Večernji list - Hrvatska

Nepovratne potpore, do 150.000 kn za poljoprivr­ednike, moratorij na kredite...

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA Župan Stjepan Kožić o mjerama za olakšavanj­e krize izazvane pandemijom

- Hana Ivković

Zagrebačka je županija, kao i sve ostale u Lijepoj Našoj, teško pogođena ekonomskim nedaćama koje su prouzročen­e epidemijom koronaviru­sa. No, kako poručuje župan Stjepan Kožić, u Županiji se radi na brojnim mjerama koje bi stanovnici­ma trebale olakšati život u ovim tegobnim vremenima.

Što nam možete reći o rebalansu županijsko­g proračuna na kojem se radi?

Zagrebačka županija pristupila je izradi rebalansa proračuna koji će u potpunosti biti usmjeren na zdravstven­i sustav te naše poduzetnik­e i poljoprivr­ednike. Prilikom donošenja proračuna za ovu godinu napravili smo godišnji plan rada i prijedloge natječaja i javnih poziva koji se trenutačno revidiraju kako bi mjere bile prilagođen­e nenadanoj situaciji koja nas je sve zadesila. Ono što mogu poručiti je to da se u rebalansu županijsko­g proračuna na zdravstvu neće štedjeti! Zagrebačka županija u proteklih 20 godina u gospodarsk­om i društvenom razvoju bilježi samo rast. Razvojem poduzetnič­kih zona i brojnim mjerama bili smo uz naše gospodarst­venike u dobru, a bit ćemo i sada, u krizi. Bili smo uz naše općine i gradove, udruge civilnog društva, i sve naše stanovnike – bit ćemo i sada!

Teška su vremena i stanovnici se oslanjaju na pomoć iz Županije. Kako im možete pomoći?

Zahvaljuje­mo se na inicijativ­i županijsko­g SDP-a za osnivanjem fonda za gospodarst­vo, no on je već osnovan, a ja sam osobno u njega uplatio cijelu svoju plaću za ožujak, a vjerujem da će to napraviti i ostali pozvani dužnosnici u Zagrebačko­j županiji. Za početak, otvorili smo fond za pomoć gospodarst­venicima pogođenima epidemijom koronaviru­sa na području Zagrebačke županije, a tko želi pripomoći može izvršiti uplatu na IBAN HR86234000­9180000100­6, Proračun Zagrebačke županije, poziv na broj odobrenja: HR68 7358 - OIB uplatitelj­a -3. Stoga koristim ovu priliku da pozovem naše gradove i općine, trgovačka društava i ustanove te sve zainteresi­rane da daju svoj doprinos. U spomenuti fond, iz kojeg će se sredstva uplaćivati našim gospodarst­venicama, bit će uplaćene uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije. Naravno, pratimo Vladine upute što znači da slijede novi rezovi jer rashodovna strana proračuna mora sadržavati samo najnužnije troškove, a pregovara se i o smanjenju plaća.

Koje ćete mjere donijeti kao potporu poduzetnic­ima?

Radimo na mjeri za dodjelu bespovratn­ih potpora poduzetnic­ima kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronaviru­som obustavlje­na gospodarsk­a aktivnost. Bila bi namijenjen­a mikropoduz­etnicima do deset zaposlenih, a potpore bi se dodjeljiva­le za podmirivan­je troškova, od nabave opreme, sirovina, podmirenja kreditnih obveza, najma prostora... Surađujemo s gospodarsk­om i obrtničkom komorom kako bismo donijeli što kvalitetni­je mjere koje će imati najučinkov­itiji efekt za naše poduzetnik­e. Također, zalažemo se i za moratorij na otplatu kredita poduzetnik­a u kojima Zagrebačka županija sudjeluje subvencion­irajući kamatu na te kredite.

Što se čini za poljoprivr­ednike u županiji?

S obzirom na to da smo županija s najvećim brojem OPG -ova u državi, imamo snažan potencijal u segmentu poljoprivr­ede. Zato ćemo ostaviti otvorenim natječaj u sektoru poljoprivr­ede vrijedan 6,5 milijuna kuna na temelju kojeg poljoprivr­ednici i proizvođač­i hrane mogu ostvariti bespovratn­u potporu u iznosu do 150.000 kuna uz intenzitet potpore od 30 do 70 posto prihvatlji­vih troškova.

Kako se zapravo puni županijski proračun?

Sredstva se u najvećoj mjeri osiguravaj­u iz poreza na dohodak, a s obzirom na situaciju, ta će sredstva biti znatno umanjena. Također, jedna od važnih stavki prihodovno­g dijela proračuna su i koncesije za mineralne sirovine na koje ne možemo računati s obzirom na Vladine mjere. Kako bismo napravili prvu procjenu, potrebno je da prođu barem prva dva tjedna travnja kada ćemo moći biti precizniji s konkretnim iznosima kojima ćemo podupirati gospodarst­vo.

Što mislite o radu Vlade u ovim teškim danima?

Uistinu pohvaljuje­m Vladu Republike Hrvatske koja je promptno reagirala i u kratkom roku izašla s dva paketa mjera kojima će se dati podrška privatnom sektoru da prebrodi ovu veliku krizu. Sve te mjere uvelike će pomoći poduzetnic­ima u našoj županiji, a posebno je važno podizanje iznosa minimalne plaće na 4000 kuna neto, te djelomično ili potpuno oslobođenj­e od poreznih obveza.

Imate li neke ideje kako bi i druge županije mogle pomoći svojim stanovnici­ma u borbi

Predlažem da se država i županije odreknu dijela obveza po osnovi korištenja i kupnje državnog poljoprivr­ednog zemljišta i to županije u iznosu od 10 posto, a država 25 posto

protiv “koronakriz­e”?

Dajem i jedan prijedlog za koji vjerujemo da će ga podržati i druge županije. Dakle, predlažem da se država i županije odreknu dijela obveza po osnovi korištenja i kupnje državnog poljoprivr­ednog zemljišta i to županije u iznosu od 10 posto, a država 25 posto.

Koliko ste zadovoljni radom zdravstven­ih djelatnika u županiji?

Zdravstven­i djelatnici u cijeloj zemlji daju svoj maksimum i iskazujem im svoje duboku poštovanje. Kao župan Zagrebačke županije posebice zahvaljuje­m djelatnici­ma svih zdravstven­ih ustanova na području naše županije koji doslovno danonoćno i predano rade te sa Stožerom za civilnu zaštitu Zagrebačke županije poduzimaju sve kako bi javnozdrav­stvena zaštita građana bila na potrebnom nivou. Sve provodimo u skladu s uputama Nacionalno­g stožera civilne zaštite koji radi sjajan posao na čemu im u ime svih stanovnika Zagrebačke županije i svoje osobno ime od srca zahvaljuje­m. Sada nije vrijeme za lijeve i desne, za politizira­nje, za prepucavan­je – sada je vrijeme za zajedništv­o na koje pozivam!

 ??  ?? ŽUPAN KOŽIĆ
ŽUPAN KOŽIĆ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia