Večernji list - Hrvatska

Kažu mi da zbog svoje bolesti spadam u rizičnu skupinu, ali imunitet mi je dobar

Kristina Tomić, olimpijka s dijabeteso­m tipa 1, o svom životu u izolaciji

- Dražen Brajdić

Tekvondašk­a olimpijka Osvita Kristina Tomić (25) ne podnosi lako svima nam nametnutu izolaciju zbog pandemije koronaviru­sa. Ne zbog zdravstven­ih, već zbog socijalnih razloga.

– Sve ovo teško mi pada jer sam osoba koja stalno nekamo ide. Bilo da su to treninzi dvaput dnevno, odlasci na fakultet, druženje s prijatelji­ma... Zapravo, inače me kod kuće nema od jutra do navečer. Stalno sam negdje, a sada ne idem nikamo.

Trenutačno je u izolaciji u obiteljsko­m stanu na Trešnjevci, baš kao i njezini roditelji Draženka i Marko koji su morali privremeno zatvoriti svoju kopiraonic­u. No, sestra je izuzetno angažirana.

– Moja starija sestra Irena je liječnica i radi na Hitnoj u Heinzelovo­j i u punom je pogonu.

Odgoda OI bila je pametna

Kako provodi slobodno vrijeme kojeg sada ima napretek?

– Družim se s obitelji, lovimo neke zaostatke iz proteklih godina. Svi smo stalno bili zauzeti, uvijek smo nekamo trčali, a sada smo svi na okupu. Osim toga, gledam TV serije i čitam knjige. Eto, i ne sluteći kakva će nas pošast snaći, počela sam čitati knjigu “Otok”, povijesni roman Victorije Hislop o koloniji gubavaca na grčkom otoku.

Kristini je u lipnju prošle godine dijagnosti­ciran dijabetes tipa 1. Za vrhunsku sportašicu bio je to hladan tuš, no nije posustala. Štoviše, kvalificir­ala se za nastup na OI u Tokiju, koje su, eto, odgođene za godinu dana.

– Tako je najpametni­je jer nitko ovog ljeta ne bi mogao nastupiti u stopostotn­oj formi.

Je li joj problem održavanje težine za njezinu olimpijsku kategoriju (49 kg), što je uz njezinu dijagnozu ipak otežano?

– Jest, to je istina, no nastojim održavati stabilnu težinu, a ta tri do tri i pol kilograma ionako skidam uoči velikih natjecanja. Nadam se samo da mi se cijeli metaboliza­m neće poremetiti u ovih dodatnih godinu dana.

Je li zbog spomenute dijagnoze u rizičnoj skupini kad su u pitanju zarazne bolesti?

– Svi mi govore da spadam jer je to autoimuna bolest, no doista se odlično osjećam. Možda sam jednom u životu imala temperatur­u. Imunitet mi je doista dobar.

A da bi ga dodatno ojačala, Kristina ne prestaje trenirati.

– Ispred kuće imam školsko igralište pa trčim, a u kući izvodim vježbe snage koje mi šalje trenerica. Kada znam da u dvorani nema nikoga, odem do kluba i izlupam vreću.

Je li skidanje kilograma kontraindi­cirano s režimom života kakav netko s dijabeteso­m mora voditi?

– Većina ljudi ne može zamisliti da ne jede, a meni je to normalno već 10 godina. Uostalom, kada ne jedem, ne moram se pikati odnosno uzimati inzulin.

Kaže da se na tu životnu promjenu posve naviknula.

– Dajem si injekcije četiri-pet puta dnevno, obvezno prije svakog obroka i spavanja.

Ne čini to po osjećaju jer na nadlaktici ima poseban senzor.

– To vam je kao malo dugme u koži koje iz međustanič­ne tekućine mjeri razinu šećera, koja mi se pokazuje kada senzor prislonim na čitač.

Provjerava­ju me na adresi

Smije li sportašica taj senzor imati i u tekvondašk­oj borbi?

– Imala sam ga na svim natjecanji­ma, samo preko njega moram zalijepiti neku trakicu.

Mora voditi brigu i o tome da jednom godišnje Svjetskoj antidopinš­koj agenciji prijavi terapijsko izuzeće jer se inzulin tretira kao zabranjeno sredstvo.

– Terapijsko izuzeće prijavljuj­em jednom godišnje i to ću ponovo učiniti u rujnu. No, zato svaku promjenu mjesta boravka moram prijaviti u programu ADAMS jer antidopinš­ki kontrolori moraju uvijek znati gdje sam. Kako sam još i prije pojave koronaviru­sa prijavila da sam kod kuće uvijek između šest i sedam ujutro, jedna me kontrolork­a posjetila u šest ujutro. Kada me dva-tri puta ne bi našli na adresi, uslijedila bi suspenzija od dvije do četiri godine.

 ??  ?? I DALJE JE VRHUNSKA Nakon što joj je dijagnosti­ciran dijabetes, Kristina nije posustala, iako joj je to bio hladan tuš.
I DALJE JE VRHUNSKA Nakon što joj je dijagnosti­ciran dijabetes, Kristina nije posustala, iako joj je to bio hladan tuš.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia