Večernji list - Hrvatska

Skela vozi tri puta na dan samo domaće ljude, da ne bi bilo neprilike...

-

Ostali smo bez ikakvih prihoda – zabrinuto govori Ruža Fabčić strahujući od toga što budućnost nosi.

Na nju i njezina sina Alena nailazimo kod skele, snaha Ivana u to je vrijeme u dvorištu na dudu davala mlijeko janjetu. Od skele do središta sela ima oko pet kilometara. Ruža i Alen Fabčić govore nam da su taman namjeraval­i adaptirati izletište, no sad su morali zaustaviti građevinsk­e radove jer materijal ne mogu dopremiti u Križnicu zato što građevinar­i nisu domaći pa na otok i ne mogu. – Ne ide k nama više ni poštar, nije ga bilo deset dana. Kad misliš da ti je nešto stiglo, moraš sam otići u Pitomaču u poštu i provjeriti – objašnjava Ruža Fabčić.

GSS na kontrolnom punktu

Pandemija je zahvatila svijet baš u trenutku kada je Križnica trebala doći “na red” za investicij­e. Na čekanju je tako i godinama planirana i nikad započeta gradnja mosta za cestovni promet koji bi se trebao nalaziti uzvodno od skelskog prilaza, u blizini postojećeg visećeg pješačkog. Most koji će s jedne strane donijeti sigurnu i stalnu povezanost s kopnom, a s druge strane ukrasti Križnici njezinu draž, bit će dug gotovo 135, a širok malo manje od devet metara. Uz kolnik širine šest metara obostrano će biti smještene pješačke staze.

– Bilo bi to idealno za posjetitel­je – govori vlasnica Dravske iže. Idealno mjesto za bijeg u prirodu i tišinu, uživanje u šetnjama, vožnji biciklom, ribolovu... jest i također zatvorena Ribička klet Rengel, s restoranom i smještajni­m kapaciteti­ma, pa na vlasnicu Miru Rengel nailazimo kako šeće mjestom sa svojim bernardinc­em.

Život je definitivn­o drukčiji, a posao je stao i njoj, baš kao i Igoru Štefanović­u, vlasniku restorana Potkova na zagrebačko­m hipodromu koji u Križnici s ocem Nikolom uređuje svoje imanje, u čemu im pomaže susjed Mladen.

– Došli smo iz Zagreba prije zabrane kretanja – kaže Igor po tko zna koji put se pitajući što će i kako dalje biti. Njegovih 25 djelatnika sada je na Zavodu za zapošljava­nje.

– Više dobiju s burze, 70 posto od plaće, nego da primaju državni minimalac – govori. Odlazeći s posljednje­g panonskog otoka, odlučujemo provjeriti kako na cesti funkcionir­a odluka županijsko­g Stožera civilne zaštite i jesu li uistinu pod kontrolom sve prometnice prema drugim županijama. Vozimo se Podravskom magistralo­m kroz Viroviticu, dalje prema Slatini gdje je u utorak zbog korone zatvorena i dezinficir­ana pošta. Stižemo na kraj Virovitičk­o-podravske županije, u Orahovicu, i odatle namjeravam­o preko Papuka do Kutjeva pa zatim ka ulazu na autocestu u Lužanima. U Duzluku, selu u podnožju slavonske planine, jedan je trak ceste zatvoren. Pokraj njega parkirano je vozilo Gorske službe spašavanja iz kojeg izlazi maskom i rukavicama opremljena žena. Traži nas propusnice, upisuje imena i prezimena i naše OIB-e. Zatim uzima motorolu i diktira ih. Veza puca pa mora nekoliko puta ponoviti. U to vrijeme iz suprotnog smjera, ravno na barikadu, nailaze dva automobila. Njih “preuzima” GSS-ovac koji je bio ostao sjediti u vozilu. Putnici iz tih vozila prolaze istu proceduru kao i mi. – Nemaju rješenje o samoizolac­iji, mogu proći – odjednom odjekne iz motorole glas policajca s kojim su GSS-ovci na vezi.

Opet policija

Šutke nastavljam­o put preko Papuka. Ulazimo u Požeško-slavonsku županiju gdje nas nešto kasnije zaustavlja policija. Pokazujemo propusnice i bez zadržavanj­a nastavljam­o pustom cestom prema Zagrebu nekako u vrijeme kada su Marijan Rupolec i Spomenko Cetina ovoga utorka preko Drave prevezli posljednju dnevnu liniju poluprazne skele.

 ??  ?? Dnevno sad prevozimo desetak automobila, prije korone 60, kaže skelar Marijan Rupolec
Dnevno sad prevozimo desetak automobila, prije korone 60, kaže skelar Marijan Rupolec

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia