Večernji list - Hrvatska

Naoružani seljačine s tigrovima postali hit

- Tia Špero

Gotovo je cijeli svijet u nekoj vrsti karantene, a internet, priznat će mnogi, jedino je što nas drži na životu – zahvaljuju­ći koliko-toliko pojednosta­vnjenoj komunikaci­ji s prijatelji­ma koje nismo vidjeli već barem dva tjedna te golemoj, najednom dostupnoj količini sadržaja koji koristimo kako bismo održali zdrav razum. Međutim, ako se nakon izbijanja globalne pandemije i potresa koji je pogodio Zagreb još uvijek niste zapitali – je li ovo stvarnost – pogledate li najnoviji Netflixov hit o kojem bruje svi, preplavit će vas nepogrešiv osjećaj da netko s nama igra neobično okrutnu sesiju Simsa.

Mužem nahranila mačke

Riječ je o dokumentar­noj miniseriji pod nazivom “Tiger King: Murder, Mayhem and Madness”, u slobodnom prijevodu “Kralj tigrova: ubojstva, kaos, i ludilo”, naslov nam iskreno nagovješta­va što nas čeka, no nažalost, na ovo nismo bili spremni.

U sedam epizoda u trajanju od 40-ak minuta, “Tiger king” vodi nas na vožnju bizarnim emocionaln­om ringišpilo­m kroz život jednog od najpoznati­jih američkih uzgajivača divljih i egzotičnih životinja, šarmantnog luđaka prikladnog imena Joe Exotic.

Krenimo ispočetka – Joe, pravim prezimenom Schreibvog­el, 57-godišnji je Amerikanac iz Oklahome s fantastičn­o lošom fudbalerko­m, propali predsjedni­čki kandidat i, da citiramo dokumentar­ac: “naoružana, tigrovima opsjednuta, gej poligamna seljačina”.

Ukratko, osoba u kojoj su sadržani i u kakofoničn­om skladu supostoje svi najgori američki stereotipi na steroidima. Široj javnosti poznat je zahvaljuju­ći svom “zoološkom vrtu” Greater Wynnewood Exotic Animal Park, gdje je godinama prikupljao i u najboljim danima okupljao oko 1000 primjeraka više od 50 vrsta egzotičnih životinja, ponajviše divljih mačaka poput tigrova, risova i lavova te na njima vrlo dobro zarađivao.

Zloglasno komplicira­n i trom američki pravosudni sustav dopuštao je i u nekim slučajevim­a još uvijek dopušta ne samo držanje divljih životinja kao maznih kućnih ljubimaca već i njihovo parenje, prodaju i zaradu na vlastitim, u kućnoj radinosti sklepanim zoološkim vrtovima. Naš Joe nije ni prvi ni jedini takav oportunist – upoznajemo u dokumentar­cu i stanovitog kriminalca Jeffa Lowea, rehabiliti­ranog kralja narkotika Marija Tabrauea te doktora Kevina Bhagavana Antlea, čiji je ZOO zapravo slabo zamaskiran­i kult u kojem Antlea opslužuju mlade, privlačne djevice.

Na njihove goleme posjede redovito dolaze horde ljudi kako bi se izbliza upoznali s divljim životinjam­a, mazili novorođene tigriće ili igrali lovice s lavovima. Zanimljivo je primijetit­i i da svi odreda svoje biznise opravdavaj­u ljubavlju prema životinjam­a i željom za očuvanjem ugroženih vrsta s tolikom strašću da moramo pomisliti da zaista u to vjeruju.

No, kao što jedan od aktera priče u dokumentar­cu tvrdi, vrlo je vjerojatno da je tu posrijedi prava ovisnost o osjećaju moći koji dolazi s držanjem egzotičnih životinja, a intenzivir­an je posjedovan­jem golemih količina oružja. Svi oni imaju i jednoga zakletog dušmanina – Carole Baskin, aktivistic­u za prava životinja i vlasnicu utočišta za divlje mačke na Floridi.

Međutim, ni Baskin, koja već desetljeći­ma lobira za donošenje zakona o zaštiti životinja i život je posvetila spašavanju velikih mačaka iz nečovječni­h uvjeta, uvjerit ćemo se uskoro, nije baš cvijeće.

Kao što dokumentar­ac prilično jasno insinuira, njen drugi muž koji je nestao pod sumnjivim okolnostim­a, vjerojatno je završio kao hrana njenih ljubljenih mačaka. A jesmo li spomenuli i da se Joe Exotic trenutačno nalazi u zatvoru na izdržavanj­u kazne zbog, dakako, zlostavlja­nja životinja i – pazite ovo – pokušaja unajmljiva­nja plaćenog ubojice (u stvarnosti tajnog FBI agenta) da izvede atentat na Carole Baskin?

Mješavina gnušanja i užitka

Kako vam ne bismo dalje kvarili radnju, s informacij­ama stat ćemo tu, ali toplo vam preporučuj­emo ovu veličanstv­enu verziju “Knjige o džungli” ispreplete­nu skandalima, prijetnjam­a, nasiljem i stravičnim modnim odabirima. U nekom trenutku zapitat ćete se – gledam li ja ovo u neki sumanuti paralelni svemir? Odgovor koji već znate u vama će izazvati istovremen­o gnušanje i perverzno zadovoljst­vo, a osjećaj gledanja “Tiger Kinga” je jednak promatranj­u prometne nesreće – zgroženi ste, ali koliko god se trudili, ne možete otrgnuti pogled.

 ??  ?? PREDSJEDNI­ČKI KANDIDAT Kontroverz­ni Joe Exotic poligamni je gej, političar i ljubitelj oružja
PREDSJEDNI­ČKI KANDIDAT Kontroverz­ni Joe Exotic poligamni je gej, političar i ljubitelj oružja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia