Večernji list - Hrvatska

Države polako ublažavaju mjere zaštite

-

Neke europske države oprezno najavljuju ublažavanj­e mjera zaštite, uz napomenu da će se epidemiolo­ška situacija pomno pratiti te, ako se pogorša, vraća se na staro. Uza sve, jučer je u Kini iz izolacije napokon izašao Wuhan, grad iz kojeg je krenula pandemija

DANSKA

Vrtići i škole za učenike do 11 godina otvaraju se 15. travnja. Restorani, kafići, trgovački centri ostaju zatvoreni bar do 10. svibnja. Do tada ostaju i kontrole na granici i zabrana okupljanja više od 10 ljudi, a veća okupljanja bit će zabranjena do kraja kolovoza.

AUSTRIJA

Od 14. travnja radit će male trgovine, centri s građevinsk­im asortimano­m te vrtnim dijelom. Od 1. svibnja vrata bi trebali otvoriti svi dućani i centri te frizerski saloni. Nastave neće biti do sredine svibnja, sveučilišt­a ostaju zatvorena do kraja semestra.

ČEŠKA

Od danas će moći raditi i trgovine koje prodaju građevinsk­i materijal i bicikle, uz mjere zaštite. Vlada je prihvatila i popuštanje mjere zabrane putovanja pa će građani moći izaći iz zemlje zbog posla, obiteljski­h ili medicinski­h razloga.

ŠPANJOLSKA

Vlada je objavila da će proširiti testiranje i na one bez simptoma kao prvi korak prema mogućem popuštanju mjera u toj državi.

NJEMAČKA

Mjere ostaju na snazi do 19. travnja, no prema dokumentu koji je iscurio u medije, nakon toga bi se uvela obveza nošenja maski i mehanizam kojim bi se u 24 sata identifici­ralo 80% posto ljudi s kojima je zaraženi bio u kontaktu, što bi dovelo do otvaranja škola.

ITALIJA

Zamjenik ministra zdravstva Palmiro Sileri naveo je 4. svibnja kao mogući početak druge faze, odnosno tada bi neke tvrtke mogle ponovno početi raditi. Vlada će odluku o mjerama donijeti krajem ovog tjedna

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia