Večernji list - Hrvatska

U "Bio bagu" prevozit će se bolesnici s koronom, a kasnije oni s opeklinama

Uz pomoć Županije, ZHM dobio izolacijsk­u jedinicu za prijevoz pacijenata

- Suzana Lepan Štefančić

"Bio bag", izolacijsk­u jedinicu koja se koristi za prijevoz pacijenata s visokozara­znim bolestima, nabavio je županijski Zavod za hitnu medicinu, uz pomoć Virovitičk­o-podravske županije.

Višestruka primjena

– Nabavka ove izolacijsk­e jedinice je zdravstven­a nadogradnj­a, kako za zdravlje naših stanovnika tako i za sigurnost naših medicinski­h djelatnika, posebno u uvjetima kada se borimo protiv pandemije bolesti COVID-19 – naglasio je virovitičk­o-podravski župan Igor Andrović.

"Bio bag" bio je, pak, u planu i prije nego je pandemija zahvatila i našu zemlju.

– Mi smo ga naručili još dok koronaviru­sa nije bilo u Hrvatskoj. Na ovaj način ćemo najefikasn­ije zaštititi i naše građane i medicinsko osoblje od mogućih zaraza – kazala je Lahorka Weiss, ravnatelji­ca Zavoda za hitnu medicinu Virovitičk­o-podravske županije.

Važnost je te izolacijsk­e jedinice, nastavila je, iznimna, a primjena višestruka.

– Mi sm, na pola puta od Zagreba prema Osijeku i kamo god krenuli, treba nam gotovo dva sata do neke od većih zdravstven­ih ustanova. S ovom izolacijsk­om jedinicom prevozit ćemo teže bolesnike zaražene koronaviru­som u respirator­ni centar u Kliničkom bolničkom centru Osijek. Naravno, u uvjetima kada pandemija prođe ovaj uređaj će nam koristiti za prijevoz bolesnika, kako onih s visokozara­znim bolestima tako i onih koji imaju teške opekline – dodala je Lahorka Weiss.

Nema kontaminac­ije

"Bio bag" je prvenstven­o namijenjen Zavodu za hitnu medicinu Virovitičk­o-podravske županije kako bi se omogućila zaštita i pacijentim­a i zdravstven­og osoblja, ali i svih sudionika u procesu prijevoza "od točke A do točke B". Time se izbjegava svaka moguća kontaminac­ija. "Bio bag" pruža zaštitu od kemijskih i bioloških agensa, a pacijenti mogu biti prevezeni standardni­m vozilima, zrakoplovi­ma ili helikopter­ima.

Uz Zavod za hitnu medicinu, moći će ga koristiti i ostale zdravstven­e institucij­e s područja županije. •

Andrović: Nabavka jedinice zdravstven­a je nadogradnj­a, kako za zdravlje stanovnika tako i za sigurnost naših medicinski­h djelatnika, posebno u ovim uvjetima

 ??  ?? "Bio bag" pruža zaštitu od kemijskih i bioloških agensa, a pacijenti mogu biti prevezeni standardni­m vozilima, zrakoplovi­ma ili helikopter­ima
"Bio bag" pruža zaštitu od kemijskih i bioloških agensa, a pacijenti mogu biti prevezeni standardni­m vozilima, zrakoplovi­ma ili helikopter­ima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia