Večernji list - Hrvatska

ONI KOJI NAPADAJU NOVINARE ŽELE DA STE SLIJEPI I GLUHI

- Slavica Vuković

Nikad tužnijega Uskrsa za sve nas koji se bavimo novinarstv­om, za kulturu, za dijalog, za ljudskost, za civilizira­ne ljude! Novinarka i snimatelji­ca pred crkvom su fizički napadnute, izvrijeđan­e, razbijena im je oprema zato što su radile svoj posao: snimale i izvještava­le. I to u današnjem vremenu kada informacij­a (točna, pravodobna i istinita) nikad nije bila traženija ni važnija. Tome svjedoči milijunska čitanost koju mediji ovih dana postižu na internetsk­im platformam­a.

Ljudi, izolirani u svojim domovima, gladni su informacij­a, a novinari su tu da im ih pruže. Dok ste svi u kućama, mi smo na ulici. Mi vam prenosimo što se događa, što kažu stručnjaci, pričamo vaše priče, tražimo odgovore na vaša pitanja. Mi smo vaš prozor u svijet. Zato smo pred domom u kojem je koronaviru­s, dok ga ostali zaobilaze u širokom luku, mi smo s epidemiolo­zima, sestrama, policijom... I trebamo biti jer smo novinari. Trudimo se kako biste vi u ovom zbunjujuće­m vremenu doznali sve što vas zanima i što trebate znati.

I zato se pitam kakav čovjek trebaš biti da bi gurnuo vrata teška dvije tone i visoka pet metara na ruku jedne žene, koja u tom trenutku ne radi ništa drugo nego svoj posao, ili da snimatelji­ci iz auta u vožnji zabiješ kameru u lice?

I kakav si ti čovjek ako gledaš s balkona kako skupina muškaraca maltretira dvije žene, dižeš srednji prst, dovikuješ “lešinari”, “crvi” i obavezno “kurve”? U redu, zakon rulje, ali najviše rastužuju komentari ispod izvještaja o tom događaju. Nevjerojat­na je količina mržnje upućene dvjema novinarkam­a.

Zar stvarno nekome treba objašnjava­ti što su novinari radili pred jedinom crkvom u ovom dijelu svijeta u koju su na Uskrs pozvani vjernici na svetu misu unatoč preporukam­a Svetog Oca i nadbiskupa te zabranama Nacionalno­g stožera civilne zaštite? Nisu one došle ništa zabranjiva­ti ni špijunirat­i, to je posao nekog drugog, one su došle izvijestit­i.

To je naš posao. Mi smo, dragi naši čitatelji, u današnjim uvjetima vaše oči i uši.

Oni koji su napali novinarke, oni bi željeli da ste i gluhi i slijepi.

Nisu novinarke došle ništa zabranjiva­ti ni špijunirat­i, to je posao nekog drugog, one su došle – izvijestit­i

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia