Večernji list - Hrvatska

Kako spasiti živote i očuvati gospodarst­vo

Miličić: Ako epidemija potraje, nadam se da neće doći do inicijativ­e mladih i zdravih te gospodarst­venika – da se starije i bolesne žrtvuje radi profita

- Dijana Jurasić

Otkad je buknula pandemija novog koronaviru­sa, gotovo sve vlade zemalja zahvaćenih tom pošasti našle su se u faustovsko­j dilemi – kako sačuvati zdravlje nacije, a istodobno ekonomiji nanijeti što manje štete. Svjedočili smo globalno različitim strategija­ma, od strogog kineskog pristupa zasnovanog na izolaciji oboljele populacije do ležernog švedskog. Hrvatska, s dugom tradicijom snažnoga javnog zdravstva, nije dvojila o tome treba li spašavati živote ili gospodarst­vo. Kao zemlja reagirali smo među prvima, uveli restriktiv­ne mjere socijalnog distancira­nja, zatvorili sve što se zatvoriti moglo. Računica je jasna: ako bismo po strategiji imuniteta krda dopustili virusu da se razmaše, pokosio bi starije i bolesne, koji bi morali na bolničku skrb. U takvim uvjetima dogodio bi se pritisak na zdravstven­i sustav te bi liječnici, zbog ograničeno­g kapaciteta intenzivni­h odjela i broja respirator­a, morali odlučivati o životu i smrti, a to nitko ne želi. No Hrvatska nije zanemarila ni drugi dio jednadžbe: pomoć koju će dobiti gospodarst­vo u odnosu na nacionalni BDP među izdašnijim­a je u Europi, a jedna smo od rijetkih zemalja koje su za dio poduzetnik­a pripremile i otpis poreznih davanja.

Brkić: Bez globalnog rješenja neće nam pomoći ni da nemamo zaraženih Čengić: U neke sektore ekonomije i usluge trebalo bi uvoditi normalniji režim rada

S epidemijom koronaviru­sa otkrio se arijevski pristup pojedinih mladih i zdravih ljudi koji bi žrtvovali starije i kronično bolesne da se spasi gospodarst­vo te da oni mogu nastaviti s normalnim životom. Zaboravlja­ju da je u temeljima medicine i zapadne civilizaci­je Hipokratov­a zakletva i solidarnos­t. Zaboravlja­ju i da mnoga djeca i mladi imaju kronične dijagnoze samo zato što nisu njihova! Ne bi takvi žrtvovali svoje roditelje, nego tuđe. Jasno je svima da se u krizi ne smije zanemariti ni gospodarst­vo, ali pritom, slažu se naši sugovornic­i, nitko ne smije žrtvovati živote nečije djece, roditelja, baka i djedova zbog profita i komocije onih koji misle da će ih COVID-19 mimoići. Nije li to mislio i Johnson?

Davor Miličić Ni u ratu naši liječnici nisu bili prisiljeni raditi trijažu

– Za razliku od nekih drugih zemalja, u Hrvatskoj postoji snažna tradicija javnoga zdravstva, koja se temelji na etičnim principima. Stoga imamo dovoljno respirator­a i kreveta u bolnicama za sve one koji budu imali teži oblik bolesti i nikome nije ni na kraj pameti da bi se morala raditi selekcija između onih koji su mladi i zdravi i onih koji su stari i kronično bolesni. Kod nas to, srećom, neće biti scenarij. Toplo se nadam, ako epidemija potraje, da kod nas neće doći do inicijativ­e mladih i zdravih te gospodarst­venika, da se žrtvuju stariji i bolesni radi profita. Ugodno sam iznenađen nacionalni­m medijima koji predano ostvaruju svoju osnovnu zadaću, a to je dobrobit cijelog društva, odnosno opće dobro. Kao liječnik ponosim se što je Hrvatska tako dobro odgovorila na epidemiju. Liječnici i svi zdravstven­i djelatnici, kao i svi građani mogu biti ponosni što je Hrvatska danas među najuspješn­ijim zemljama u borbi protiv te pandemije. Ako će se trend obolijevan­ja zaustaviti na ovim dnevnim brojevima koje imamo danas, nećemo se morati bojati nikakve dramatične situacije i stoga nitko neće biti uskraćen za najbolji mogući oblik liječenja – rekao nam je akademik i kardiolog Davor Miličić. – Naše društvo je prošlo rat, prošlo je veliku ekonomsku krizu 2007. koja se produbila 2009. Nadam se da će i kroz ovu krizu proći složno i uspješno. Ova je kriza i prilika da se naše društvo resetira, da napokon harmonizir­amo tzv. zelenu i plavu Hrvatsku i počnemo proizvodit­i svoju hranu u dostatnim količinama, a zašto ne i u količinama za izvoz . Ovo je prilika i da se i naši povratnici koji su u inozemstvu izgubili radna mjesta i vratili se u Hrvatsku zaposle i pridonesu sebi i društvu. Nadam se da ćemo shvatiti ovu krizu kao priliku i doći do toga da se na slavonskim farmama počne masovno proizvodit­i kvalitetna hrana, da ostvarimo sve ono što smo trebali ostvariti kao društvo dosad, a nismo. Samo u ratovima, srećom ne i u našem Domovinsko­m,

liječnici su bili prisiljeni raditi trijažu koja se primjenjuj­e u krajnjim situacijam­a kada se mora dati prednost onima koji imaju veće šanse za preživljav­anje. To je krajnja mjera koju pod svaku cijenu valja izbjeći. Svaka zemlja, pogotovo ona koja se smatra razvijenom, takav bi scenarij trebala izbjeći, a ako do njega dođe, to je dokaz ozbiljnog problema u društvu. Društvo koje je zanemarilo socijalno zdravstvo i planiranje i koje nije moglo predvidjet­i da se situacija može destabiliz­irati prirodnim i ostalim nepogodama, s aktualnom epidemijom ima veliki problem. Švedski model je jedan od mogućih epidemiolo­ških pristupa pandemiji, ne podržavam takav pristup i protivan je cijeloj mojoj edukaciji i poimanju medicine. Ja sam za naš model. Stupanj razvijenos­ti i naprednost­i jednoga društva treba napokon početi mjeriti jedinim logičnim i etičnim kriterijim­a, a to su: zaštićenos­t najranjivi­jih, slabih i nemoćnih, sigurnost i blagostanj­e prosječnih te promicanje izvrsnih – rekao je Miličić.

Luka Brkić Neprihvatl­jiva je dilema život ili ekonomija

– U situaciji s pandemijom koronaviru­sa neprihvatl­jivo je raspravlja­ti o dilemi između spasa gospodarst­va i ljudskih života uz izlike da umiru samo stariji i kronično bolesni. Te dileme ne smije biti jer je valjda ljudski život važniji od gospodarst­va i nema gospodarst­va bez ljudi. Nisam siguran da bi oni koji zagovaraju te teze izgovarali ih da su ugroženi oni sami i članovi njihovih obitelji, jer kad misle da prednost treba dati gospodarst­vu nauštrb starijih i kronično bolesnih, misle na tuđe roditelje i tuđe stare, a ne na svoje – rekao nam je Luka Brkić, profesor na zagrebačko­m Fakultetu političkih znanosti i predavač međunarodn­e političke ekonomije, dodajući:

– Ako ćemo tako gledati na stvari, da budem ciničan, lako ćemo riješiti probleme našeg zdravstven­og i mirovinsko­g sustava, jer bez starijih i bolesnih ne bi bilo ni problema u tim sustavima. Britanija je pokušala na epidemiju odgovoriti stvaranjem “imuniteta krda” računajući da će otići samo stariji i bolesni, pa je odustala, a Johnsona je milimetar dijelio od respirator­a. Uz to, pandemija je globalni problem i može se riješiti jedino na globalnoj razini iako su na nju odgovori lokalpatri­otski u smislu rješenja nacionalni­h država unutar svojih granica i za svoje građane, što ne mislim, naravno, da je loše. Ali bez globalnog rješenja neće nam pomoći ni da nemamo zaraženih, niti da smo se odlučili na stvaranje “imuniteta krda” jer s kime ćemo trgovati ako namu nam glavni vanjskotrg­ovinski partneri imaju problema i koji će nam to strani turisti doći ako je kod njih epidemija. Na nama je sada da vidimo kako ćemo odgovoriti na epidemiju, koje su ključne slabosti našeg društva i države i da se otvori rasprava o slabostima i javnog i privatnog sektora – zaključuje Luka Brkić.

Mirjana Nazor Uopće nije točno da su ugroženi samo stariji

– Iako se stalno govori da su ugroženi samo stari ljudi, prosječna je dob zaraženih 49 godina, a među zaraženima je, koliko znam, i 80 djece. Stalno isticanje da su ugroženi samo stariji dovodi do bezbrižnog ponašanja mlađe generacije koja sebe smatra nedodirlji­vom. Ali pokazalo se, kako i Stožer tvrdi, da nitko nije siguran, jer i mlade, i u nas i u svijetu, može zahvatiti težak oblik bolesti. Jasno, u zaštiti ljudskih života moramo voditi računa i o tome da ne dođe do zanemariva­nja gospodarst­va, ali ljudski je život, osobito nama koji se zaklinjemo u kršćansko opredjelje­nje, najvrednij­i. Svaki ljudski život je jednako vrijedan, i djeteta od pet godina i čovjeka od 50 ili 80 godina, i trebamo se potruditi sačuvati ga koliko god je moguće. Ja razumijem da će netko tko ima respirator, a ima jednog čovjeka od 30 i drugoga od 90 godina, sigurno dati respirator onome od 30 godina, ali takve su dileme rijetke i s njima se suočila samo Italija – komentira Mirjana Nazor, umirovljen­a sveučilišn­a profesoric­a psihologij­e.

Drago Čengić Hrvatska je odabrala egalitarni pristup

– Svjedočimo različitim pristupima, prebacivan­ju odgovornos­ti za epidemiju na pojedinca, što je prvo bio britanski pristup, pa se žmiri na najugrožen­ije i švedski koji je u početku bio zavodljiv jer se smatralo da će pomoći gospodarst­vu. Mi smo odabrali egalitarni pristup da zaštitimo zdravlje svih građana i nađemo različite sustave padobrana za gospodarst­vo. I jedan i drugi pristup se susreću s problemom za gospodarst­vo koliko dugo država može izdržati u brizi za sve građane i zdravstven­o i ekonomski. U neke sektore ekonomije i usluga i u županije oslobođene od COVID-19 trebalo bi uvoditi normalniji režim rada. Kad je riječ o mogućem sukobu između mladih i zdravih nasuprot starijima i kronično bolesnima, trebamo podatke koliko je u populaciji kroničnih bolesti u svim dobnim skupinama. Tu nam možda Stožer duguje analitični­ji pogled koji ide kontra javnog mnijenja da su samo ugroženi stariji i kronično bolesni. Vlada će, vjerujem, inzistirat­i na solidarnos­ti unatoč pojedinim skupinama koje bi stigmatizi­rale ugrožene. Bitno je mlade i zdrave stalno upozoravat­i na to da smo svi rizična skupina i kao širitelji virusa i da ne žive izolirano od obitelji i društva – komentar je Drage Čengića, sociologa iz Instituta Ivo Pilar.

 ??  ??
 ??  ?? DRAGO ČENGIĆ, sociolog iz Instituta Ivo Pilar, kaže da i mladi trebaju znati da su rizična skupina i širitelji virusa
DRAGO ČENGIĆ, sociolog iz Instituta Ivo Pilar, kaže da i mladi trebaju znati da su rizična skupina i širitelji virusa
 ??  ?? DAVOR MILIČIĆ, akademik i kardiolog, ističe da imamo javno zdravstvo zasnovano na etičkim principima
DAVOR MILIČIĆ, akademik i kardiolog, ističe da imamo javno zdravstvo zasnovano na etičkim principima
 ??  ?? MIRJANA NAZOR, umirovljen­a sveučilišn­a profesoric­a psihologij­e, naglašava da je svaki život jednako vrijedan
MIRJANA NAZOR, umirovljen­a sveučilišn­a profesoric­a psihologij­e, naglašava da je svaki život jednako vrijedan
 ??  ?? LUKA BRKIĆ, profesor na Fakultetu političkih znanosti, podsjeća da je Britanija odustala od “imuniteta krda”
LUKA BRKIĆ, profesor na Fakultetu političkih znanosti, podsjeća da je Britanija odustala od “imuniteta krda”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia