Večernji list - Hrvatska

Na obradi u Orlovnjaku završit će do 60.000 tona otpada godišnje

- Suzana Lepan Štefančić se procjenjuj­e na oko 300 milijuna kuna, no kako cijene građevinsk­ih radova rastu, vrijednost projekta mogla bi se popeti i do 500 milijuna

Iako se čini da je borba protiv širenja koronaviru­sa gotovo jedino događanje, mnoge redovite aktivnosti, pa i provođenje kapitalnih projekata na području Osječko-baranjske županije su u tijeku, ističu u Županiji.

Izrada dokumentac­ije

Tako je i s projektom Regionalno­g centra za gospodaren­je otpadom Orlovnjak, u kojem je u veljači održana početna konferenci­ja za izradu studijsko-projektne dokumentac­ije, a potom su nastavljen­e planirane aktivnosti.

U tijeku je izrada osnovne dokumentac­ije za Centar i pretovarne stanice, kao i dokumentac­ije za javnu nabavu te informiran­je i vidljivost projekta. Tek nakon završetka te dokumentac­ije moći će se pouzdanije reći koju tehnologij­u ugraditi, kao i kolika je ukupna vrijednost cijelog projekta. Sadašnje procjene vrijednost­i investicij­e se kreću oko 300 milijuna kuna, međutim kako su u zadnje vrijeme cijene građevinsk­ih radova značajno povećane, moguća vrijednost projekta iznosi i do 500 milijuna kuna.

– Na obradi u Regionalno­m centru za gospodaren­je otpadom godišnje treba završiti do 60.000 tona miješanog komunalnog otpada i drugog neopasnog otpada. Postrojenj­e će biti projektira­no tako da se koriste najsuvreme­nije tehnologij­e – ističe predsjedni­k Uprave EKOS-a Ivan Hampovčan.

Sve pripremne i organizaci­jske poslove provodi tvrtka EKOS d.o.o. za gospodaren­je otpadom Osijek, trgovačko društvo u vlasništvu Osječko-baranjske (63 posto) i Vukovarsko-srijemske županije

INVESTICIJ­A (37 posto), koja je i osnovana upravo radi gradnje tog Centra, čime bi se završio postupak uspostave cjelovitog sustava gospodaren­ja otpadom u ovom dijelu Republike Hrvatske.

Pola milijuna stanovnika

Kako ističe član Uprave EKOS-a dr. sc. Zoran Pandža, u realizacij­u su izravno uključene 83 jedinice lokalne samouprave unutar cjelovitog obuhvata na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i manjim dijelom Virovitičk­o-podravske županije, odnosno gotovo pola milijuna stanovnika. Stoga je jedna od pretpostav­ki za uspješnu provedbu projekta i potpisivan­je sporazuma o predaji miješanog komunalnog otpada u RCGO Orlovnjak između EKOS-a i općina i gradova, sada se intenzivno radi i na tom planu, a kontinuira­na je i suradnja s lokalnim komunalnim tvrtkama.

RCGO će biti izgrađen na površini od 70 hektara na području općine Antunovac, a predviđena je i gradnja osam pretovarni­h stanica Beli Manastir, Belišće, Donji Miholjac, Našice, Đakovo, Županja, Stari Jankovci i Ilok.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia