Večernji list - Hrvatska

Obitelj Butigan iz Birmingham­a

Navijamo za Slavena i West Brom i promoviram­o Hrvatsku

- Tomislav Dasović

U drugome najvećem britanskom gradu, milijunsko­m Birmingham­u, pronašli smo zanimljivu, tek nedavno osnovanu hrvatsku navijačku skupinu. Zovu se Croatian Baggies, a njihova, odnosno naša, hrvatska zastava, stalno visi izvješena na glavnoj tribini stadiona The Hawthorns, doma “hrvatskoga” West Bromwich Albiona.

– To je prva hrvatska službena navijačka zastava na nekome stadionu u Europi! – kažu nam ovi Baggiesi.

Bilićev dolazak kao poticaj

A tko su oni? Oni su obitelj Butigan, čija je glava obitelji 57-godišnji Ivan, Dubrovčani­n porijeklom iz Neuma, koji u Birmingham­u živi već 35 godina.

– Oduvijek sam navijač West Bromwicha, stanujem deset minuta vožnje od stadiona, a na osnivanje Baggiesa potaknuo me dolazak Slavena Bilića prošloga ljeta. Od tada naša zastava stoji na tribini, na najvidljiv­ijem mjestu, iznad Slavenove klupe – kaže nam Ivan Butigan i nastavlja:

– Naravno da su Baggiesi i cijela moja obitelj: supruga, Engleskinj­a Mireya, sinovi Daniel i Nikica te kći Kristina. Daniel je na svim utakmicama, on ima i godišnju kartu, dok mi ostali dolazimo na stadion kad god je neka važnija utakmica. WBA je nama važan dio života. Za sljedeću sezonu kupit ću i ja godišnju kartu, stoji oko 400 funta (oko 3500 kuna, nap. a.).

Ivan Butigan zaposlen je u tvornici koja proizvodi dijelove za automobile, a sva djeca rođena su mu i školovana su u Engleskoj. Nikica je 30-godišnjak zaposlen u Londonu kao financijsk­i direktor u jednoj tvrtki, Daniel je 27-godišnjak i djelatnik je policijske uprave regije West Midlands, a 28-godišnja Kristina je slikarica i povremeno predaje likovni u školi, dok je njihova majka Mireya učiteljica.

Kako su lokalni Englezi reagirali kada ste se pojavili kao navijačka skupina koja prati WBA?

– Ma njihova reakcija bila je izrazito pozitivna, svima je bilo drago, jer ionako svi navijamo za isti klub. Čim smo osnovani, postali smo popularni i na Twitteru, na kojemu imamo tri tisuće pratitelja. Postoje u Birmingham­u i Baggiesi drugih nacija, primjerice Polish Baggies, ali nitko nije tako poznat kao mi – uzvraća Ivan Butigan.

Kako je klub reagirao kada ste željeli postaviti hrvatsku zastavu na The Hawthorns?

– Pa i njima je bilo drago, a u realizacij­i te inicijativ­e pomogao nam je i novinar BBC-ja Adrian Chiles, čija je majka Hrvatica. Ovdje svi znaju da je i Goran Ivanišević navijač WBA – dodaje Butigan. Butiganovi su svoju pripadnost WBA-u iskoristil­i i za promociju domovine. Kada su otvorili profil na Twitteru, organizira­li su nagradnu igru, a najbrži navijači koji su se javili dobili pet dana boravka u Dubrovniku. Na trošak Butiganovi­h.

Pogled na elitno društvo

– Bili su to Ben Hadlington i Amy Taylor, mi smo im osigurali smještaj u apartmanu u Dubrovniku. Sjajno su se proveli i vratili se puni dojmova. Nadam se da će time potaknuti i druge ovdašnje ljude da ljetuju kod nas – ističe Butigan. Njegova obitelj, kao i svi navijači WBA, kao u boga gledaju u trenera Slavena Bilića.

– Slavena sam prvi put uživo vidio još 1995. godine kada sam bio kod brata u Karlsruheu, a Bilić je bio zvijezda tog kluba. Od tada ga pratim i naravno da mi je bilo jako drago kada je došao u WBA. Susreli smo ga jednom, na večeri sa stotinjak uzvanika na stadionu WBA. Slaven uživa golemu popularnos­t među navijačima i svi živimo za dan kada ćemo osigurati povratak u Premier ligu. No jednako je ovdje popularan i Filip Krovinović, naš najbolji igrač u posljednji­h nekoliko utakmica – naglašava Butigan. Tko je najveći suparnik WBA-u?

– Najveći i najpopular­niji klub u gradu je Aston Villa, oni su nam, uz Birmingham City, najveći rival. Međutim, žestoko rivalstvo imamo i s Wolvesima iz susjednog Wolverhamp­tona. Uh, na tim utakmicama padaju teške riječi, baš su velike tenzije – tvrdi Butigan.

Slavenov i njegov WBA nakon 37 odigranih kola drži drugo mjesto u 2. ligi i s te pozicije puca kristalno čist pogled na elitno društvo engleskog nogometa.

 ??  ??
 ??  ?? PROMOCIJA Kada su otvorili profil na Twitteru, organizira­li su nagradnu igru u kojoj su najbrži navijači koji su se javili dobili pet dana boravka u Dubrovniku
HRVATSKI SUSRET Slavena sam prvi put uživo vidio još 1995. godine kada sam bio kod brata u Karlsruheu, a susreli smo ga jednom, na večeri sa stotinjak uzvanika na stadionu WBA
PROMOCIJA Kada su otvorili profil na Twitteru, organizira­li su nagradnu igru u kojoj su najbrži navijači koji su se javili dobili pet dana boravka u Dubrovniku HRVATSKI SUSRET Slavena sam prvi put uživo vidio još 1995. godine kada sam bio kod brata u Karlsruheu, a susreli smo ga jednom, na večeri sa stotinjak uzvanika na stadionu WBA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia