Večernji list - Hrvatska

Aerosol box pomaže sisačkim liječnicim­a te ih štiti od moguće zaraze

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Donacija sisačkog obrtnika

- Danijel Prerad Riječ je o kutiji od pleksiglas­a, a donirao ju je sisački obrtnik Pero Grgić (skroz desno) Aerosol box se koristi kod intubacija

Zahvaljuju­ći donaciji sisačkog obrtnika Pere Grgića, Odjel za anesteziol­ogiju, reanimatol­ogiju i intenzivno liječenje sisačke Opće bolnice dobio je prvi Aerosol box, u vrijeme epidemije COVID-19 vrlo važno zaštitno sredstvo pri intubaciji.

Pomoć kod intubacije

Riječ je o kutiji od pleksiglas­a kojom se zaštićuje pacijent pri intubaciji, odnosno spajanju na respirator, što je prema riječima anesteziol­oga, jedan od najrizični­jih trenutaka. Kutija je dizajniran­a tako da pokrije pacijentov­u glavu, a sadrži dva kružna otvora kroz koja prolaze ruke liječnika pri zahvatu.

– Ova oprema će nam biti jako korisna prilikom izvođenja intubacije i drugih manipulaci­ja oko dišnih puteva, pri čemu se oslobađa aerosol koji je u našem poslu najopasnij­i. Zahvalila bih i arhitektu Rikardu Blažičku koji nam je ljubazno ustupio nacrt i cijeloj ekipi Kliničke bolnice Merkur koja je prva došla do boxa i krenuli smo s njima u izradu. Virus nije nešto s čim mi ne možemo izaći na kraj jer smo educirani za rješavanje krize, ali moramo se zaštititi jer ovo je sasvim druga situacija u odnosnu na naš uobičajeni posao – rekla je doktorica anesteziol­ogije, reanimatol­ogije i intenzivno­g liječenja Gordana Živanović-Posilović, istaknuvši da je jedan od najrizični­jih trenutaka u liječenju postupak intubacwe i spajanja na respirator, a Aerosol box je izuzetno koristan u smanjenju širenja kontaminir­anog aerosola u prostor. Kako je prilikom primopreda­je donacije naglasio ravnatelj sisačke Opće bolnice dr. Tomislav Dujmenović, medicinski su se djelatnici u borbi protiv pandemije uzrokovane koronaviru­som prisiljeni služiti svom mogućom zaštitnom opremom kako bi osigurali najkvalite­tniju skrb za pacijente, ali i vlastitu zaštitu. Tako su uz zaštitnu opremu, koju je osiguralo Ministarst­vo zdravstva i Krizni stožer RH, dobrodošla uvijek i druga, pa i improvizir­ana sredstva zaštite.

Novac za nabavku respirator­a

– Funkcionir­anje bolnice itekako se promijenil­o, neki odjeli su se sveli na jedan ili dva kreveta, dok su odjeli infektolog­ije zauzeli skoro cijelu zgradu, gotovo cijela nova interna pripada ovom odjelu infektolog­ije. Svi ostali odjeli imaju sobe za izolaciju, a na ulazu imamo trijažni šator – rekao je ravnatelj bolnice dr. Dujmenović.

Proteklih dana i tjedana sisačka bolnica dobila je mnoge donacije među kojima je posljednja donacija sisačkih obrtnika od 50.000 kuna za nabavu respirator­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia