Večernji list - Hrvatska

Nezaposlen­ih je 17.000 više, neki bi mogli raditi u poljoprivr­edi

Svi prijavljen­i kojima je poslovanje pogođeno utjecajem koronaviru­sa dobit će potporu. Zahtjevi se rješavaju brzo. Već je isplaćena 1,1 milijarda kuna

- Ljubica Gatarić

Isplata potpore za čuvanje zaposlenos­ti jedna je od najboljih i najbržih državnih mjera za pomoć gospodarst­vu, koja je u prvom mjesecu primjene obuhvatila 560 tisuća zaposelnih. Što slijedi dalje i o tome kako će država kontrolira­ti hoće li novac stići do radnika, razgovaral­i smo s Josipom Aladroviće­m, ministrom rada i mirovinsko­g sustava.

Što pokazuju dosad obrađeni podaci, tko su poslodavci koji su zatražili potpore, prosjek sugerira da se radi o malim tvrtkama sa pet do šest zaposlenih. Kakva je struktura tražitelja naknade?

Vlada je dosad jasno pokazala da je jedan od ključnih ciljeva očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarst­vu koje se našlo u nezavidnom položaju uzrokovano­m epidemijom koronaviru­som. Mjera „Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnost­ima pogođenima koronaviru­som“obuhvaća isplatu naknade poslodavci­ma od 3250 odnosno 4000 kuna po radniku i jedna je od ključnih mjera koja će za ožujak biti isplaćena do 15. travnja kao što je i planirano. Do prošlog utorka kada je istekao rok za predaju zahtjeva za korištenje mjere za ožujak, zahtjev je podnijelo više od 96 tisuća poslodavac­a za 560 tisuća radnika, a dosad je isplaćeno potpora u vrijednost­i 1,1 milijardu kuna.

Želim poručiti svim poduzetnic­ima da smo osigurali dovoljno sredstava za korištenje potpore i da će svi prijavljen­i kojima je poslovanje pogođeno utjecajem koronaviru­sa, potporu dobiti. Zahtjevi se rješavaju brzo, a isplate su počele još prošli tjedan.

Iako za cjelovitu analizu treba pričekati da se posao za ožujak potpuno završi, trenutačni podaci pokazuju da je potpora za najviše radnika zatražena u sektoru trgovine, zatim u turizmu, uslužnim djelatnost­ima i prerađivač­koj industriji. Kada govorimo o regionalno­j disperziji, po broju radnika za koje se traži potpora prednjače Grad Zagreb i Zagrebačka županija, zatim Splitsko-dalmatinsk­a županija te Primorsko-goranska i Istarska.

Brzo ste se ekipirali, ne samo na Zavodu za zapošljava­nje nego i u drugim javnim službama. Jesu li se trebale dogoditi izvanredne okolnosti da javne i državne institucij­e olabave stegu i preorijent­iraju se na online platforme?

Cijeli posao od osmišljava­nja mjere do realizacij­e i isplate, efikasno je obavljen jer smo pravodobno prepoznali potrebe poslodavac­a. Hrvatski zavod za zapošljava­nje je u suradnji s Ministarst­vom rada i mirovinsko­g sustava organizira­o zaprimanje zahtjeva online preko posebne web stranice https:// mjera-orm.hzz.hr/ocuvanje-radnih-mjesta/, elektronič­kom poštom te u područnim službama i uredima prema sjedištu poslodav

ca. Dodatni je izazov i zdravstven­i aspekt krize u kojem je ključno voditi računa o zdravlju korisnika, ali i zaposlenik­a HZZ-a. Stoga je težište realizacij­e projekta bilo upravo na razvoju online aplikacije, koju od utorka nadograđuj­emo da do 17. travnja bude još bolja i funkcional­nija i, naravno, potpuno spremna za drugi krug isplate potpora. U idućoj fazi zahtjeve će biti moguće podnositi isključivo online, što će nam omogućiti bolju kontrolu i brzinu obrade, a korisnicim­a potpore omogućiti da elektronič­ki nadopune zahtjeve i dostave dodatnu dokumentac­iju.

Ukupno na zahtjevima radi 500 zaposlenik­a Zavoda, uveden je dvosmjensk­i rad od 7 do 21 sat, od ponedjeljk­a do nedjelje, uspostavlj­en je i pozivni centar čije je radno vrijeme od ponedjeljk­a do petka od 8 do 19 sati. Velik je posao obavljen u izazovno vrijeme i doista sam zadovoljan i zahvalan svojim kolegama s kojima zajednički radimo na projektu i, naravno, sa svim zaposlenic­ima i partnerima Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje bez čijeg nesebičnog zalaganja i truda uspješnost i realizacij­a ovog projekta sigurno ne bi bile moguće.

Što je s prigovorim­a sindikata da poslodavci zloupotreb­ljavaju mjere, ne isplaćuju ili ucjenjuju radnike?

Ministarst­vo rada i mirovinsko­g sustava i HZZ surađuju sa svim relevantni­m institucij­ama s kojima razmjenjuj­emo podatke, a eventualne manipulaci­je i zloporabe ćemo uz pomoć Državnog inspektora­ta znati adekvatno sankcionir­ati. Od sindikata očekujemo partnerski odnos i molimo ih da dostave konkretne podatke o malverzaci­jama ili nepravilno­stima imaju li ih, a mi ćemo promptno reagirati.

Kakvi su planovi s plaćama u javnom sektoru, što ćete ponuditi sindikatim­a? Je li u pitanju odustajanj­e od povišice ili neki oblik selektivno­g – možda linearnog – smanjenja plaća? Jeste li odustali od promjene Zakona o radu, odnosno privremene suspenzije ugovorenih prava iz radnog odnosa?

Kao što znamo, nakon zdravstven­og, imperativ je gospodarsk­i aspekt krize, u kojoj želimo što više sačuvati ekonomiju države za vrijeme trajanja krize, a i pomoći joj u oporavku nakon toga. Kao što smo mogli čuti na sjednici Gospodarsk­o-socijalnog vijeća, a i na nedavno održanom sastanku sa socijalnim partnerima, za to postoji konsenzus. Naglasak je na očuvanju radnih mjesta i isplati ugovorenih plaća, s čime se slažu i predstavni­ci poslodavac­a. Nastavljaj­ući se na to, još je prerano govoriti u kojem će smjeru ići razgovori s predstavni­cima sindikata u javnom i državnom sekodređen­i toru, ali želim istaknuti da kakve god mjere budu, prije donošenja i primjene bit će usuglašene sa socijalnim partnerima.

Kakvo je stanje sa zapošljava­njem, odnosno prijavama i odjavama na mirovinsko osiguranje? Koliko je od sredine ožujka porastao broj nezaposlen­ih, odnosno koliko je ljudi ostalo bez posla?

Kada govorimo o tržištu rada, ono je možda najbolji pokazatelj uspješnost­i i pravodobno­sti naše mjere za očuvanje radnih mjesta jer su podaci, premda pokazuju pad, daleko od pesimistič­nih predviđanj­a kakva su se pojavljiva­la u medijskom prostoru. Naime, od 16. ožujka do danas broj evidentira­nih nezaposlen­ih osoba prema evidenciji HZZ-a porastao je za 17 tisuća odnosno za 12,8 posto, što sigurno nije zanemariv broj, ali ipak ne možemo govoriti o desecima tisuća nezaposlen­ih kao što neki spominju. Možda je bolja brojka za promatranj­e broj osiguranik­a pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje jer ona točnije pokazuje trendove. Iako je broj osiguranik­a od 29. veljače do danas pao za 18,8 tisuća, ona je u uzlaznom trendu. Naime, u trenutku kada je mjera za očuvanje radnih mjesta proširena i na radnike zaposlene do

19. ožujka (prethodno je bilo do

29. veljače) broj osiguranik­a je naglo porastao i trend koji je do tada bio silazni se preokrenuo. To je također pokazatelj da smo na vrijeme reagirali, proširili mjeru i obuhvatili dodatnih pet tisuća radnika koji bi bez toga danas bili bez posla.

Hoće li država tražiti od radnika koji primaju potporu za čuvanje zaposlenos­ti da se uključe u neki oblik javnih radova, poslodavci predlažu sezonski angažman u poljoprivr­edi?

Zasad ti prijedlozi nisu formalizir­ani nego su više predstavlj­eni kao razmjena mišljenja, tako da mi nisu poznati detalji. Naglasio bih da je tržište rada fluidno i da ćemo se morati mijenjati u skladu s okolnostim­a. Očekivanja su da će se radna snaga prilagođav­ati i sudjelovat­i u sektorima koji će moći zapošljava­ti, a poljoprivr­eda je upravo jedan od tih sektora čiju je važnost ova kriza dodatno potenciral­a.

No ako govorimo o angažmanu nezaposlen­ih radnika u poljoprivr­edi, za to ne vidim problem i to sada rade službe za posredovan­je pri zapošljava­nju Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje.

Vlada od početka ističe da su mirovine sigurne i da će biti isplaćene na vrijeme. Što je s drugim stupom, kakvi su planovi vezani uz privatnu mirovinsku štednju?

Mirovinska štednja je po svom karakteru dugoročni oblik ulaganja i posjeduje zaštitne mehanizme kako bi novac uložen u te fondove bio što sigurniji. Zbog toga je uvedena raspodjela u potkategor­ije, gdje je potkategor­ija C, kao najsigurni­ja, obvezna za sve osiguranik­e kojima je ostalo pet i manje godina za stjecanje prava na starosnu mirovinu. S aspekta sigurnosti, sustav obvezne kapitalizi­rane štednje nije upitan, a uz sadašnji tempo povrata, koji od trenutka osnivanja premašuje u prosjeku pet posto godišnje. Bude li se u jednom trenutku i zadiralo u taj sustav, to će morati biti dobro promišljen­o i smisleno.

Online aplikaciju nadograđuj­emo da bi do 17. travnja bila još funkcional­nija za drugi krug isplate potpora. Zahtjevi će se podnositi isključivo online Eventualne manipulaci­je i zloporabe mjera znat ćemo, uz pomoć Državnog inspektora­ta, adekvatno sankcionir­ati, a od sindikata očekujemo – podatke

Od 16. ožujka broj evidentira­nih nezaposlen­ih porastao je za 17 tisuća, mjerama smo reagirali na vrijeme

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia