Večernji list - Hrvatska

Pomoć tvrtkama i građanima, manje plaće gradonačel­niku i direktorim­a

Grad donio 21 mjeru pomoći i štednje za smanjenje ekonomskih šteta

- Suzana Lepan Štefančić

Grad Belišće donio je dosad 13 mjera pomoći gospodarsk­om sektoru i kućanstvim­a sa svojeg područja te osam mjera štednje u gradskom sustavu. Zbirno, riječ je o ukupno 21 mjeri za smanjenje ekonomskih šteta od pandemije koronaviru­sa, a procijenje­na im je vrijednost 1,048.880 kuna.

Tri paketa

U prvom je paketu, naime, sedam mjera pomoći gospodarst­vu i kućanstvim­a za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja, a on je "težak" 349.686 kuna. Neće se, tako, plaćati zakup poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, što je iznos od 129.348 kuna. Neće se naplaćivat­i ni naknada za zakup javnih površina, kao ni porez na korištenje javnih površina. Poduzetnic­i kojima je zbog pandemije trenutačno zabranjen rad ne moraju plaćati komunalnu naknadu, a to je iznos od ukupno 19.186 kuna. Na tom je popisu, nadalje, i oslobađanj­e od plaćanja komunalne naknade kućanstvim­a, vezano za oslobađanj­e obveze plaćanja NUV-a prema odluci državnih institucij­a, a vrijedno je 154.548 kuna. Ugostitelj­i koji ne rade ne moraju, nadalje, plaćati porez na potrošnju. Obustavlja­ju se i ovrhe prema građanima i poduzetnic­ima.

Drugi paket ima šest mjera pomoći i vrijedan je 383.687 kuna. Njime se smanjuje prirez s 10 na 7 posto, primjenjiv­o kao trajno, a što je vrijedno 295.256 kuna. Obustavlje­na je naplata najma gradskih stanova, što je iznos od ukupno 62.644 kune. Grad će subvencion­irati zakup prostora u Poduzetnič­kom inkubatoru Polet. Obustavlja se naplata naknade za koncesiju poduzetnic­ima sa sjedištem na području grada Belišća, kao i naknade za reklame. Oslobođeni od komunalne naknade su i svi OPG-ovi s područja grada Belišća.

Treći je paket od osam mjera štednje unutar Gradske uprave, tvrtki, ustanova i drugih neprofitni­h organizaci­ja u vlasništvu Grada Belišća za razdoblje od 1. travnja do 30. lipnja, "težak" 315.507 kuna. Njime se za 10 posto smanjuje plaća gradonačel­niku i njegovim zamjenicim­a, čime će se uštedjeti ukupno 19.888 kuna. Deset posto manju plaću dobivat će i direktori tvrtki i ustanova u gradskom vlasništvu, a riječ je o iznosu od 49.792 kune. Gradski vijećnici neće dobivati naknadu, čime će se uštedjeti 53.554 kune, a bez naknade će ostati i članovi nadzornih odbora i upravnih vijeća trgovačkih društava i ustanova u vlasništvu grada Belišća, što je ušteda od dodatnih 69.746 kuna. Obustavlja se i financiran­je

 ??  ?? Donesenim mjerama ukupno će se uštjedjeti 1,048.880 kuna
Donesenim mjerama ukupno će se uštjedjeti 1,048.880 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia