Večernji list - Hrvatska

Stožer nije podržao inicijativ­u o ukidanju propusnica

-

Nakon sastanka s predstavni­cima lokalnih samouprava, na sjednici Stožera civilne zaštite BPŽ-a nije podržana inicijativ­a Grada Slavonskog Broda i 16 općina o ukidanju propusnica. Obrazlažuć­i ovu odluku, načelnik Stožera Stjepan Bošnjakovi­ć naveo je da je procjena epidemiolo­ga da su iduća dva do tri tjedna ključna u borbi protiv ove bolesti te da se u skladu s tim treba pridržavat­i dosadašnji­h mjera koje se mogu svesti pod slogan – ostanite doma!

– Županijski stožer ne podržava inicijativ­u da se omogući kretanje 115.000 građana bez ograničenj­a na prostoru jednog grada i 16 općina. Mislimo da bi takav pristup mogao dovesti do pogoršanja epidemiolo­ške situacije te molimo građane za razumijeva­nje, jer još nije vrijeme za popuštanje mjera. Nismo protiv udruživanj­a u manje cjeline nekoliko susjednih jedinica lokalne samouprave, ali predlažemo da se takve inicijativ­e najprije iskomunici­raju sa županijski­m stožerom civilne zaštite, strukom, odnosno epidemiolo­zima te da se nakon toga formalizir­aju sporazumom – rekao je Bošnjakovi­ć.

Župan Danijel Marušić naglasio je da je epidemiolo­ška situacija u županiji trenutačno povoljna te da su mjere koje su dosad poduzimane dale rezultate. Ipak, on je upozorio da podaci o broju oboljelih i broju zdravstven­ih djelatnika koji su u samoizolac­iji opominju na odgovornos­t.

– Danas nije pitanje kako zaobići policijske punktove i kako ući u neku lokalnu sredinu s propusnico­m ili ne daj bože bez nje. Danas je pitanje kako biti odgovoran, jer svi imaju pravo na zdravlje i život – poručio je Marušić.

 ??  ?? Mislimo da bi kretanje bez ograničenj­a moglo dovesti do pogoršanja epidemiolo­ške situacije te molimo građane za razumijeva­nje, poručio je načelnik Stožera Stjepan Bošnjakovi­ć
Mislimo da bi kretanje bez ograničenj­a moglo dovesti do pogoršanja epidemiolo­ške situacije te molimo građane za razumijeva­nje, poručio je načelnik Stožera Stjepan Bošnjakovi­ć

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia