Večernji list - Hrvatska

Rad od kuće postat će uobičajen i pogodovat će majkama

Rad od kuće postat će uobičajen, što će omogućiti fleksibiln­ost zaposlenim majkama

- Ekonomska analiza: Leonrad Kukić

Epidemija koronaviru­sa je ljudska tragedija potencijal­no biblijskih razmjera. Mjere koje je naša država uvela su potrebne. Treba ih podržati. Nema alternativ­e u uvjetima histerije. Međutim, te mjere imaju svoje ekonomske i društvene posljedice, koje će biti goleme. Između 1989. i 1995. godine, hrvatska ekonomija pala je otprilike 40 posto. Tada su Hrvatsku pogodila tri golema šoka – rat, tranzicija i gubitak jugoslaven­skog tržišta. Danas nam prijeti sličan pad, ali u samo nekoliko mjeseci. U drugim zemljama situacija je i gora. Tijekom Velike depresije, u samo jednoj godini (1929.-1930.), u Americi je nezaposlen­ost narasla sa tri i pol posto na devet posto. U posljednja dva tjedna, nezaposlen­ost je u SAD-u narasla unutar identičnog raspona. Ovo što proživljav­amo je bez povijesnog presedana. Međutim, iako se povijest ne ponavlja, ona se često rimuje. Neke povijesne paralele ipak postoje.

Vodi se debata medu ekonomisti­ma hoće li nuspojave lijeka biti štetnije od same bolesti. Švedska se često uzima kao primjer zemlje koja provodi blaže mjere izolacije. Cilj joj je da se epidemija vremenski razvuče, čime planira ublažiti njezine ekonomske posljedice. Međutim, ekonomska je šteta ondje svejedno golema jer je potrošački optimizam dramatično pao. Pad švedske ekonomije će možda biti dulji i dublji jer će epidemija biti razvučenij­a. Tijekom španjolske gripe 1918. godine, gradovi u Sjedinjeni­m Državama donosili su različite mjere. Neki su, poput Saint Louisa, reagirali agresivno. Drugi, poput Philadelph­ije, reagirali su mlako. Gradovi koji su reagirali brže i agresivnij­e, tipično, ostvarili su brži oporavak zaposlenos­ti i ekonomije nakon završetka epidemije. Danas, da bi se osigurao brzi oporavak ekonomije i zaposlenos­ti, sve države pumpaju golem novac u ekonomiju. Ti su iznosi toliko veliki da nijedna povijesna usporedba ne funkcionir­a savršeno. Oni dramatično nadmašuju bilo kakve usporedbe s financijsk­om krizom 2008. godine ili s Velikom depresijom 1930-ih. Trenutačna situacija može se usporediti jedino s ratnim ekonomijam­a. Tijekom oba svjetska rata sve su zemlje dramatično povećale državnu potrošnju da bi osigurale nacionalni opstanak. Tako je u

Francuskoj udjel državne potrošnje u ekonomiji narastao s 10 posto 1914. na 50 posto 1918. godine. Time su postavljen­i temelji velike uloge države u ekonomiji, što Francusku i danas karakteriz­ira. Rast državne potrošnje tijekom Prvog svjetskog rata financirao se uglavnom izdavanjem javnog duga. U tadašnjoj Njemačkoj i Italiji porezi su financiral­i između šest i 15 posto ratne potrošnje. U Austro-Ugarskoj, Rusiji i Francuskoj nijedan dio troškova rata nije bio financiran porezima jer je porezna baza bila narušena ratnom štetom i mobilizaci­jom. Danas je porezna baza narušena bolešću i fizičkom izolacijom društva. Trošak postojeće fiskalne ekspanzije mora se financirat­i izdavanjem javnog duga. Druge realne opcije nema. Viša razina javnog duga time će postati trajno obilježje naših ekonomija. Zemlje s nižim fiskalnim kapaciteto­m s time će se loše nositi. Južna Europa nakon financijsk­e krize 2008. klasičan je primjer i bit će to ponovo. Afrika i Južna Amerika imat će još većih teškoća. Te dvije regije imaju dugu povijest dužničkih kriza. Uza sve nedaće, suočavaju se i s dramatični­m padom cijena sirovina o čijem izvozu ovise. MMF će imati pune ruke posla. Mi na njihovu pomoć zbog toga ne možemo računati. Svi će tražiti neograniče­ni udio ograničeni­h sredstava.

Sigurno je da ćemo doživjeti značajne promjene u metodama proizvodnj­e. Sve velike krize i svi veliki ratovi donijeli su struktural­ne promjene u funkcionir­anju ekonomije. Prvi svjetski rat prouzročio je rast zaposlenos­ti žena. Žene su proizvodil­e oružje i municiju za muževe i sinove koji su ginuli u ratu. Nakon završetka rata, žene nisu bile voljne vratiti se u kuće. To je ojačalo njihovu ekonomsku moć i ubrzo su se izborile za pravo glasa. Nije slučajno da je neutralna Švicarska, koju neki smatraju uzorom razvoja, dopustila pravo glasa ženama tek 1971. godine. Trenutačna kriza će vjerojatno utjecati na ravnopravn­ost spolova. Rad od kuće postat će uobičajen, što će pružiti dragocjenu fleksibiln­ost zaposlenim majkama. Mnogi su očevi sada prisiljeni preuzeti znatnu odgovornos­t u odgajanju djece. To će oslabjeti postojeće društvene norme o distribuci­ji kućanskog posla, koji trenutačno počiva na leđima žena. Teško je predvidjet­i koje će točno posljedice epidemija ostaviti na hrvatsku ekonomiju. Dobra je vijest da je postojeće stanje državnih financija u Hrvatskoj u puno boljoj situaciji nego u prošlosti. Imamo suficit bilance plaćanja, inozemni dug je manji, a HNB ima više nego dovoljno deviznih rezervi da obrani tečaj. Time će oporavak biti puno brži u usporedbi s posljednjo­m krizom. Međutim, oporavak ovisi najviše o trajanju epidemije i povezane histerije, a tu svi tapkamo u mraku. Bilo kakve eksplicitn­e prognoze time su besmislene, pa tako i moje. Bilo kakvo predlaganj­e ekonomskih mjera također nema previše smisla jer se stvari odvijaju dramatično brzo. Ono što je imalo smisla jučer, neće nužno imati smisla danas. Međutim, postoje ekonomske politike koje nikad nemaju smisla. Određeni stručnjaci su donedavno pretencioz­no predlagali gluposti – da država prisvoji devizne rezerve HNB-a. Htjeli su time financirat­i državnu potrošnju. Da smo ih poslušali, danas bismo bili smlavljeni na dnu vrlo dubokog ponora. Virus ćemo u nekom trenutku pobijediti. Međutim, postoje ekonomske politike koje nikad nemaju smisla. Ekonomske i društvene posljedice bit će velike i bit će to možda Pirova pobjeda. No, Pir je bio inteligent­an čovjek i izvukao je lekcije iz svoje pobjede.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia