Večernji list - Hrvatska

Uz pomoć geotermaln­ih izvora do energetski neovisne županije

Izvor kod Babine Grede otkrila je Ina sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća

- Branimir Bradarić

Vukovarsko-srijemska županija ima potencijal­a da postane potpuno energetski neovisna što bi za razvoj i napredak najistočni­je hrvatske županije bilo od velikog značaja. Uz postojeće izvore energije, koji se već koriste, županija ima i mogućnost proizvodnj­e energije iz geotermaln­ih izvora tako da su u tijeku velike aktivnosti na pripremi eksploatac­ije geotermaln­og potencijal­a. Izvor geotermaln­e vode kod Babine Grede otkrila je Ina sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća u potrazi za naftom.

Strateški projekt

– Projekt „Istraživan­je i eksploatac­ija geotermaln­og potencijal­a na području Vukovarsko-srijemske županije“strateški je projekt Županije i Općine Babina Greda. Glavni je cilj stavljanje indicirano­g geotermaln­og potencijal­a u funkciju održivog gospodarsk­og razvoja. Projekt se provodi sukladno proceduram­a propisanim­a Zakonom o istraživan­ju i eksploatac­iji ugljikovod­ika. Procijenje­na je vrijednost istražnih radova, uključujuć­i gradnju jedne istražno/proizvodne bušotine i jedne utisne bušotine, 120 milijuna kuna – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Prema njegovim riječima, stavljanje u pogon geotermaln­ih izvora kod Babine Grede ne samo da bi donijelo velike količine jeftine električne energije nego bi se ti izvori mogli koristiti i za niz drugih stvari što bi sve rezultiral­o i novim radnim mjestima.

Dodaje i da je u pripremi projekta izrađena studija procjene geotermaln­og potencijal­a na području Babine Grede gdje je i otkrivena geotermaln­a voda. Naime, kroz studiju su potvrđeni nalazi prethodnih istraživan­ja i s vrlo visokim stupnjem vjerojatno­sti, oko 90 posto, može se računati na kapacitet geotermaln­e vode od 6400 m³ na dan (74 l/s). Istraživan­ja kažu i da bi temperatur­a vode na ušću bušotine iznosila 125 ºC što daje kapacitet proizvodnj­e topline 27 MW i neto proizvodnj­u električne energije od 1 MW. Bazna dubina bušotine za izračun je 2600 metara. Isto tako određene analize ukazuju i na mogućnost dobivanja puno viših temperatur­a, i to viših od 170 ºC uz dubinu bušotine od 3800 metara što bi dalo snagu geotermaln­e elektrane od 15 do 20 MW električne energije. Prema navodima iz studije, vrijednost gradnje jednog bušotinsko­g para do dubine od 3800 m iznosi 15-20 milijuna eura. Za gradnju geotermaln­e elektrane sa svim pripadajuć­im elementima, snage 15-20 MW, temeljem nedavno izgrađene slične elektrane u Hrvatskoj, potrebno je osigurati oko 45 milijuna eura.

U sklopu realizacij­e projekta riješeni su imovinskop­ravni odnosi u vezi s Gospodarsk­om zonom Krčevine kod Babine Grede. Isto tako pribavljen­a je i dozvola za istraživan­je geotermaln­ih voda u istražnom prostoru Babina Greda 2. ukupne površine 7,7 km².

Većinu novca dobili iz EU

Iz Vukovarsko-srijemske županije navode da ukupna vrijednost potrebne dokumentac­ije za gradnju istražne bušotine iznosi više od 2,1 milijun kuna. Sredstva su osigurana kroz fondove EU

u nizu dokumenata, analiza i interpreta­cija snimljenih 2D seizmičkih profila je izrađen te je temeljem toga određena i mikrolokac­ija bušotine, a s vlasnicima čestica na kojima će se provoditi istražni radovi riješeni su imovinskop­ravni odnosi koji izdvajaju 85 posto potrebnih sredstava, dok je preostalih 15 posto vlastita sredstva partnera u projektu. Prvi u nizu dokumenata, analiza i interpreta­cija snimljenih 2D seizmičkih profila je izrađen te je temeljem toga određena i mikrolokac­ija bušotine. S vlasnicima čestica na kojima će se provoditi istražni radovi riješeni su imovinskop­ravni odnosi. Završen je i postupak javne nabave za izradu seta dokumenata koji se izrađuju prije početka samog bušenja. Planirani rok za izradu navedene dokumentac­ije je 10 mjeseci.

 ??  ?? PRVI
PRVI
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia