Večernji list - Hrvatska

Vijećnik može psovati majku i reći “govno jedno”

- (Marinko Jurasić)

Korčulansk­i vijećnik Tino Andrijić uporno je tvrdio kako nije smio biti kazneno progonjen jer je opsovao majku ravnatelju jedne gradske institucij­e za sjednice Gradskog vijeća koju je prenosio Radio Korčula te mu kazao “govno jedno” pa ni biti osuđen na kaznu od 5000 kuna i uvjetnu osudu od godine kušnje. Ustavni je sud s 10 glasova “za” i tri izdvojena mišljenja dao za pravo Andrijiću, koji se pozivao na imunitet članova predstavni­čkih tijela.

Općinski sud u Dubrovniku osudio ga je jer je uvredu izrekao nakon što je završio izlaganje za govornicom pa da se stoga nije radilo o “izjavi, iznesenom mišljenju ili stavu na sjednici predstavni­čkog tijela”, kad ga štiti imunitet. Za sud se tu radilo o “običnoj psovki i čistoj uvredi”, odnosno sadržaju koji nema drugu svrhu i smisao osim vrijeđanja i omalovažav­anja. Andrijić se u žalbi pozvao na odluku Ustavnog suda iz 2016. u povodu koje smo u Večernjem listu napisali da je značajna za slobodu političkog govora u predstavni­čkim tijelima lokalnih jedinica. Tada je Jurica Meić novčano kažnjen za klevetu gradonačel­nika Milana Bandića, ali je Ustavni sud ukinuo osude obrazlažuć­i kako imunitet za vijećnike vrijedi i na aktualnom satu.

Županijski sud u Slavonskom Brodu obrazložio je kako psovanje majke nema veze s političkim djelovanje­m, zbog kojeg postoji imunitet.

Ali Ustavni sud ukinuo je obje presude pozvavši se na svoju odluku u slučaju Meić.

Sudac Josip Leko u izdvojenom mišljenju napisao je da zloupotreb­a zastupničk­og imuniteta dovodi u pitanje sam institut imuniteta, posebno kad je tako široko tumačen, u gradskoj vijećnici, ali ne za rasprave na sjednici.

Za suca Andreja Abramovića psovka očito nije glasovanje, a ni izjava, mišljenje ili stav, već je jedini njezin smisao uvrijediti drugoga. Protiv je širenja slobode govora preko razumne mjere. I sutkinja Ingrid Antičević-Marinović podržava sudove te ističe kako nije točno da baš svaka izjava samo zato što je izrečena u predstavni­čkom tijelu ne može biti predmet kaznenog progona.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia