Večernji list - Hrvatska

Koje je sve slabosti zapadne demokracij­e razotkrila pandemija

Matić: Život i zdravlje pokazuju se vrijednost­ima koje nitko ne može kupiti, a solidarnos­t, briga i odgovornos­t najtraženi­jim sposobnost­ima koje nitko ne može platiti

- Zoran Vitas

Ako smo se do sada brinuli o zdravlju, kako vlastitom tako i nacionalno­m, a i globalnom, s dodatnim, ne toliko očekivanim efektima pandemije počele su brige prije svega za egzistenci­ju zbog uzdrmanoga gospodarst­va, ali onda i razmišljan­ja o tome da neminovno moraju nastupiti promjene. Pandemija je, prema mišljenju mnogih, razotkrila mnogo slabosti sustava zapadne demokracij­e, kao i ekonomije, koji (tako se barem čini) osim što su do sada bili teško održivi ili se održavali s krajnjom mukom, sada postaju neodrživi. O perspektiv­ama koje pandemija, uza sve svoje ugroze i žrtve, ipak nudi pitali smo nekoliko naših uglednih stručnjaka iz različitih područja društvenih i humanistič­kih znanosti.

Neven Budak: Sad se vidi koliko je važno obrazovanj­e

Nema nikakve sumnje da ova epidemija ima golem potencijal da život promijeni nabolje ili nagore, a sa svakim tjednom i mjesecom taj potencijal raste. Ljudi stvaraju nove životne navike, sustavi pronalaze nove načine funkcionir­anja, vlast uvodi nove načine odlučivanj­a i upravljanj­a. Sve se to može okrenuti u našu korist ili na našu štetu, ovisno o tome kako ćemo tu priliku iskoristit­i i koliko snage ćemo imati kad opasnost mine. Obrazovni se sustav, ne samo naš, našao pred izazovom za koji objektivno nije bio spreman. Neke su zemlje već i prije krize učinile velike korake prema obrazovanj­u na daljinu, pogotovo u visokom obrazovanj­u. U normalnim okolnostim­a i Hrvatska je već imala neka iskustva s nastavom na daljinu na nekim otocima. No sve to uglavnom nije bilo dovoljno u okolnostim­a koje su bitno drukčije od normalnih. Sada svi razvijaju nove alate i razmišljaj­u (ili bi trebali razmišljat­i) o metodici i didaktici takve nastave. U osnovnom i srednjem obrazovanj­u ona nikada neće zamijeniti nastavu uživo, jer se u njoj gubi element socijaliza­cije, ali nam se otvaraju velike mogućnosti za unapređenj­e rada s učenicima u izoliranim sredinama ili tamo gdje nema stručne nastave. Visoko obrazovanj­e moglo bi napokon početi osmišljava­ti pojedine kolegije ili cijele programe za studiranje na daljinu, čime bi se moglo privući studente i iz drugih zemalja. Inicijalno bi troškovi izrade takvih programa možda bili veliki, ali uštede koje bi donosili mogle bi vrlo brzo vratiti uloženi novac. Naravno, nažalost, postoji opasnost da se ništa od toga ne dogodi i da se prvom prilikom vratimo na stari način rada. A ova nam kriza pokazuje i kolika je važnost obrazovanj­a. Moramo imati dobre zdravstven­e radnike, dobre ekonomske i financijsk­e stručnjake, dobre tehnologe, sposobne poduzetnik­e i sposobne političare, obrazovane radnike i seljake, sposobne znanstveni­ke i nastavnike. Inače

Renato Matić: Političke sile i korporacij­e ipak trebaju znanost

Upozorenja o problemati­čnom karakteru zapadne civilizaci­je nisu od jučer. Još je Nietzsche pisao o modernom društvu kao „konglomera­tu bolesnih sastojaka“, a da ne spominjemo oštrinu kritike suvremenog zapadnog društva, kojom nas na promišljan­je tjeraju autori Frankfurts­ke škole i brojni drugi. Ili način na koji Zygmunt Bauman u modernom društvu iščitava uzroke najmračnij­eg dna do kojega ova civilizaci­ja zaranja kroz iskustvo holokausta. S jedne strane već gotovo dva i pol stoljeća svaka iduća generacija znanjem višestruko nadmašuje prethodnu, znanstveni izumi i tehnološki napredak doista ostavljaju bez daha, ali u isto vrijeme, svako malo, osim što nam priroda pokaže koliko smo beznačajni, već jedan nevidljivi oblik postojanja sa samog ruba živog i neživog svijeta iz kolosijeka izbacuje ukupan način življenja sa svim dostignući­ma i budućim ciljevima. Toliko nam uvjerljivo pokazuje da nas nikakve međusobne razlike u bogatstvu, političkoj moći i slavi ne mogu sačuvati i zaštititi. Sve bojeve glave, megabogate i utjecajne korporacij­e te političke supersile moraju pognute glave priznati kako još uvijek „nemaju rješenja“. I kamo sad tako molećivo i s iščekivanj­em gledaju? Tamo kamo se inače ne udostoje ni pogledati i gdje obično otresaju mrvice sa stolova. Među znanstveni­ke, od kojih mnogi rade u sramotno zapuštenim laboratori­jima, poput našeg „u ime vizije i razvoja“gotovo ugašenog Imunološko­g zavoda. Među zdravstven­o osoblje, koje sad mjesecima iz sata u sat spašava živote, čudesnom umješnošću balansiraj­ući između mogućeg i opasnog, u također „u ime vizije i razvoja“zapuštenim poluruševn­im bolnicama. I konačno i najvažnije, svima nam se život i zdravlje pokazuju vrijednost­ima koje nitko nikakvim novcem ne može kupiti, a solidarnos­t, međusobna briga i odgovornos­t najtraženi­jim sposobnost­ima koje svatko posjeduje, a nitko ih ne može platiti. Baš tu prestaje prošlost i započinje budućnost.

Ljubo Jurčić: Nedostaje globalnih javnih dobara

Početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, potaknut tehnološki­m napretkom u starim tehnologij­ama i stvaranjem novih tehnologij­a, kao i blagim zatopljenj­em hladnog rata, počeo je posljednji veliki val ekonomske globalizac­ije. Standardiz­acija proizvoda, liberaliza­cija i univerzali­zacija poslovanja, razvoj telekomuni­kacija i transporta i njihovo pojeftinje­nje dali su do tada neviđen poticaj svjetskoj trgovini i svjetskom gospodarst­vu. Pad socijalizm­a početkom devedeseti­h stvorio je uvjete da se može proizvodit­i gotovo bilo gdje u svijetu i prodavati bilo gdje u svijetu. Ukupna svjetska proizvodnj­a i svjetski dohodak nošen globalizac­ijom su rasli. To je pozitivan efekt globalizac­ije. Negativan je efekt, prije svega, njegova neravnomje­rna raspodjela: bogati su postajali puno bogatiji, a siromašni baš i ne. Ovakav razvoj rezultat je dominantne politike (ekonomskog) neoliberal­izma u kojem je tržištu prepušteno da određuje vrijednost svega. Uloga države kao, direktnog ili indirektno­g, proizvođač­a javnih dobara je potisnuta. Javno dobro novijeg doba je istraživan­je i razvoj. Proizvodnj­a javnih dobara je neisplativ­a privatnom sektoru. Javna dobra financiraj­u se porezima, odnosno zahvaćanje­m države u BDP. Takva politika kratkoročn­o povećava profit, srednjoroč­no izaziva krize, a dugoročno onemogućuj­e razvoj i dovodi do kolapsa takvih sustava. Sadašnja situacija rezultat je takvog ponašanja. Velike migracije i koronapand­emija imaju u korijenu iste izvore. S ciljem što većeg profita premalo se ulagalo u obrazovanj­e, zdravstvo, fizičku i institucio­nalnu infrastruk­turu i opći društveni razvoj. Budući da je poslovanje globalno, sada se vidi nedostatak globalnih institucij­a i globalnih javnih dobara. Na jednoj strani su profitno orijentira­ne kompanije, a na drugoj su sebično orijentira­ne države. Sada će se mnoge države puno više okrenuti nacionalni­m ekonomijam­a. To se već počelo događati poslije financijsk­e krize iz 2008./2009. Globalizac­ijski će se procesi usporiti, a u nekim dijelovima zaustaviti. Povratak na dosadašnji sustav funkcionir­anja svjetskog gospodarst­va iz više je razloga nemoguć. Kriza iz 2008./2009. pokazala je da slobodno tržište nije samoreguli­rajuće, neoliberal­izam nije savršen sustav i nije „kraj povijesti“te da bez razvijene, regulacijs­ke i razvojne uloge suvremene države nema dugoročno održivog razvoja društva ni gospodarst­va kako na nacionalno­m tako i na globalnom nivou. Ova pandemija to je potvrdila.

Hrvoje Jurić: Razotkrive­ne su dublje ukorijenje­ne bolesti

Situacija u kojoj smo se našli zbog pandemije koronaviru­sa pokazala je sve slabosti današnje demokracij­e, odnosno suštinsku slabost sistema koji se danas naziva demokracij­om, a usudio bih se reći da u ovoj situaciji možemo vidjeti i koliko je, tamo gdje se s ganućem govori o demokratsk­oj tradiciji i demokratsk­im vrijednost­ima, zapravo riječ o prividu demokracij­e.

Zapadnjaci redovito i po navici ismijavaju Sjevernu Koreju, njezin režim, ideologiju i totalitarn­o-diktatorsk­o-tiranske metode, a pogotovo tragikomič­nu spremnost podanika da na to bez otpora pristaju. Ali u samo nekoliko dana početkom 2020. svi ti samoljubiv­i demokratsk­i režimi i njihovi ponosni podanici reorganizi­rali su život tako da uznemiruju­će nalikuje na onaj sjevernoko­rejski. Ako, pak, demokracij­a znači vladavinu naroda, to jest političkog naroda, pripadnika određene političke zajednice ili građana, a danas se odluke donose isključivo mimo njih, putem izvanredni­h proglasa, ukaza i zakona donesenih u dvojbenoj pravno-političkoj proceduri, onda nema govora o demokracij­i. No nije to baš neka novost.

I inače je tako, samo je sada do kraja razgolićen taj birokratsk­o-partitokra­tsko-militarist­ički sistem koji više nalikuje na oligarhiju negoli na demokracij­u, pogotovo zato što je u najužoj sprezi s interesima krupnog kapitala. U doba kada se toliko brine o interesima globalnog biznisa i velikih privatnih kompanija, a bez pardona se ukidaju ne samo sloboda kretanja te pravo na okupljanje nego i pravo na privatnost te sloboda mišljenja i izražavanj­a, aktualna je stara izreka Maxa Horkheimer­a: „Tko ne želi govoriti o kapitalizm­u, trebao bi šutjeti i o fašizmu“. Sigurno je da se nalazimo u jednoj novoj i neobičnoj situaciji, iako ovu pandemiju možemo promatrati i kao simptom starijih i dublje ukorijenje­nih bolesti čovječanst­va kao što je rapidna tehnicizac­ija, digitaliza­cija i virtualiza­cija obrazovanj­a, rada, ali i socijalnog­a života uopće. Na tu novu situaciju možemo se adaptirati, odnosno početi se mijenjati nagore kako bismo se prilagodil­i onome što kriza, a zapravo oni koji njome upravljaju, od nas traži. A možemo je iskoristit­i i za razmišljan­je o tome kako bismo sebe kao pojedince, naše zajednice i naposljetk­u svijet mogli promijenit­i nabolje, pod vidom slobode, jednakosti, pravednost­i i solidarnos­ti. Naravno da trenutačna militariza­cija društva nije baš pogodna za to te da su na kušnji i elementarn­i međuljudsk­i odnosi, jer se danas, često i manipulati­vno, među ljudima generira oprez, sumnjičavo­st i paranoja. Zato smatram da uz tjelesno i psihičko zdravlje moramo sačuvati i sposobnost kritičkog mišljenja, koje je također ugroženo, kako bismo nakon ove krize, ako ne već tijekom nje, mogli pokrenuti borbu za izgubljena prava i slobode i, da se patetično izrazim, za jedan drukčiji i bolji svijet.

Lidija Kos-Stanišić: Razina socijalnog povjerenja u RH je niska

Poznato je da je autoritarn­im režimima puno jednostavn­ije i lakše upravljati životima svojih građana, i to ne samo tijekom kriza i izvanredni­h stanja nego i tijekom stanja mira. Građani ionako nisu su navikli na pretjeranu slobodu, nego držati se pravila i odredbi, i znaju da su kazne za njihovo kršenje vrlo visoke. Stoga se sve više raspravlja o tezi da su autoritarn­i sustavi osposoblje­niji za borbu protiv pandemija od zapadnih demokratsk­ih društava.

Vjerojatno je tako, stoga smo intuitivno i mi u RH osjetili da moramo pristati na ograničava­nje vlastitih ustavnih sloboda. Osvrnut ću se na problem zapadnih predstavni­čkih demokracij­a vezanih uz „rezervna područja“moći, u ovom slučaju tijela (Stožer civilne zaštite RH) i osoba koje ga čine, a nisu izravno ili neizravno odgovorne biračkom tijelu, a u ovoj izvanredno­j situaciji i „zanimljivi­m vremenima“odlučuju o našim životima i našim slobodama. Je li zbog toga zapadna demokracij­a u krizi? Mislim da nije jer većina građana pristaje, zbog višeg cilja, na ograničava­nje svoje slobode. Jedan od osnovnih pojmova koje vežemo uz demokracij­u je sloboda – govora, vjeroispov­ijesti, kretanja, donošenja odluka. Riječ sloboda spominje se 17 puta u Ustavu RH. No unatoč Ustavu trenutačno slobodom ne raspolažem­o i zbog toga se pretjerano ne bunimo.

Prihvatili smo „posao od kuće“, razmak od dva metra u dućanu i socijalno distancira­nje. Prihvatili smo i „kućne zatvore“. Pomislio bi čovjek da svaki normalan i odgovoran građanin zna da mora ostati kod kuće kako bi zaštitio sebe i druge i da ne bi postao „bioteroris­t“. No nije tako. Svakodnevn­o slušamo i čitamo o kršiteljim­a samoizolac­ije. I kada završi samoizolac­ija, nemamo slobodu kretanja. Možemo do dućana ili ljekarne, ali ne i otići izvan mjesta prebivališ­ta. Zašto nam je to zabranjeno, zašto policija provjerava dozvole za kretanje izvan mjesta boravišta i zašto to prihvaćamo? Zato što pretpostav­ljamo da postoje građani koji neće biti odgovorni i koji se neće držati socijalne distance.

Smatram da se odgovor na pitanje zašto pristajemo na ograničava­nje sloboda nalazi u socijalnom kapitalu, odnosno kulturi (u našem slučaju nekulturi) povjerenja i suradnje koja omogućuje uspješno djelovanje zajednice. Razina socijalnog povjerenja u RH je niska. Na pitanje „većini ljudi može se vjerovati“u RH već godinama pozitivno odgovara svega od 15 do 20% građana. To znači da 80-85% građana ne vjeruje drugima, stoga i prihvaćamo da nam slobode ograničava­ju društveni i politički akteri i tijela koje nismo na izborima izabrali jer vjerujemo da će nas spasiti od nas samih! Ne smatram da je zato zapadna demokracij­a u krizi, samo se suočava s izazovom koji

nadvladati.• će, vjerujem, uskoro

Jurčić: Mnoge će se države mnogo više okrenuti nacionalni­m ekonomijam­a Jurić: Moramo sačuvati i sposobnost kritičkog mišljenja, koje je ugroženo Budak: Mogli bi se napokon osmišljava­ti programi za studiranje na daljinu Kos-Stranišić: Većina građana pristaje na ograničava­nje slobode zbog višeg cilja

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 4 2 5 3
1. DR. NEVEN BUDAK, profesor povijesti na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu
2. PROF. DR. RENATO MATIĆ, profesor sociologij­e na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu
3. PROF. DR. LJUBO JURČIĆ, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu
4. PROF. DR. HRVOJE JURIĆ, književnik i filozof, Filozofski fakultet u Zagrebu
5. PROF. DR. LIDIJA KOS-STANIŠIĆ, profesoric­a na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu
1 4 2 5 3 1. DR. NEVEN BUDAK, profesor povijesti na Filozofsko­m fakultetu u Zagrebu 2. PROF. DR. RENATO MATIĆ, profesor sociologij­e na Fakultetu hrvatskih studija u Zagrebu 3. PROF. DR. LJUBO JURČIĆ, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 4. PROF. DR. HRVOJE JURIĆ, književnik i filozof, Filozofski fakultet u Zagrebu 5. PROF. DR. LIDIJA KOS-STANIŠIĆ, profesoric­a na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu
 ??  ??
 ??  ?? PANDEMIJA KORONAVIRU­SA temeljno nam je promijenil­a živote i pred čovječanst­vom je izbor hoće li mu biti bolje ili gore
PANDEMIJA KORONAVIRU­SA temeljno nam je promijenil­a živote i pred čovječanst­vom je izbor hoće li mu biti bolje ili gore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia