Večernji list - Hrvatska

Maske uvijek kad se ne može držati distanca

Njemačka akademija znanosti izradila plan kako postepeno izaći iz koronakriz­e

- Zoran Vitas

S obzirom da broj zaraženih u Njemačkoj pada treći dan zaredom, tako i pritisak na kancelarku Angelu Merkel da opusti antipandem­ijske mjere raste. Njemačka akademija znanosti, Leopoldina, izradila je plan postupnog izlaska iz izolacije na 19 stranica u čiji je dio uvid imao utjecajni Der Spiegel. Taj dokument odmah je jučer pohvalila kancelarka Merkel, a danas će ga raspraviti s ministrima zdravstva, gospodarst­va i financija, a u sutra sa 16 premijera njemačkih država. Riječ o opsežnom planu koji je i nastao na inicijativ­u kancelarke prošloga tjedna da najugledni­ja njemačka znanstvena intitucija predloži mjere. Dosta je to mudar kancelarki­n potez kojime skida dio pritiska na sebe te stvari prepušta u ruke struke.

Osnovna je ideja pod svaku cijenu izbjeći drugi val zaraze a istodobno zadržati pozitivan stav javnosti, kako je ukratko opisao plan Gerald Haug, predsjedni­k Akademije. Tu akademici misle na psihičko i fizičko stanje građana koje, jasno, opada s trajanjem izolacije, odnosno smatraju kako bi psihičko opterećenj­e popustilo ako bi se građanima pokazalo ‘svjetlo na kraju tunela’.

Ono što je konkretno, pa samim time i najbitnije u dokumentu koji potpisuje 26 stručnjaka, jest preporuka da se što prije otvore škole jer učenje od kuće, po njima, pogoršava društvenu nejednakos­t. Najprije bi se nastavi trebali vratiti učenici četvrtog razreda osnovne škole jer njih na jesen očekuje upis u srednju školu ili gimnaziju.

Maske bi u pravilu trebali nositi svi, navodi se kako svaki građanin takvu zaštitu treba imati uza sebe te je primijenit­i kada se ne može poštivati minimalna udaljenost. U svakoj prilici maska bi se morala nositi u trgovinama i restoranim­a. I dalje se preporučuj­e rad od kuće, kada god je to moguće. Ako ne, onda bi se trebao organizira­ti smjenski rad kako bi se smanjio broj ljudi u kontaktu a rad treba organizira­ti uz poštivanje minimalnih udaljenost­i.

I dok europske zemlje lagano popuštaju u svojim mjerema, Kina se boji drugog vala zaraze koji je uvjetovan dolascima i povratcima izvana te asimptomat­skih prijenosom, a u Južnoj Koreji razmišljaj­u o novom paketu pravila kojima bi se dopustio određeni nivo gospodarsk­e i društvene aktivnosti ali uz zadržavanj­e distancira­nja.

 ??  ?? U NJEMAČKOJ je od korone do jučer umrlo 3022 ljudi
U NJEMAČKOJ je od korone do jučer umrlo 3022 ljudi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia