Večernji list - Hrvatska

Trump ponudio eksperimen­talne lijekove za Johnsona

Britanski premijer prima terapiju kisikom na odjelu intenzivne skrbi u Londonu

-

Britanski premijer Boris Johnson bori se sa simptomima zaraze koronaviru­som na odjelu intenzivne njege u jednoj bolnici u Londonu, ali nije mu dijagnosti­cirana upala pluća i nije priključen na respirator, već prima terapiju kisikom. Objasnili su to jučer iz njegova ureda u Downing Streetu, gdje je ulogu de facto premijera preuzeo ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

“I dalje je dobro raspoložen”

Premijer Johnson prebačen je u bolnicu St. Thomas u nedjelju navečer, u trenucima dok su Britanci gledali kraljičino obraćanje naciji na svojim televizori­ma, a u ponedjelja­k navečer s jednog je bolničkog odjela prebačen na odjel intenzivne njege jer mu se stanje pogoršaval­o. Prije odlaska u bolnicu proveo je 10 dana u samoizolac­iji nakon što su se pojavili simptomi, a testiranje potvrdilo da je zaražen koronaviru­som. Izvori iz Downing Streeta jučer su prenijeli novinarima da je noć na intenzivno­j proveo mirno i da je premijer i “dalje dobro raspoložen”.

Johnson je prvi svjetski državnik koji je zbog simptoma bolesti COVID-19 završio na odjelu intenzivne njege. Njegova je vlada u borbi protiv širenja koronaviru­sa imala zaokret u pristupu koji je, prema pisanju Sunday Timesa, krajem veljače na jednom sastanku unutar vlade bio opisan kao “razvijmo imunitet krda, zaštitimo ekonomiju, a ako to znači da će neki umirovljen­ici umrijeti – prava šteta”, a kasnije se ipak pretvorio u pristup zatvaranja javnog života, smanjenja pritiska na bolnice i spašavanja života pod svaku cijenu. Johnsonov ured demantirao je da je njegov kontroverz­ni savjetnik Dominic Cummings ikad izrekao te riječi koje mu je pripisao Sunday Times.

Kad je čuo vijest o Johnsonu na intenzivno­j skrbi, američki predsjedni­k Donald Trump ponudio je njegovim liječnicim­a da ga liječe eksperimen­talnim lijekovima koje razvija jedna američka farmaceuts­ka kompanija, no Johnsonovi suradnici to su jučer odbili. Premijer vjeruje u vrhunsku stručnost britanskog zdravstven­og sustava, rekli su.

Beba stiže početkom ljeta

Johnsonova trudna zaručnica, s kojom očekuje dijete početkom ljeta, također se žalila na simptome bolesti COVID-19, koje je preležala u samoizolac­iji, ali nije se testirala na koronaviru­s. Ministar u britanskoj vladi Michael Gove jučer je završio u samoizolac­iji nakon pojave simptoma koronaviru­sa u njegovoj obitelji. U UK je potvrđeno 52 tisuće zaraženih i 5373 umrla od posljedica korone.

 ??  ?? BORIS JOHNSON Britanski premijer bori se u bolnici sa zarazom koronaviru­som
BORIS JOHNSON Britanski premijer bori se u bolnici sa zarazom koronaviru­som

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia