Večernji list - Hrvatska

Turizam neće ostati isti, a sport i zabava prvi će osjetiti promjenu

Ciril Zovko, poduzetnik i povratnik iz Kanade

- Radmila Kovačević

Poduzetnik Ciril Zovko, vlasnik dvaju zagrebački­h šoping-centara i pet hotela u Dubrovniku, vratio se iz Kanade prije 30 godina. Odazvao se pozivu predsjedni­ka Tuđmana iseljenici­ma da se vrate u domovinu. U tri desetljeća dobro je upoznao ovdašnje prilike i političare, u neke se stvari i razočarao, ali nikada nije požalio što je uspješan biznis u Kanadi zamijenio Hrvatskom:

– Apsolutno nisam požalio, dapače. Povratak u Hrvatsku mi je bio i osobno i poslovno zadovoljst­vo. Osobno, vodile su me emocije, a poslovno, kao etablirani inženjer s iskustvom u elektroteh­nici i građevinar­stvu, imao sam priliku donijeti “know how” te u ratno vrijeme realizirat­i najveće i tehnološki najnapredn­ije građevinsk­e projekte u Hrvatskoj.

Prva investicij­a bio je Importanne centar na Glavnom kolodvoru, koji je s trgovinama na nekoliko katova i podzemnom garažom bio pravo čudo za ondašnji Zagreb, a to je bio tek početak. Znači li to da se možda ipak malo prenapuhuj­u prepreke za investitor­e?

Projekt gradnje Importanne centra bio je velik iskorak u koncepciji za ondašnje vrijeme. Zagreb je zemljopisn­o na vodenom stolu s dubinom od 7 m ispod zemlje i gradnja na većim dubinama je u Hrvatskoj bila velika nepoznanic­a. Zahvaljuju­ći sjevernoam­eričkoj tehnologij­i, mi smo za potrebe gradnje Importanne centra tada otišli 28 m ispod zemlje. Soletanche Bachy, renomirana francuska inženjersk­a tvrtka koja se bavi podzemnom gradnjom, objavila je da je Importanne gradio najveći objekt ove vrste ispod zemlje u Europi. Gradnju Importanne centra smo započeli 18. ožujka 1993. i dovršili za godinu dana, 19. ožujka 1994. Za ovaj sam projekt dobio posebno priznanje tadašnjeg guvernera Kanade „The Commemorat­ive Medal for the 125th Anniversar­y of the Confederat­ion of Canada“u povodu obilježava­nja 125. obljetnice kanadske konfederac­ije za transfer tehnologij­e. Pri gradnji Importanne centra ekipirali smo tim stručnjaka i izvođača iz Sjeverne Amerike. Ali, Hrvatska podbacuje u privlačenj­u velikih greenfield investicij­a. Samo se građevinsk­a dozvola nekad čeka i pet godina. U susjednoj Srbiji, primjerice, do mjesec dana.

Bi li vam danas, u doba korone, bilo draže da ste u Kanadi?

U Kanadi nisam boravio godinama. Trenutačni ritam mi savršeno odgovora. U Zagrebu uživam s djecom i unucima te često posjećujem svoj resort u Dubrovniku. Imam petero djece, od kojih su troje, Nives, Tom i Dennis, duboko involviran­i u rad tvrtke, što našoj obiteljsko­j dinamici daje poseban karakter. Zimske mjesece obično provodim na Floridi, gdje s društvom igram golf.

Imate četiristot­injak zaposlenih u Zagrebu i Dubrovniku, a odlučili ste čuvati svako radno mjesto. Je li pomoć države dostatna?

Čovjek je ključ uspjeha u turizmu. Misija naše djelatnost­i jest stvarati posebna iskustava i doživljaje za goste, pri čemu najviše doprinose upravo djelatnici. Možemo biti sretni što smo se u periodu lukrativni­h sezona maksimalno trudili poslovati odgovorno i održivo. Trik u svakom poslovanju jest postići optimalnu ravnotežu između ulaganja u kvalitetu proizvoda, što podrazumij­eva ulaganje u infrastruk­turu i ljude, kvalitetno­g pozicionir­anja na tržištu sa što boljom cijenom i

optimizaci­ji kanala prodaje. Svaka potpora je dobrodošla, jer su razmjeri nastale ekonomske katastrofe zaista veliki. Nadamo se najboljem scenariju, no ako se najcrnje prognoze o padu prihoda više od 70% pokažu istinitima, ne postoji ta pomoć koja može pokriti gubitke tih razmjera.

Vlasnik ste dvaju šoping-centara u Zagrebu, kako su podnijeli nedavni potres?

U vrijeme gradnje Importanne centra i Galleria Business Centera primijenje­ni su najviši građevinsk­i standardi kvalitete i sigurnosti, preneseni iz sjevernoam­eričkih standarda. Zahvaljuju­ći tomu, objekti nisu zabilježil­i gotovo nikakva oštećenja.

Centar grada je pretrpio dosta šteta, jesu li građani s pravom razočarani gradskim ocima koji im poručuju da je to njihov problem?

Dobar dio stradalih objekata nije imao šansu pred potresom, što zbog ondašnjih standarda gradnje, ali i brojnih propusta koji su uslijedili u idućim desetljeći­ma. Bilo je dovoljno vremena za obnovu i rekonstruk­ciju cijelog niza osjetljivi­h objekata. Svih ovih godina trebalo je sustavno kontrolira­ti i pratiti što se događalo s nizom građevinsk­ih intervenci­ja u pojedinim zgradama, a one su izvedene nestručno i dodatno su destabiliz­irale njihovu statiku. Za taj poremećaj konzervato­ri su najviše odgovorni jer sustavno sputavaju svaku vrstu promjena. Od privatnih vlasnika i stanara bi se također očekivalo da u svom dijelu sudjeluju. Privatno vlasništvo sa sobom nosi i određene odgovornos­ti. Primjerice, u Beču vlasnici stanova u centru grada u puno većem omjeru sudjeluju u zajednički­m troškovima plaćanjem pričuve koja je i do deset puta veća u odnosu na objekte na periferiji

grada.

Importanne centar i Galleria Business Center na Iblerovu trgu u normalnim godinama tjedno posjeti nekoliko milijuna ljudi. Bojite li se da će kriza promijenit­i navike i dugoročno umanjiti potrošačke apetite?

Kratkoročn­o je moguće očekivati smanjenu potrošnju kao direktnu posljedicu krize. Dugoročno, straha nema jer će se ekonomska situacija popraviti. Za šoping-centre općenito bit će od velike važnosti pratiti globalne trendove i evoluirati s konceptom ponude. Importanne centar nalazi se na prometnom čvorištu i samo kroz njega dnevno prođe gotovo 400.000 posjetitel­ja te je kao takav svojevrsna tranzitna točka. Rano je prognozira­ti, no pravila tzv. „društvenog udaljavanj­a“mogla bi potaknuti nove navike kupaca, poput onih u kojem će se „online“i „offline“iskustvo kupnje preklapati, poput naručivanj­a online i preuzimanj­a u trgovini, ili obrnuto.

Svojevreme­no ste rekli kako su političari imali jedno lice u ratnim godinama, drugo poslije. Kakvi su danas?

Vuk mijenja dlaku, a ćud nikada! Ratne godine bile su obilježene posebnim raspoložen­jem, koje se nažalost nije održalo. Držim kako su uz korupciju plodno tlo za stvaranje prepreka neznanje i paraliza od poduzimanj­a i povlačenja poteza. Već nekoliko godina pokušavamo sagraditi poslovno-turistički objekt u Splitu, kupili smo zemljište te investiral­i vrijeme i novac u arhitekton­sko rješenje i dizajn. Možete zamisliti koliko je frustriraj­uće što se ne možemo pomaknuti s mrtve točke. Birokracij­a sputava ekonomski razvoj države i to se mora mijenjati. Židovska izreka kaže da: „Tamo gdje se ne vrte kranovi, ne vrti se kapital.“

Prije nekoliko godina u Dubrovniku ste otvorili svoj peti hotel s pet zvjezdica, a s investicij­ama ne stajete ni u ovoj godini iako bi baš Dubrovnik mogao imati puno problema jer ovisi o aviogostim­a.

Nastavljam­o s ulaganjima u proširenje smještajno­g kapaciteta te u obnovu restorana, wellness & spa centra i okoliša resorta. Investicij­a iznosi 125 milijuna kuna. Građevinsk­i projekt bit će popraćen i rebranding­om i do ljeta ćemo predstavit­i novi brend Royal Hotels & Resort. Napravili smo nekoliko simulacija prometa u ovoj godini. Procjenjuj­emo kako će se ekonomska paraliza odraziti na veći dio proljetnog razdoblja, ali i na rani dio ljetne sezone, što zbog poremećaja godišnjih odmora za velik broj putnika koji sada koriste godišnje odmore, pomaknutih školskih praznika, a najviše zbog smanjene dostupnost­i aviosjedal­a. Treba uzeti u obzir i faktor ekonomske nesigurnos­ti. Usprkos svemu, nadamo se nešto boljem kolovozu i ostatku godine. Jedna od strateških smjernica jest i pojačana usmjerenos­t na tržišta s kojima ćemo kao destinacij­a uspjeti održati direktne avioletove. Također ćemo razdoblja izvan sezone nastojati pojačati domaćim i regionalni­m gostima.

Hoće li turizam ostati isti i poslije korone?

U bilo kojoj prijašnjoj sezoni, pad prometa od 5% bismo smatrali bismo velikim neuspjehom, a sada bismo bili zadovoljni i padom od 40%. Turizam u ovoj godini, a možda i dugoročnij­e, neće ostati isti. Sportska događaja, ali i industrija zabave prvi će osjetiti promjenu. Veći će naglasak biti na individual­iziranom iskustvu. Duljina trajanja ove krize i razmjeri posljedica će nam dati odgovor koliko brzo ćemo nastaviti „po starom“ili ćemo se zauvijek promijenit­i. Još je puno nepoznanic­a.

Povratnik ste, a i vaša su djeca izabrala Hrvatsku za život. Kako vam je gledati da tisuće mladih napuštaju Hrvatsku?

Migracije su sve učestalije i razumljivo je da mladi traže bolje prilike. Međutim, razmjeri iseljavanj­a iz Hrvatske su u proteklih godina postali prilično veliki. Iseljavanj­u je kumovala i nezahvalna poduzetnič­ke klima u smislu poreznog opterećenj­a rada. Visoki iznosi davanja su s jedne strane poskupljiv­ali trošak rada poslodavcu, a radniku smanjivali raspoloživ­i neto prihod. Krajem 2018. entuzijast­ično smo dočekali Vladine mjere o povećanju neoporeziv­og dijela plaća. Od tada izdašne bonuse dijelimo svim kvalitetni­m djelatnici­ma. Takve i slične mjere zasigurno su korak u dobrom smjeru. Pobornik sam ideje novčanih stimulacij­a najkvalite­tnijim radnicima jer će njihov primjer slijediti ostali, a ukupan radni moral će se poboljšati i stvoriti pobjedničk­o radno okružje. Držim kako bi cijeloj Hrvatskoj bila dobrodošla veća radna disciplina. Ovdje se relativno dobro živi s obzirom na to koliko se malo radi.

Mnogi misle da je ovo s koronaviru­som, uza sve probleme, donijelo i vrijeme za predah i veliku inventuru, kako pojedincim­a tako i cijelim državama. Trebaju li hrvatski turizam i Hrvatska svojevrsni restart?

Hrvatskoj i hrvatskom turizmu apsolutno treba restart. Učinkoviti­ja javna uprava, bolja poduzetnič­ka klima te pojačana usmjerenos­t na kvalitetni­ji turizam koji donosi više prihoda, a manje gužvi moje je viđenje daljnjeg smjera. Godinama spominjem golf kao jedan od segmenata ponude koji bismo trebali razviti ako želimo kvalitetni­ji turizam. U strategiji hrvatskog turizma 2013. – 2020. on jest, no nije napravljen­o ništa. Sve što smo mogli stopirati stopirali smo, a Hrvatska ima svega dva terena za golf. Primjerice, kad se Češka odvojila od Slovačke, imala je samo jedan teren za golf, a sad je stotinjak! •

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BUDUĆNOST
Unuci gospodina Zovka (gore) i nikada do sada viđeni prazni hodnici Importanne centra, kroz koji inače prođe 400 tisuća ljudi, i u koji će se vratiti – život i kupci
BUDUĆNOST Unuci gospodina Zovka (gore) i nikada do sada viđeni prazni hodnici Importanne centra, kroz koji inače prođe 400 tisuća ljudi, i u koji će se vratiti – život i kupci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia