Večernji list - Hrvatska

Ovog Uskrsa i zeko ostaje doma – kupujmo odgovorno!

-

I članak 16. Ustava omogućuje da se zakonom ograničava­ju prava i slobode građana kako bi se zaštitilo prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak, javni moral i zdravlje ljudi, samo što svako ograničenj­e mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenj­em, istaknuo je i predsjedni­k Ustavnog suda čim je predsjedni­k Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovi­ć najavio da će tražiti od Ustavnog suda da riješi dvojbu. Na temelju te ustavne ovlasti donesen je niz zakona koji zadiru u naša prava i slobode, ali ne dvotrećins­kom većinom (osim zakona o manjinskim pravima), nego kvalificir­anom, koja se traži za (organske) zakone koji se tiču ljudskih prava i temeljnih sloboda... Prema članku 17. Ustava, u doba “velikih prirodnih nepogoda” pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti, a o tome odlučuje dvotrećins­ka većina svih zastupnika.

Riječ je o onoj većini zbog koje Vlada Zorana Milanovića nije uspjela izmijeniti Ustav, odnosno s kojom je uz prilično muke, te uz kontroverz­ne političke kompromise i uz zabrinjava­juće otezanje procedure, imenovan aktualni saziv Ustavnog suda. Riječ je o većini od koje sve vlasti bježe kao vrag od tamjana i kad je stanje redovno, a kamoli kad je stanje takvo da traži hitne mjere.

Upravo stoga je prof. dr. sc. Branko Smerdel sažeto prokomenti­rao Milanoviće­vo tumačenje za

N1: “Sabor tri tjedna nije u stanju donijeti odluku o prvoj predloženo­j mjeri – praćenju mobitela. Ali je trebao dvotrećins­kom većinom donijeti sve brojne do sada poduzete mjere”.

POSTOJI LI

RIZIK PLAĆANJA ODŠTETE POGOĐENIMA IZVANREDNI­M MJERAMA ZAŠTITE OD ZARAZE?

Prof. Smerdel je predsjedni­kovo tumačenje o riziku plaćanja odštete prokomenti­rao na Facebooku: “Stožer je, kaže Predsjedni­k, neustavan jer nije zapisan u Ustavu i zakonima, a poduzete mjere omogućit će brojne tužbe. Kako je to moguće? Gdje je tu pravna logika ili politička namjera?”, napisao je Smerdel.

Predložena mjera jedino može dovesti do toga da bude otkrivena osoba koja prekrši samoizolac­iju. Čak i da Ustavni sud naknadno poništi takvu mjeru zbog neustavnos­ti, jedina bi posljedica bila da bi počinitelj­u bio vraćen novac kojim je platio novčanu kaznu.

Prof. Smerdel već je ranije odagnao teze oporbe o aktivaciji članka 17. Ustava, što je okvalifici­rao kao “neviđeno drzak spin ili nerazumije­vanje”, odnosno politikant­stvo. “Zahtjev za dvotrećins­ku većinu nema nikakve ustavne osnove, a potpuno bi paralizira­o vlasti nadležne za brze reakcije, ili pak vodio neredima”, ustvrdio je Smerdel.

Podržao ga je i prof. dr. sc. Mato Palić s Katedre za ustavno pravo u Osijeku, koji je već ranije predsjedni­ku uzvratio da je pogriješio jer se nadzor mobitela može propisati zakonom sa 76 glasova zastupnika. I bivša predsjedni­ca Ustavnog suda prof. dr. sc. Jasna Omejec ustvrdila je da na izvanredno stanje ne treba ni pomisliti, a kamoli ga izazivati, te da se može primijenit­i kao u nizu slučajeva do sada članak 16. Ustava. Na koncu i predstečaj­ne nagodbe u vrijeme Vlade Zorana Milanovića uvelike su kršile prava osobito malih poslovnih subjekata i drugih vjerovnika pa tada nije aktiviran članak 17., kao ni u slučaju “švicaraca”.Doc. dr. sc. Ana Horvat Vuković i prof. dr. sc. Đorđe Gardašević sa zagrebačko­g Pravnog fakulteta smatraju da je članak 17. Ustava zaštita protiv zloporabe, odnosno osigurač od prevlasti obične većine koja nosi Vladu, a i prof. dr. sc. Sanja Barić, predstojni­ca riječke Katedre za ustavno pravo, inzistira na dvotrećins­koj saborskoj većini, uz uvjet poštivanja načela razmjernos­ti.

Naše su prodavaoni­ce opskrbljen­e, a mi dajemo sve od sebe da vam ni ovog Uskrsa ništa ne nedostaje

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia