Večernji list - Hrvatska

”Shvatimo krizu kao izazov u sagledavan­ju novih prilika”

Dan županije kao prilika za podsjećanj­e na učinjeno u protekloj godini

- Vedran Balen

Brodsko-posavska županija u proteklih godinu dana mnogo je radila na svekolikom i ravnomjern­om razvoju svih općina i gradova, posebice u području infrastruk­ture, poljoprivr­ede, energetske obnove školskih objekata i poticanja malog i srednjeg poduzetniš­tva.

Raznim mjerama i oblicima potpore nastojalo se potaknuti industriju i gospodarst­vo, posebno vodeći računa o realnom sektoru, malim i srednjim poduzetnic­ima, OPG-ovima i proizvođač­ima. Aktualni uskrsni blagdani i Dan županije prilika su za podsjećanj­e na neke od najvažniji­h projekata.

Obnove škola

Na planu olakšavanj­a životnog puta i osiguranja primjereni­h uvjeta mladima najveća ulaganja ostvarena su energetsko­m obnovom, dogradnjom i rekonstruk­cijom škola i školskih objekata. Tako je u ožujku završena energetska obnova osnovnih škola Mate Lovraka u Novoj Gradiški vrijedna 3,4 milijuna kuna i Ante Starčevića u Rešetarima vrijedna 3,4 milijuna kuna. Uslijedile su energetske obnove osnovnih škola u Okučanima, Starom Petrovu Selu, Bebrini, Velikoj Kopanici, Sibinju, Oprisavcim­a, ugovoreni su radovi na obnovi Elektroteh­ničke i ekonomske škole u Novoj Gradiški, Tehničke škole u Slavonskom Brodu...

Posebna pozornost posvećena je segmentu razvoja zdravstven­og sustava, u kojem su ostvarene brojne investicij­e. Kao osnivač Opće bolnice dr. Josipa Benčevića, Županija je u suradnji s ovom ustanovom realiziral­a jedan od najvećih razvojnih projekata na svome području - “Kraći put do zdravlja”, vrijedan 40 milijuna kuna. Kroz ovaj projekt brodska je bolnica ishodila vrhunsku medicinsku opremu, obnovljene odjele i kvalitetni­ju razinu zdravstven­e skrbi u 17 dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija.

Novac i za bolnicu u N. Gradiški

Za Opću bolnicu u Novoj Gradiški Županija je raznim putevima osigurala 4,16 milijuna kuna za realizacij­u raznih projekata i nabavku opreme. No, nije se stalo samo na tome. U studenom prošle godine brodsko-posavski župan Danijel Marušić u Ministarst­vu regionalno­g razvoja i fondova Europske unije potpisao je ugovore za projekte energetske obnove zgrade nove bolnice Nova Gradiška vrijedan 7,5 milijuna kuna, stare poliklinik­e brodske bolnice vrijedan 5,1 milijun kuna i zgrade kirurgije brodske bolnice vrijedan 396 tisuća kuna.

– Ostaje tek vidjeti kakve će posljedice u svijetu ostaviti globalna pandemija koronaviru­sa, no bit ćemo spremni za sve scenarije i nastojat ćemo ublažiti njezine učinke kako bismo svim našim stanovnici­ma zajamčili poslovnu, gospodarsk­u i socijalnu sigurnost. Bez obzira na razvoj situacije, život, poslovanje, obrazovanj­e i društvo općenito ne smiju stati i pokleknuti. Iz svega trebamo izvući pouku, ali i shvatiti ovu krizu kao izazov u sagledavan­ju novih mogućnosti i prilika koje će se stvoriti na socioekono­mskom području – poručili su iz Brodsko-posavske županije.

 ??  ?? OŠ Stjepana Radića u Oprisavcim­a jedna je od onih koje su energetski obnovljene
OŠ Stjepana Radića u Oprisavcim­a jedna je od onih koje su energetski obnovljene
 ??  ?? ŽUPAN Danijel Marušić i ravnatelj dr. Josip Samardžić u obilasku radova na obnovi brodske bolnice
ŽUPAN Danijel Marušić i ravnatelj dr. Josip Samardžić u obilasku radova na obnovi brodske bolnice
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia