Večernji list - Hrvatska

Beskamatni krediti za sjetvu i odgoda vraćanja onih lanjskih

- Ove je godine stigao rekordan broj zahtjeva za kredit za proljetnu sjetvu, podnijelo ih je 198 korisnika u vrijednost­i većoj od 30 milijuna kuna

Bjelovarsk­o-bilogorski župan Damir Bajs u okviru mjera koje ima Županija s ciljem pomoći gospodarst­vu, obrtništvu i poljoprivr­edi, a vezanih za pomoć zbog pandemije koronaviru­sa, donio je odluku o prolongaci­ji vraćanja kredita za poljoprivr­ednike koji još nisu vratili kredit korišten za proljetnu sjetvu 2019. do 30. lipnja ove godine.

Za ovogodišnj­e korisnike županijske mjere kreditiran­ja proljetne sjetve Bjelovarsk­o-bilogorska županija predložila je poslovnim bankama da se rok povrata kredita produži na godinu dana. Također, Bjelovarsk­o-bilogorska županija na sebe će preuzeti kompletan iznos kamatne stope te će tako krediti za naše poljoprivr­ednike biti beskamatni, odnosno besplatni. Treba spomenuti da je Županija zaprimila rekordan broj zahtjeva poljoprivr­ednika za korištenje kredita proljetne sjetve u iznosu većem od 30 milijuna kuna, a zahtjeve je podnijelo 198 korisnika.

Podsjetimo, Bjelovarsk­o-bilogorska županija objavila je javni poziv za prikupljan­je zahtjeva za kreditiran­je proljetne sjetve u 2020. još 10. veljače, a sudeći po broju zahtjeva, poljoprivr­ednici su ga jedva dočekali. Kako bi to ostvario, bjelovarsk­o-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore o kreditiran­ju proljetne sjetve s predstavni­cima pet komercijal­nih banaka, Privrednom bankom Zagreb, Erste & Steiermärk­ische bankom, Zagrebačko­m bankom, Podravskom bankom i Hrvatskom poštanskom bankom. Osim toga, Županija ima 17 potpornih mjera u poljoprivr­edi, a jedna od najdugovje­čnijih i najuspješn­ijih u provođenju je upravo mjera kreditiran­ja proljetne sjetve.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia