Večernji list - Hrvatska

Građani Pule i okolice na Viberu mogu saznati aktualnost­i o virusu

Naziv grupe je Grad Pula COVID-19, a osnovana je s ciljem što točnijeg informiran­ja

- Snježana Bičak

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule, koja se zbog propisanih mjera zaštite održala sudjelovan­jem i izjašnjava­njem vijećnika putem elektronič­ke pošte, usvojene su odluke koje se odnose na ublažavanj­e posljedica za gospodarst­vo prouzročen­ih pojavom i širenjem virusa COVID-19. U paketu mjera za rasterećen­je građana i gospodarst­venika usvojena je odluka o oslobađanj­u plaćanja poreza na korištenje javnih površina i to za sve obveznike koji nisu u mogućnosti koristiti javnu površinu ili je njihovo korištenje ograničeno zbog pojave koronaviru­sa.

Gospodarsk­e mjere

Također, zakupnicim­a poslovnih prostora odobreno je 50-postotno smanjenje mjesečnih iznosa zakupnine i obročna otplata umanjenog iznosa za one poduzetnik­e koji su obuhvaćeni mjerama ograničenj­a rada i ponašanja.

Nadalje, omogućena je odgoda plaćanja komunalne naknade do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnik­e koji su obuhvaćeni mjerama ograničenj­a rada, dok je obveznicim­a s rješenjima izdanim u razdoblju od ožujka 2020. godine omogućena otplata plaćanja komunalnog doprinosa kao i mogućnost obročnog plaćanja. Usvojena je odluka o obustavlja­nju plaćanja spomeničke rente, a roditelji su oslobođeni plaćanja mjesečne subvencije za program predškolsk­og odgoja tijekom trajanja mjere o obustavi rada.

Usvojena je i odluka o odgodi roka dospijeća plaćanja za tri mjeseca za obveznike poreza na potrošnju s intencijom oslobađanj­a od nje za obveznike koji obavljaju ugostitelj­sku djelatnost i koji su pogođeni mjerama ograničava­nja kretanja i ponašanja koje je donio Stožer civilne zaštite. Uz to, kako bi pomogli građanima da budu informiran­i o svemu vezanom za aktualnost­i o koronaviru­su, Grad je oformio službenu Viber zajednicu.

– S ciljem izravne i dvosmjerne komunikaci­je prema građanima te što promptnije­g informiran­ja javnosti točnim i provjereni­m podacima, Grad Pula pokrenuo je putem Viber aplikacije za1. jednicu „Grad Pula COVID-19“. Ovaj kanal odabran je jer većina građana svih dobi danas koristi pametne telefone za svakodnevn­o slanje poruka na raznim platformam­a i lako je dostupan svima za korištenje – objašnjava­ju iz Grada.

Međusobna interakcij­a

Korisnici Viber zajednice tako će iz prve ruke moći dobiti najnovije informacij­e o trenutačno­m razvoju situacije, zatim informacij­e vezane uz aktualne mjere koje se poduzimaju u borbi protiv epidemije koronaviru­sa na nacionalno­j i lokalnoj razini, kao i praktične savjete i upute za što sigurniji svakodnevn­i život. – Uz to, intencija je potaknuti i međusobnu interakcij­u korisnim informacij­ama. Na ovaj će se način osigurati brži protok informacij­a i savjeta o prevenciji i zaštiti od koronaviru­sa posebice važnih za naše starije sugrađane i sve one koji spadaju u rizičnu skupinu. Isto tako, pokretanje Viber zajednice ima za cilj spriječiti širenje dezinforma­cija koje mogu imati negativan utjecaj na provođenje mjera zaštite od virusa. Zato pozivamo sve građane Pule i okolice da se uključe u Viber zajednicu „Grad Pula COVID-19“i na taj način sebi i svojim bližnjima omoguće pristup najnovijim informacij­ama u realnom vremenu iz provjereno­g izvora. Zahvaljuju­ći dvosmjerno­j komunikaci­ji građani će putem ovog kanala imati priliku zatražiti informacij­e oko bitnih upita vezanih za koronaviru­s, a na njih će se odgovarati u razumnim rokovima – dodaju u Gradu.

Viber zajednica Grada Pule dostupna je na adresi: http://bit.ly/ Pula_Viber. Službeni kanal nacionalno­g Stožera civilne zaštite (www.koronaviru­s.hr) moguće je također pratiti i na Viberu na adresi: http://bit.ly/Koronaviru­s_Viber.

 ??  ?? Ovaj kanal odabran je jer većina građana svih dobi danas koristi pametne telefone za svakodnevn­o slanje poruka na raznim platformam­a
Ovaj kanal odabran je jer većina građana svih dobi danas koristi pametne telefone za svakodnevn­o slanje poruka na raznim platformam­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia