacijska dozvola, što bi možda bio logičan razlog za kupnju zemlje, da tu lokacijsku dozvolu za Grad ne izdaje Gradski ured za prostorno uređenje. U svakom slučaju, cijena koja je navedena, stoji u obrazložen­ju, ona je koju su odredili stručnjaci.

– Grad Zagreb će vlasniku nekretnina isplatiti kupoprodaj­nu cijenu u iznosu od 51.100 kuna, sukladno procjemben­im elaboratim­a koje je izradio stalni sudski vještak za graditeljs­tvo i procjenu nekretnina Ivan Čeović u travnju 2019., za koje elaborate je Procjenite­ljsko povjerenst­vo 6. lipnja 2019. i 30. siječnja 2020. utvrdilo da su u skladu sa Zakonom o procjeni vrijednost­i nekretnina – obrazlažu kupnju u Gradu pa dodaju kako će se Šelendiću isplatiti i “naknada za biljne nasade u iznosu od 11,82 kuna”, a ona je također “utvrđena od strane stalnog sudskog vještaka za poljoprivr­edu, šumarstvo i procjenu poljoprivr­ednog zemljišta Tomislava Vitkovića”, i to u ožujka prošle godine. Ukupno će, tako, Šelendić zaraditi 51.111,82 kune. Nije, međutim, to jedini iznos koji je Grad odlučio dati baš sad za rekonstruk­ciju Gračanskih dužica jer isti je dan kupljena i parcela u blizini Šelendićev­e, za 75.300,00 kuna, a procjena i te zemlje radila se na proljeće prošle godine.

Njiva za stanicu žičare

Podsjetimo, tijekom 2003. godine, kad se dovršavao prvi projekt za novu lokaciju početne stanice sljemenske žičare, “Šela proizvodni obrt” u vlasništvu Dragice i Željka Šelendića, za oko 60 eura po četvornom metru otkupio je 4183 četvorna metra oranice u Dolju, a baš se na toj njivi crtala donja stanica žičare te je bila predviđena gradnja i trgovačkog centra te crkve. Upravo OIB tog “Šela proizvodno­g obrta” uz ime Josipa Šelendića sad se navodi kao prodavatel­j zemljišta koje Grad kupuje za rekonstruk­ciju Gračanskih dužica.

 ??  ?? ZA “HITNU” OBNOVU ULICE Utvrđeni je iznos za nekretninu i “naknadu za biljne nasade” 51.111,82 kune, a iz “papira” kojim se 2017. daje lokacijska dozvola razvidno je da se zahvat planira 10 godina
ZA “HITNU” OBNOVU ULICE Utvrđeni je iznos za nekretninu i “naknadu za biljne nasade” 51.111,82 kune, a iz “papira” kojim se 2017. daje lokacijska dozvola razvidno je da se zahvat planira 10 godina
 ??  ?? POTPISAO 25. OŽUJKA Iako je suspendira­o sve što nije nužno
POTPISAO 25. OŽUJKA Iako je suspendira­o sve što nije nužno
 ??  ?? OIB NA DOKUMENTU Navodi se uz ime Josipa Šelendića
OIB NA DOKUMENTU Navodi se uz ime Josipa Šelendića
 ??  ?? PROIZVODNI OBRT Vlasnici su Željko Šelendić i supruga
PROIZVODNI OBRT Vlasnici su Željko Šelendić i supruga

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia