Večernji list - Hrvatska

‘Žao nam je, bili ste u tramvaju uz zaraženog, morate u izolaciju’

Europa i svijet vide aplikacije za praćenje kao put povratka u normalu

- Tomislav Krasnec//BRUXELLES

Rujan je i konačno ste se vratili koliko-toliko normalnom životu. Djeca vam ponovo idu u školu, vi na posao, ako ga imate, ili na duga ispijanja kava na terasama, ako ga nemate. Na tržnicama je ponovo živahno. Premda ništa nije sasvim kao prije, nije ni kao u ožujku ili travnju, koji su vam ostali u lošem sjećanju kao početak i vrhunac globalne krize povezane s pojavom koronaviru­sa. Ali taman kad ste se vratili rutini normalnih izlazaka iz kuće, vaš pametni mobitel vas obavještav­a da je, nažalost, nepoznata osoba s kojom ste se prije osam dana zatekli u istom tramvaju ili autobusu upravo ovog trena pozitivno testirana na koronaviru­s i da, slijedom toga, i vi morate u samoizolac­iju iz opreza. Javljate prijatelji­ma, s kojima ste već isplaniral­i odlazak na nedjeljnu utakmicu, da ipak ne računaju na vas jer ste “dobili poruku”, a oni već točno znaju o čemu pričate.

Na dobrovoljn­oj bazi

Tako bi, ukratko, mogao izgledati opis nove stvarnosti koja nas čeka iza ugla jer, dok se ne pronađe učinkovito i široko dostupno cjepivo protiv novog koronaviru­sa, tehnološka rješenja i aplikacije na pametnim mobitelima koje bilježe kretanje većine građana sve se više u raznim zemljama Europe i svijeta percipiraj­u kao jedini održiv put prema otvaranju javnog života i gospodarst­va.

Kompanije Apple i Google u petak su najavile da užurbano izrađuju rješenje koje će omogućiti tzv. praćenje kontakata: kad se dva takva mobitela nađu dovoljno blizu jedan drugog, razmjenjuj­u anonimni identifika­cijski ključ, koji čuvaju neko vrijeme kao važan podatak i ako se, primjerice, u sljedeća dva tjedna dogodi da vlasnik mobitela koji se krije iza jednog identifika­cijskog ključa ode k liječniku, koji mu dijagnosti­cira COVID-19, i tu dijagnozu unese u bazu podataka, alarmiraju se svi identifika­cijski ključevi s kojima je taj jedan bio u kontaktu. Ljudi koji su se zatekli u blizini tog jednog “pozitivnog” na COVID-19 morali bi vjerojatno slijediti upute o samoizolac­iji, a mobitel bi opet nadzirao i taj dio priče, odnosno bilježio krši li možda ta osoba pravila samoizolac­ije.

Apple i Google ne rade na aplikaciji, nego rade na tome da njihovi operativni sustavi za mobitele (a takvih mobitela je oko tri milijarde u svijetu) omoguće takvo nešto, a aplikacije bi mogle raditi javnozdrav­stvene institucij­e. I dijagnoze bi, naravno, mogli u sustav unositi samo ovlašteni zdravstven­i djelatnici jer nitko ne želi da neki hipohondar ili troler kompromiti­ra sustav.

Britanski zdravstven­i sustav NHS već surađuje s Appleom i Googleom na pripremi aplikacije, potvrdili su izvori iz britanske vlade za Sunday Times. Instaliran­je aplikacije bilo bi dobrovoljn­o,

 ??  ?? U KINI ima aplikacija koja na temelju kretanja i zdravstven­ih podataka ljude dijeli na zelenu, žutu i crvenu boju
U KINI ima aplikacija koja na temelju kretanja i zdravstven­ih podataka ljude dijeli na zelenu, žutu i crvenu boju
 ??  ?? VELIKA BRITANIJA razvija aplikaciju s Appleom i Googleom
VELIKA BRITANIJA razvija aplikaciju s Appleom i Googleom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia