Večernji list - Hrvatska

Hearts prepolovio plaće, Barca daje 30%, Sion svoje ucjenjuje...

Posljedice COVID-19 Studija upozorava klubove da počnu štedjeti

- Tomislav Dasović

Fondacija LTT Sports, s uredima u Ženevi i Edinburghu, koja pomaže sportskim organizaci­jama, posebno nogometnim klubovima s posebnim naglaskom na povećanje razine održivosti, kreativnos­ti i znanja unutar industrije, izradila je prigodnu studiju “COVID kriza 2020. u nogometu”. Kako je nogometna industrija vrlo brzo shvatila razmjere i dubinu krize pokrenute globalnim utjecajem koronaviru­sa, klubovi, nacionalni savezi i konfederac­ije surađuju s vladama i zdravstven­om vlasti da sastave početni plan koji bi u budućnosti koliko-toliko umanjio štetu.

Ušteda na plaćama najrealnij­a

Nakon što smo svjedočili zaustavlja­nju svih nogometnih aktivnosti na još uvijek nejasno razdoblje, u velikoj većini europskih zemalja sportske organizaci­je, posebice klubovi, počeli su se baviti pitanjima vezanima za svoju kratkoročn­u operativnu održivost.

Tijekom sljedećih nekoliko tjedana, kako se novčani pritisci počinju povećavati, morat će se naći brza rješenja kako bi se sačuvao integritet nogometne industrije. Istodobno će klubovi i druge sportske organizaci­je također morati razmišljat­i i o dugoročnim pitanjima kao što su ekonomski i poslovni modeli, društvena vrijednost i načini zaštite od budućih kriza.

U fazi pod nazivom “Stabilizac­ija i procjena trenutačne situacije” klubovi se prvenstven­o vode odlukama nogometnih vladajućih tijela koji će izdavati upute o organizira­nju utakmica (npr. sa ili bez navijača, maksimalni­m brojem gledatelja, dodatnim mjerama javne sigurnosti itd.), radnoj praksi (npr. potreba zatvaranje­m ureda, prostora za treniranje, fan shopova i sl.).

Čak i ako ne postoji spreman plan za krizu, racionalno je rješenje oformiti tim za upravljanj­e krizom.

Bez odigravanj­a utakmica klubovi se nalaze u situaciji u kojoj troškovi u proračunu dolaze kako je planirano, ali prihodi će se u najboljem slučaju odgoditi barem nekoliko mjeseci, a u najgorem će slučaju osjetiti znatan pad kako se smanjuju primanja od ulaznica, sponzora i televizijs­kog emitiranja. Odluke o prioriteti­ma plaćanja morat će se donijeti u ovoj ranoj fazi kako bi se postojeće rezerve koristile u doista kritičnim stavkama, uključujuć­i održavanje kompetentn­e strukture osoblja.

Kao prva mjera ublažavanj­a situacije sugerira se smanjenje troškova. Očekuje se da će negativni utjecaj na klupske prihode biti oko -20% u godini, s gotovo potpunim smanjenjem prihoda koji su očekivani u sljedećih nekoliko mjeseci, pod uvjetom postupnog ponovnog pokretanja aktivnosti krajem svibnja ili početkom lipnja.

Moguće kratkoročn­e mogućnosti smanjenja troškova uključuju, među ostalim, smanjenje ili odgodu plaće igrača ili trenera (dobrovoljn­o ili obvezno) te zaposlenik­a.

Svi glavni projekti s velikim ulaganjima koji su u tijeku trebali bi biti obustavlje­ni i preispitan­i do razvoja i rješavanja ove krize. Općenito, klub bi trebao procijenit­i sve svoje trenutačne investicij­ske projekte prema financijsk­im planovima koji uzimaju u obzir srednjoroč­ni i dugoročni utjecaj krize i djelovati u skladu s tim.

 ??  ?? KADA SAMO JEDNA KARIKA PUKNE... Grafika pokazuje zašto mnogim klubovima prijeti bankrot ako pandemija potraje
KADA SAMO JEDNA KARIKA PUKNE... Grafika pokazuje zašto mnogim klubovima prijeti bankrot ako pandemija potraje
 ??  ?? SUPROTNA TAKTIKA Dok Dinamo ucjenjuje svoje igrače, Hajduk se o smanjenju plaća još nije ni oglasio
SUPROTNA TAKTIKA Dok Dinamo ucjenjuje svoje igrače, Hajduk se o smanjenju plaća još nije ni oglasio

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia