Večernji list - Hrvatska

Ne smijemo svi stati, u nacionalno­m je interesu da što više tvrtki “preživi” krizu

ŽUC gradi ceste u Krušvaru, Okrugu, Vrgorcu, Marini, Blizni, Lećevici, na Braču...

- Slavica Vuković

Radovi na rekonstruk­ciji županijske ceste ŽC 6146 prema Krušvaru privode se kraju, izvijestio je Petar Škorić, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Brojna gradilišta

Proširena je postojeća cesta u dužini od 1,5 km, a na spoju Dugopolje – Bisko izgrađen je i novi rotor s javnom rasvjetom. Radovi su počeli u prosincu prošle godine, a do kraja mjeseca sve će biti gotovo. Ukupna dužina zahvata s ograncima je 1,5 kilometara. Postojeća cesta proširena je s prijašnjih oko 4 na 5,5 metara, a na spoju sa županijsko­m cestom Dugopolje – Bisko izgrađen je i novi rotor s postavljen­om javnom rasvjetom. Ukupna vrijednost izvedenih radova je oko 3,5 milijuna kuna bez PDV-a. Izvođač radova je Strabag d.o.o., a nadzor obavlja Vit-projekt d.o.o.

– Posebno zahvaljuje­m svim građevinsk­im tvrtkama koje unatoč krizi nisu obustavile svoje aktivnosti i izvode radove na otvorenim gradilišti­ma, vodeći pri tome računa o zdravlju i zaštiti radnika – rekao je Škorić.

Kaže kako ŽUC ima dosta aktivnih gradilišta.

Na Braču uređuju cestu Postira – Dol, vrijednu 3,5 milijuna kuna, a završavaju i radove na cesti Supetar – Splitska. Na Visu još treba asfaltirat­i obilaznicu Visa prema Češkoj vili. U Vrgorcu je dovršeno novo raskrižje prema naselju Pčelinjak, gdje su smještene osnovna i srednja škola te dječji vrtić, vrijedan 2,6 milijuna kuna te se priprema gradnja ceste u Stilji vrijedne 4,5 milijuna kuna. Radi se prva dionica ceste Koljane – Dabar od četiri kilometra, kao i cesta Dolac Donji – Trnbusi

Postojeća cesta proširena je s prijašnjih oko 4 na 5,5 metara, a na spoju sa županijsko­m cestom Dugopolje – Bisko izgrađen je i novi rotor s postavljen­om javnom rasvjetom vrijedna 4,5 milijuna. Obnavlja se kolnik u Segetu Donjem prema hotelu Medena, gdje ulažu tri milijuna kuna. Napravljen je i cestovni ulaz u budući Centar za gospodaren­je otpadom u Lećevici, vrijedan 1,2 milijuna kuna.

– U tijeku su radovi na sanaciji županijske ceste ŽC 6129, kroz Bliznu Donju, općina Marina. Nakon gradnje vodovoda i polaganja novog elektroene­rgetskog kabela kroz cestu, rekonstrui­ra se kolnička konstrukci­ja. Skinuti su ostaci postojećeg asfalta, u tijeku je izrada tamponskog sloja, a nakon toga slijedi asfaltiran­je u širini od 5,5 m. Ukupna dužina zahvata je 1800 metara. Izvođač radova je Bartulin, a nadzor Dora inženjerin­g. Vrijednost investicij­e je 1,5 milijuna kuna s PDV-om od kojih ŽUC financira 60%, a Općina Marina 40%. Rok za završe

Zahvaljuje­m svim građevinsk­im tvrtkama koje unatoč krizi nisu obustavile svoje aktivnosti, vodeći pri tome računa o zdravlju i zaštiti radnika, poručio je ravnatelj ŽUC-a Petar Škorić

tak radova je do sredine svibnja – govori Škorić.

Na Hvaru su započeti radovi na ulazu u Stari Grad vrijedni tri milijuna kuna, ali su ih prekinuli zbog ograničenj­a. Naime, vlasti nerado daju propusnice radnicima da dolaze na otok u ovo vrijeme pandemije. Na Čiovu se rekonstrui­ra cesta kroz Okrug. I tu su radovi nakratko bili prekinuti, ali su nastavljen­i. U ŽUC-u imaju još natječaja koji su u tijeku i gdje bi radovi uskoro trebali početi.

Potičemo tvrtke na rad

– Dosta se radi, gdje god se izvođači mogu sigurnosno organizira­ti. Neki su prvo stali, ali su poslije odlučili nastaviti, uz propisane mjere. Mi ih potičemo jer je riječ o poslu na otvorenom, gdje je moguće pridržavat­i se zaštitnih mjera. U hrvatskom nacionalno­m interesu je nastaviti sa svim gospodarsk­im aktivnosti­ma gdje god je to moguće. U interesu svih je da što veći broj tvrtki “preživi” ovu krizu i nastavi poslovati i isplaćivat­i plaće, poreze i doprinose – poručio je Škorić.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia