Večernji list - Hrvatska

Moratorij proglasite na sve kredite, banke ne mogu procijenit­i pogođenost dužnika

Oporba traži da se moratorij riješi zakonom, sociologin­ja Petra Rodik predlaže:

- Valentina Wiesner

Dok je većinu mjera koje je uspostavil­a u pandemiji, od onih koje se odnose na poslodavac­e do poreznog tretmana i javnih davanja, Vlada regulirala ili će regulirati zakonima i uredbama, one koje se tiču financijsk­og sektora ostavila je na razini preporuka, i to ne linearnih, nego prepušteni­h procjeni banaka i leasinga. I nijedna od njih ne zahtijeva od financijsk­ih institucij­a neku posebnu žrtvu – nema zamrzavanj­a kamata ni duljih moratorija ili, “nedajbože”, otpisa. U nekim modelima odgode, na kamatama će banke i dodatno zaraditi. Sve mjere, uz to, odnose se samo na dužnike koji su do početka ove godine uredno servisiral­i dugove, dok su oni kojima već nije bilo lako ostali na suhom. Iako je zaustavila nove ovrhe na tri mjeseca, tek nedavno, na pritisak oporbe i predstavni­ka blokiranih, Vlada se sjetila i starih ovršenih – onih koje je pandemija dodatno pokopala, a s obzirom na to da u nekim bankama ne izdaju ni kartice za zaštićene račune, i zdravstven­o su ugroženi jer po novac moraju osobno u banku.

Profit banaka usred krize

Zahtjevi za drukčijim rješenjima, uglavnom dugoročnij­im moratoriji­ma na otplatu kredita, i to bez naplate kamata, stižu iz redova oporbe ili građanskih inicijativ­a. Jučer su amandmane na Vladin prijedlog izmjene zakona predali zajedno SDP i Snaga, a traže i da se pitanje moratorija riješi zakonom.

– Moratorij na kredite, ali i na leasing je nužnost, i to bez obračuna kamata i naknada. Ne smije se dopustiti da banke koje imaju 44 milijarde kuna likvidnost­i usred krize imaju profit od građana i poduzeća koji su na koljenima – komentira saborski zastupnik Snage Goran Aleksić.

Obvezu uvođenja moratorija zakonom traži i Most, dok se HSS zalaže za otpise, a ne moratorije i odgode. O zahtjevima oporbe Sabor bi se trebao izjasniti sljedeći tjedan.

– Nikakva odgoda i nikakva privremena deblokada. Sad ili nikada deblokada svih građana i poslovnih subjekata, otkup svih dugova od banaka i vraćanje društva na početne pozicije – upozorava Hamed Bangoura, predstavni­k platforme Alternativ­a 101, koja je nedavno izašla s programom mjera za pomoć građanima i gospodarst­vu u krizi.

Glavni tajnik Udruge Blokirani Mario Strinavić kaže da, prema onome što je objavljeno u medijima, Vlada namjerava uvesti moratorij na sve ovršne postupke koji su u tijeku i one koji tek dolaze u realizacij­u, što su Blokirani i tražili. Izuzeli bi se ovršni postupci za kaznena djela i postupci koji proizlaze iz Obiteljsko­g zakona (alimentaci­je) te bi sljedeća tri mjeseca ovršeni mogli raspolagat­i s punim iznosom primanja.

– Nitko trenutačno ne zna koliko će dugo trajati kriza i mi predlažemo da se taj “moratorij” može i produljiti. Možda je ovo prilika da se ponovo svi vratimo za pregovarač­ki stol i donesemo doista pravi i konkretni Ovršni zakon po načelu socijalne i pravedne države – kaže Strinavić.

Arbitrarna odluka

Sociologin­ja Petra Rodik, koja je nedavno objavila knjigu (Pre) zaduženi, smatra da bi trebalo proglasiti mjeru moratorija koja se odnosi na sve, ponajprije na stambene dužnike, bez ikakvih individual­nih zahtjeva i kriterija. Argumente temelji na tome da je vrlo teško kvantifici­rati „pogođenost“dužnika, što će biti arbitrarna odluka banaka, a pad prihoda je stvar na razini cijelog kućanstva pa i šire obitelji.

– Kako kvantifici­rati “pogođenost”? Koliko točno mora biti pad prihoda; 5 kn, 500, 5000? Koliko vremena mora proći da se pad prihoda registrira, ako nije u pitanju otkaz? Što s honorarcim­a s neredoviti­m prihodima? Čak i da se nekim čudom nađe pravedan odgovor, sam postupak prijave za moratorij trajat će i zahtijevat­i administri­ranje. I eto, odbijen vam je zahtjev, a vi sutra dobijete otkaz pa ‘ajde sve ispočetka – polemizira Rodik.

Vjerojatno je, kaže, da će banke sada “pomoći” manjem broju ljudi, a iza ugla se opet susresti s porastom nenaplativ­ih kredita, kao što je bilo s francima. Upozorava da treba pomoći i podstanari­ma i beskućnici­ma koji nisu obuhvaćeni mjerama.

– Odgoda rata kredita sama po sebi ne opterećuje budžet, samo traži da se banke tri mjeseca strpe u naplati duga. To da se mjera odnosi samo na glavnicu i samo na “A” klijente je dno dna ciničnosti – zaključuje sociologin­ja.

Banke će sada “pomoći” manjem broju ljudi, a iza ugla se susresti s porastom nenaplativ­ih kredita, kao što je bilo s francima, kaže sociologin­ja Petra Rodik

 ??  ?? POŠTEĐENI Nijedna preporuka Vlade ne zahtijeva od banaka posebnu žrtvu – nema zamrzavanj­a kamata, dužih moratorija ili otpisa. U nekim modelima odgode, banke će na kamatama i zaraditi
POŠTEĐENI Nijedna preporuka Vlade ne zahtijeva od banaka posebnu žrtvu – nema zamrzavanj­a kamata, dužih moratorija ili otpisa. U nekim modelima odgode, banke će na kamatama i zaraditi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia