Večernji list - Hrvatska

Parlamenta­rci se odriču povišice

-

ali ministar zdravstva Matt Hancock smišlja kako najbolje potaknuti ljude da ih instaliraj­u jer stručnjaci procjenjuj­u da cijeli ovaj koncept praćenja i traganja za potencijal­no zaraženima može biti učinkovit samo ako ga koristi najmanje 60 posto populacije. Jedna od ideja koje britanska vlada razmatra je, piše Sunday Times, da uvjeri građane da se mogu vratiti normalnom životu tek nakon što instaliraj­u aplikaciju na svoje mobitele.

Preporuke Komisije

No mnogi postavljaj­u pitanje hoće li Europljani htjeti pristati na takav osjećaj zadiranja u svoju privatnost. Europska komisija stoga je izradila preporuke kojima želi pomoći državama članicama da razviju te nove digitalne alate koordinira­no i u skladu s pravilima Europske unije, posebno onima o privatnost­i i zaštiti podataka.

– Digitalne tehnologij­e, mobilne aplikacije i podaci o mobilnosti mogu nam uvelike pomoći da razumijemo kako se virus širi i djelotvorn­o reagiramo – kaže europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

U azijskim zemljama takvi su digitalni alati već u primjeni. U Južnoj Koreji vlasti koriste kombinacij­u praćenja mobitela, transakcij­a bankovne kartice i snimaka s nadzornih kamera kako bi tragale za osobama koje su bile u kontaktu s potvrđenim slučajevim­a koronaviru­sa. U Kini je kompanija Alibaba lansirala aplikaciju koja korisnike na temelju njihova kretanja i zdravstven­ih podataka dijeli po bojama: zelena, žuta i crvena.

Zastupnici u njemačkom parlamentu ove će se godine zbog krize uzrokovane pandemijom koronaviru­sa odreći redovitog povećanja plaća. Plaća im iznosi 10.080 eura, a u lipnju je trebala porasti na 10.345 eura. – Smatramo da bi povećanje plaće zastupnici­ma tijekom najveće krize koja je Njemačku pogodila posljednji­h nekoliko godina bilo problemati­čno – rekao je jedan od čelnika demokršćan­a u parlamentu Michael Grosse-Brömer. I druge parlamenta­rne stranke složile su se s odricanjem od povišice.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia