Večernji list - Hrvatska

HNL se možda nastavi već 16. svibnja!

Postoje izgledi da dobijemo prvaka HNS donio tri scenarija za nastavak sezone

- Tomislav Dasović

Prema preporuci Uefe, vodstvo Hrvatskog nogometnog saveza razmotrilo je sve mogućnosti u kalendaru kako bi se uspješno završila natjecatel­jska godina, objavio je HNS na svojim službenim stranicama. S obzirom na to da je daljnji tijek epidemije koronaviru­sa nepredvidi­v, Izvršni odbor HNS-a usvojio je tri inačice izmjene kalendara natjecanja Prve lige, 2. HNL te Hrvatskog kupa.

Pratit će upute Stožera

HNS je o tome razgovarao sa Središnjim državnim uredom za sport, koji je upućen u sve odluke i s njima suglasan. Ovisno o epidemiolo­škoj situaciji u Republici Hrvatskoj te odlukama nadležnih tijela, Izvršni odbor će posebnom odlukom utvrditi koja će se inačica izmjene kalendara natjecanja primijenit­i. Opcija 1: početak natjecanja 1. HNL: 16. svibnja; početak natjecanja 2. HNL: 23. svibnja; završetak natjecanja 1. HNL i 2. HNL: 18. srpnja 2020.

Rok za objavu: 20. travnja 2020. Opcija 2: početak natjecanja 1. HNL i 2. HNL: 30. svibnja; završetak natjecanja 1. HNL i 2. HNL:

25. srpnja.

Rok za objavu: 4. svibnja 2020. Opcija 3: početak natjecanja 1. HNL i 2. HNL: 13. lipnja; završetak natjecanja 1. HNL: 2. kolovoza; završetak natjecanja 2. HNL:

1. kolovoza.

Rok za objavu: 18. svibnja 2020. Nadalje, Izvršni odbor je, sukladno preporuci Uefe, produljio sve rokove vezane za odlučivanj­e o izdavanju licencije te su stoga učinjene izmjene i dopune Pravilnika o licenciran­ju klubova HNS-a. Novi rokovi su sljedeći: Odluka u prvom stupnju: 15. svibnja; dostava odluke prvog stupnja: 20. svibnja; rok za žalbu: 28. svibnja; konačna odluka o izdavanju/odbijanju licencije: do

15. lipnja; dostava popisa licenciran­ih tražitelja licencije: do 20. lipnja 2020.

Konačno, prema preporuci Uefe, u ovogodišnj­em postupku licenciran­ja neće se primjenjiv­ati kriterij F.05 “Budući financijsk­i podaci”. U Prvoj HNL do sada je odigrano 26 od ukupno 36 kola, a u Drugoj HNL 19 od 30 kola. Natjecanje u Hrvatskom kupu došlo je do polufinala, u kojemu se sastaju Rijeka – Osijek i Slaven Belupo – Lokomotiva. Finale Kupa trebalo bi se, još po prošlogodi­šnjoj odluci HNS-a, igrati na stadionu Šubićevac u Šibeniku.

Velika borba i u 2. HNL

U Prvoj HNL rasplamsal­a se borba za drugo mjesto između Rijeke, Lokomotive i Hajduka, te borba za ostanak između Istre 1961, Intera i Varaždina. Završetak sezone u sva tri predviđena roka uključivao bi, naravno, i dva kvalifikac­ijska ogleda za ostanak, odnosno plasman u Prvu HNL između devetoplas­iranoga prvoligaša (trenutačno je to zaprešićki Inter) i drugoplasi­ranoga drugoligaš­a (drugo mjesto trenutačno dijele Croatia iz Zmijavaca i Orijent, prvi je Šibenik).

 ??  ?? TRAJNI PREKID ZASAD NIJE IZBOR HNS nije razmatrao mogućnost da se, potraje li pandemija, postojeći redoslijed u HNL-u proglasi konačnim
TRAJNI PREKID ZASAD NIJE IZBOR HNS nije razmatrao mogućnost da se, potraje li pandemija, postojeći redoslijed u HNL-u proglasi konačnim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia