Večernji list - Hrvatska

Umrlo još dvoje štićenika splitskog doma pozitivnih na koronaviru­s

- Slavica Vuković

U SPLITU 80 HOSPITALIZ­IRANIH, OD ČEGA 49 IZ DOMOVA ZA STARIJE Neki štićenici doma prebačeni su u “Biokovku” pa su mnogi pacijenti u strahu otišli s rehabilita­cije

Preminulo je još dvoje korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarsko­j ulici u Splitu zaraženih koronaviru­som. Oboje su, osim što su bili pozitivni na COVID-19, bolovali od teških, kroničnih bolesti.

Koliko je snažno žarište širenja virusa u domu u Vukovarsko­j, svjedoči podatak da je u KBC-u Split hospitaliz­irano 80 bolesnika s dokazanom infekcijom COVID–19, od toga 45 iz doma u Vukovarsko­j, četvero iz ostalih domova za starije osobe, a 31 bolesnik, dakle manje od polovice, koji nije iz doma za starije osobe. Od hospitaliz­iranih bolesnika devet je na respirator­u, još šest ima teže kliničke znakove bolesti, ostali lakše.

– Uvijek kada govorimo o korisnicim­a domova za starije moramo sve nalaze interpreti­rati u okolnostim­a njihove kronične bolesti jer one uvelike i bitno određuju ishod liječenja – naglasio je ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović.

Dr. Željka Karin, ravnatelji­ca Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ističe kako su među devet jučer potvrđena novoobolje­la u Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, tri korisnika Doma za starije u Makarskoj. Tome broju treba dodati i oboljelog iz Doma “Florence” u Seget Vranjici. Što se tiče doma u Vukovarsko­j, od testiranih 119 korisnika 50 je pozitivno, a od 80 testiranih djelatnika 11 je inficirano koronaviru­som. Dio korisnika, odlukom Stožera, na Uskrs je preseljeno u makarsku Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilita­ciju “Biokovka”. Tamo su izolirani, u jednokreve­tnim sobama i imaju svu potrebnu njegu i skrb.

– Dio štićenika, njih 54, jučer smo premjestil­i u Makarsku. Uzeli smo bris od svih i 52 su negativna, a za dva još čekamo rezultate. Jako smo sretni zbog toga, to upućuje na to da smo napravili dobru trijažu i pravu stvar – rekla je dr. Karin. Naime, nakon evakuacije drugog kata doma u Vukovarsko­j, na kojem se proširila zaraza, strahovalo se da nisu zahvaćeni i štićenici s ostalih katova, ali i na drugim lokacijama u splitskoj Zenti ili Starom Gradu na Hvaru. Sa štićenicim­a su u “Biokovku” organizira­no došle medicinske sestre i njegovatel­jice. Međutim, dolazak štićenika Doma u Specijalnu bolnicu izazvao je strah među malobrojni­m pacijentim­a koji su bili na rehabilita­ciji. Navodno je dio njih još u nedjelju samoinicij­ativno napustio bolnicu.

Dom u Vukovarsko­j ovim je rasterećen, a Helena Bandalović, županova povjerenic­a za splitski Dom za starije, ističe kako unatoč suženim radnim kapaciteti­ma sve funkcionir­a dobro. – Danas su tamo i sestre iz doma zdravlja – rekla je Bandalović. Jedan korisnik doma u Starom Gradu helikopter­om je transporti­ran zbog dijalize i pogoršanog stanja, ali test je pokazao da je negativan na koronaviru­s. Smješten je u stacionaru u Makarskoj. I jučer je postavljen­o pitanje tko je kriv što je virus u Domu za starije u Vukovarsko­j otkriven tek kada je cijeli jedan kat bio zaražen. Odgovor još nitko ne zna.

 ??  ?? SPLITSKI DOM U VUKOVARSKO­J Od 119 testiranih korisnika 50 je pozitivno, a od 80 testiranih djelatnika 11 je inficirano koronaviru­som
SPLITSKI DOM U VUKOVARSKO­J Od 119 testiranih korisnika 50 je pozitivno, a od 80 testiranih djelatnika 11 je inficirano koronaviru­som

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia