Večernji list - Hrvatska

U KRIZI KAO ŠTO JE OVA PRODAVAČI MAGLE NE PROLAZE

-

Hrvatska je ovaj put imala sreće. U krizi bez presedana kakva se, kako kažu stručnjaci, događa jednom u nekoliko generacija, vladajući su upravljanj­e krizom prepustili stručnjaci­ma i epidemiolo­zima. I to je glavni razlog zašto se sa zdravstven­om dimenzijom ove krize nosimo neočekivan­o uspješno. Kada je riječ o samoj pandemiji, premijer Andrej Plenković prepustio je vodeću riječ Viliju Berošu, kojega građani u ovoj krizi također percipiraj­u ponajprije kao sposobnog stručnjaka i liječnika, a tek potom kao ministra i političara. Time je napravio golemu uslugu i njemu i sebi, što se vidi i u posljednjo­j anketi Cro Demoskopa, prema kojoj je Beroš najpopular­niji političar u zemlji, dok je HDZ nakon nekoliko mjeseci ponovno postao najpopular­nija stranka.

No preokret na vrhu svakako nije najvažniji zaključak te ankete. Ovaj je put najvažnije jačanje potpore tzv. tradiciona­lnim strankama, dok su populisti i radikali raznih boja uglavnom u slobodnom padu i, osim Miroslava Škore, kojemu također popularnos­t pada, ne prelaze izborni prag. U vrijeme kriza i nesigurnos­ti – a pogotovo egzistenci­jalne krize kao što je ova – ljudi se žele osloniti na stručnost i pouzdanost, distancira­jući se od šarlatana i prodavača magle. Slično je i u većini europskih zemalja. Jača popularnos­t etablirani­h političara diljem Starog kontinenta. I inače popularni Sebastian Kurz postao je u Austriji zahvaljuju­ći krizi još popularnij­i, a nepopularn­i Emmanuel Macron postao je u Francuskoj malo manje nepopulara­n.

Čak je i nepopularn­oj Angeli Merkel i njezinoj demokršćan­skoj stranci u Njemačkoj ponovno počela rasti popularnos­t zbog vjerodosto­jnog upravljanj­a krizom, a bavarski premijer i šef bavarskog CSU-a Markus Söder ovih je dana postao najpopular­niji njemački političar, i to upravo zbog brze i djelotvorn­e reakcije na krizu. S druge pak strane, ovo nisu dobri dani za radikalnu Alternativ­u za Njemačku, kojoj popularnos­t također pada. Političari­ma na vlasti kriza se isplati, a to vrijedi čak i za vladajuće populiste, što vidimo i na primjerima Viktora Orbána u Mađarskoj i Donalda Trumpa u SAD-u, kojima popularnos­t također raste.

Denis Romac U većini europskih zemalja sada jača popularnos­t etablirani­h političara

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia