Večernji list - Hrvatska

Proradile gradske tržnice, u bolnicu stiglo pojačanje

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Novosti u zdravstven­om sustavu i svakodnevn­om životu građana

- Ivica Beti

Iz dana u dan stižu nove informacij­e vezano uz mjere zaštite od koronaviru­sa. Prošlog tjedna proradile su tržnice. Gradska tržnica u Čakovcu radi od četvrtka, a od petka i ona u Prelogu. Na tržnicama se provode opće mjere socijalnog distancira­nja i sve mjere i preporuke HZJZ-a. Radno vrijeme tržnice u Čakovcu je od 8 do 12 sati, unutra će se propuštati maksimalno 30 kupaca koji dobivaju bon za ulaz koji vraćaju kod izlaza iz tržnice. Osigurano je održavanje propisanog razmaka od tri do pet metara između prodavača, za prodaju na klupama trebalo je dodatno postaviti pregrade.

Na području Međimurske županije radi 4900 OPG-ova, pa je otvaranje tržnica velika pomoć obiteljima koje žive od poljoprivr­edne proizvodnj­e. U Prelogu u ograđenom djelu tržnice može istodobno biti do deset kupaca. Na tržnici će se prvenstven­o prodavati voće, povrće i presadnice. Tržnica će raditi od 8 do 11 sati utorkom i subotom. Vezano uz epidemiolo­šku situaciju, dobra je vijest da od 30. ožujka do 5. travnja u Međimurju nije bilo nijedne prijave oboljenja od gripe. Od 16. prosinca do 5. travnja evidentira­no je 1896 osoba oboljelih od gripe. I stanje sa zaraženima od koronaviru­sa je povoljno.

– Sve te brojke koje iz dana u dan pratimo pokazuju izvanrednu disciplinu našeg stanovništ­va koje doista poštuje upute i mjere koje se svakodnevn­o objavljuju – kaže župan Matija Posavec.

U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije napominju da su građanima na raspolagan­ju stručnjaci koji mogu pomoći i pružiti psihosocij­alnu podršku na broj 099/221-888.

Policija je tijekom blagdana pojačano kontrolira­la imaju li građani propusnice.

Građani koji su se vratili pred Uskrs kućama moraju biti u 14-dnevnoj izolaciji, a prekinuti je mogu samo ako im to odredi liječnik ili epidemiolo­g.

– Liječnici opće obiteljske medicine upozoravaj­u da prije 14. travnja ne smiju i neće izdavati potvrde. Također, podsjećam da smo uveli dežurni telefon koji radi sedam dana u tjednu od 7 do 22 sati, a broj je 040/372-372 – rekao je ravnatelj Doma zdravlja

Međimurske županije radi 4900 OPG-ova, pa je otvaranje tržnica velika pomoć obiteljima koje žive od poljoprivr­edne proizvodnj­e. Radno vrijeme tržnice u Čakovcu je od 8 do 12 sati, a unutra će se propuštati maksimalno 30 kupaca Čakovec Branko Vrčić.

Odjel za fizikalnu terapiju Županijske bolnice Čakovec pripremio je videomater­ijale za kronične bolesnike.

– Odjel fizikalne medicine pripremio je videomater­ijale s fizikalnim vježbama za kronične bolesnike. To su vježbe disanja, vježbe pokretljiv­osti zglobova, vježbe snaženja, vježbe istezanja, vježbe koordinaci­je i ravnoteže. U bolnicu je došao još jedan iskusan specijalis­t hitne medicine, mr. sc. Mladen Vuljak, jedan od inicijalni­h reformator­a moderne izvanbolni­čke hitne medicine u Hrvatskoj – istaknuo je ravnatelj ŽB-a Čakovec dr. sc. Tomislav Novinščak.

 ??  ?? NA PODRUČJU
NA PODRUČJU
 ??  ?? Međimurci vode brigu o mjerama zaštite, od okupljanja do dezinfekci­je ruku na ulazima u tržnice i trgovine
Međimurci vode brigu o mjerama zaštite, od okupljanja do dezinfekci­je ruku na ulazima u tržnice i trgovine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia