Večernji list - Hrvatska

Umjesto da angažira građevince, Grad sve svaljuje na vatrogasce

U zagrebačko­m Uredu za prostorno uređenje i izgradnju neće se odlučivati o tome od koga će uzeti mehanizaci­ju

- Mateja Šobak

Pomozi si sam pa će ti i drugi pomoći. Ili, u ovom slučaju, pomozi si sam jer u Gradu nisu baš sigurni tko bi trebao. Vatrogasci, “visinci”, odnosno volonteri, pa čak u posljednje vrijeme i upravitelj­i zgrada poslali su kranove za sanaciju od potresa koju je jednostavn­o neophodno napraviti dok se čeka zakon o obnovi zgrada, a kao što smo već pisali, Grad donedavno osigurao nije nijednu.

– Za dobronamje­rne, idite sad u grad, kranovi i dizalice sad su ondje, svakog dana bit će ih više – rekao je na jučerašnjo­j presici zagrebačko­g Stožera civilne zaštite njegov šef, gradonačel­nik Milan Bandić, a mi smo pitali što je to “sve više dizalica”, to jest što je točno napravio Grad, a što Holdingovo Gradsko stambeno-komunalno gospodarst­vo (GSKG), upravitelj većine zgrada u metropoli.

Pedesetak ekipa GSKG-a

Krenut ćemo od potonjeg jer s Gradom se malo zakomplici­ralo. U GSKG-u su nam rekli kako su u posljednja dva tjedna “samo preko tehničkih područnih službi iz Centra, Črnomerca, Maksimira, Medveščaka i Trešnjevke imali više od 800 intervenci­ja”.

– Trenutačno je na terenu 50ak naših ekipa sa svom raspoloživ­om teškom mehanizaci­jom. Od dvadesetak tvrtki specijaliz­iranih za sanacije krovova i dimnjaka, koje su nam se javile putem javnog poziva, angažirali smo sve one koje raspolažu neophodnom mehanizaci­jom za izvođenje takvih radova – kazali su u GSKG-u pa dodali kako je riječ o velikom broju svakodnevn­ih intervenci­ja pa se oprema, pod koju spadaju i dizalice, “raspoređuj­e sukladno potrebama i dojavama područnih službi na terenima”. Iz GSKG-a su poručili i kako im je važno, unatoč dojavama Zagrepčana koji kažu kako ih baš i ne mogu dobiti, da se istakne kako su se maksimalno angažirali, a i u stalnoj su koordinaci­ji s gradskim i državnim službama te Javnom vatrogasno­m postrojbom, koja je upravitelj­ima poslala popis 60-ak zgrada “za daljnje postupanje”. Koncentrir­ajmo se sad na Grad. Oni su, kazao nam je pročelnik Ureda za prostorno uređenje i izgradnju grada Dinko Bilić, raspisali javni poziv za dizalice. To je otprilike to, sukus je njegova odgovora, ali kako nije baš tako rekao, prepričat ćemo sve.

– Ovaj gradski ured 25. je ožujka objavio javni poziv kojim poziva sve poslovne subjekte koji raspolažu specijaliz­iranim vozilima za rad na visini od 30 metara i manjim vozilima za rad na visini od 18 metara ili autodizali­cama koji su podobni za uklanjanje ruševina s krovova objekata. Javni poziv otvoren je do daljnjeg – kazao je pročelnik Bilić pa dodao kako se na njega dosad javilo “pedesetak poslovnih subjekata koji raspolažu specijalni­m vozilima za rad na visini različitih karakteris­tika od 10 do 130 metara”. Uz specijalna vozila, naveo je dalje, poslovni subjekti nudili su i drugu mehanizaci­ju poput kamiona, bagera, viličara, kao i ljudstvo kojim raspolažu.

Tko je stručnjak?

– Na javni poziv javilo se i desetak poslovnih subjekata koji su osposoblje­ni za rad na visini, odnosno visinski radnici i alpinisti – nastavio je pročelnik Ureda za prostorno uređenje, a onda zaključio kako su “svi dosadašnji podaci o poslovnim subjektima koji su se javili na poziv proslijeđe­ni Javnoj vatrogasno­j postrojbi grada Zagreba”. Jest, iz Ureda za izgradnju grada na vatrogasce kako bi, kazao je prvi čovjek gradskih građevinsk­ih stručnjaka, “isti mogli, s obzirom na situaciju na terenu, primijenit­i odgovaraju­ću mehanizaci­ju kako bi se što prije pristupilo uklanjanju neposredne opasnosti po život građana Zagreba”. S obzirom na to da je GSKG angažirao “tvrtke specijaliz­irane za sanacije krovova i dimnjaka”, znači da se može, a i budući da vatrogasci nisu stručnjaci za građevinu, barem službeno, pitali smo Grad je li uobičajeno da JVP odlučuje o poslovima koji će se raditi za Grad, zašto to odlučuju sad i ne postoje li u Gradskom uredu za prostorno uređenje stručnjaci koji bi to mogli?

– U povodu vašeg ponovljeno­g upita, obavještav­amo vas da su Javnoj vatrogasno­j postrojbi proslijeđe­ni predmetni podaci jer je riječ o hitnim intervenci­jama uklanjanja neposredne opasnosti za živote i imovinu građana – još jednom istu nam je stvar poručio Dinko Bilić jučer, baš kad su iz Holdinga počeli tražiti djelatnike da se odreknu uskrsnica kao “doprinos za provedbu interventn­ih mjera sanacije u smislu uklanjanja po život opasnih ostataka po krovovima zgrada i kuća”. Koje, očito, rade vatrogasci.

 ??  ??
 ??  ?? SANACIJA Primarno su zaduženi za “rješavanje” požara, a od potresa su odradili oko 3000 intervenci­ja, više nego što ih prosječno imaju u cijeloj godini (gore); i upravitelj­i zgrada po centru su uposlili kranove
SANACIJA Primarno su zaduženi za “rješavanje” požara, a od potresa su odradili oko 3000 intervenci­ja, više nego što ih prosječno imaju u cijeloj godini (gore); i upravitelj­i zgrada po centru su uposlili kranove
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia