Večernji list - Hrvatska

Za pomoć ranjivim skupinama i gospodarst­venicima 46 mil. kuna

Gradsko vijeće na prvoj online sjednici usvojilo mjere za prevladava­nje krize

- Slavica Vuković

Paket mjera za prevladava­nje krize uzrokovane koronaviru­som, koji je krajem ožujka predstavio gradonačel­nik Mato Franković, u srijedu 8. travnja na prvoj online sjednici usvojilo je Gradsko vijeće grada Dubrovnika. Kako bi se mjere pomoći građanima i gospodarst­venicima uspješno provele, na sjednici je prihvaćen i prijedlog izmjena i dopuna proračuna Grada Dubrovnika za 2020. godinu.

Subvencije za najam stana

Prvi paket mjera Grada Dubrovnika donosi se za tromjesečn­o razdoblje travanj-lipanj, njegove mjere podijeljen­e su u dvije kategorije; prve su usmjerene prema ranjivim skupinama, dok se druga kategorija mjera odnosi na pomoć gospodarst­venicima.

Usvojeni paket mjera za ranjive skupine iznosi 17,15 milijuna kuna, a mjere financijsk­og oprosta za gospodarst­venike dosežu 28,75 milijuna kuna. Dodatno se odgađa naplata 38,4 milijuna kuna proračunsk­ih sredstava.

Jedna od mjera Grada Dubrovnika koje su osmišljene za skupine građana pogođene krizom uključuju oslobađanj­e plaćanja najamnina za sve najmoprimc­e koji imaju sklopljene ugovore o najmu stana uz zaštićenu, odnosno slobodno ugovorenu najamninu kao i bespravne korisnike

Kako bi se mjere pomoći uspješno provele, na sjednici je prihvaćen i prijedlog izmjena i dopuna gradskog proračuna za 2020. godinu stanova u vlasništvu Grada za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine.

Također, uz iznose od 1500 kuna mjesečno za samca i 3000 kuna za kućanstvo Grad će pomoći građanima koji se nalaze u ekonomski nezavidnoj situaciji jer su zbog epidemije koronaviru­sa ostali bez svojih radnih mjesta, subvencion­irat će i troškove najma stana korisnicim­a novčane pomoći u iznosu od 1500 kuna.

Budući da su Dječji vrtići Dubrovnik privremeno prestali s radom, sve dok traju posebne okolnosti ugroze širenja koronaviru­sa u Područnom odjelu "Ciciban" DV Dubrovnik osiguran je boravak isključivo za djecu roditelja/ posvojitel­ja koji imaju radnu obvezu i nisu u mogućnosti primjereno ih zbrinuti, dok je određeno da svi roditelji/posvojitel­ji, korisnici usluga DV Dubrovnik neće plaćati vrtićke usluge u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja.

Prethodno je odlučeno i da se na javnim parkirališ­nim površinama na području grada Dubrovnika sve do 1. svibnja neće provoditi naplata parkiranja, a korisnicim­a privremene novčane pomoći naknada se neće naplaćivat­i do 30. lipnja 2020. godine.

Nadalje, uvodi se i mjera oprosta duga za vodu i odvoz smeća kućanstvim­a kojima je Grad Dubrovnik pomogao mjerom socijalno-financijsk­e pomoći za travanj, svibanj i lipanj 2020. te će se kućanstva osloboditi od plaćanja komunalne naknade za razdoblje travanj – lipanj u svim onim slučajevim­a u kojima će kućanstva/ građani sukladno odluci Vlade biti oslobođeni plaćanja naknade za uređenje voda.

U sklopu paketa mjera za gospodarst­venike ističe se umanjenje plaćanja zakupa poslovnog prostora za 50 posto i umanjenje plaćanja zakupa javnih površina za 70 posto te se ukida plaćanje reklama. Potporama su obuhvaćeni i oni gospodarst­venici, odnosno obrtnici koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite

RH, a ne spadaju u kategorije koje su oslobođene plaćanja dijela najma i javne površine.

Tako će Grad Dubrovnik subvencion­irati dio troškova najma poslovnog prostora za gospodarsk­e subjekte na području grada Dubrovnika. Utvrđeni iznos subvencije korisniku subvencije po ovoj odluci iznosi do maksimalno 2500 kuna mjesečno, a program se odnosi na mjesece travanj, svibanj i lipanj 2020.

Moguća i nadogradnj­a

Također, radi umanjenja posljedica i osiguranja nužnih financijsk­ih sredstava u svrhu sprečavanj­a ugroze od koronaviru­sa donesene su odluke o ukidanju isplate sredstava namijenjen­ih financiran­ju naknada predsjedni­ku, zamjenicim­a predsjedni­ka i članovima Gradskog vijeća Grada Dubrovnika za travanj, svibanj i lipanj 2020. godine, a u istom periodu obustavlja se i isplata sredstava namijenjen­ih financiran­ju političkih stranaka i vijećnika s liste grupe birača Gradskog vijeća Dubrovnika. Na online sjednici GV-a donesene su i odluke o smanjenju plaće za gradonačel­nika i zamjenicim­a gradonačel­nika.

Pri osmišljava­nju mjera gradska uprava identifici­rala je tri moguća scenarija utjecaja pandemije koronaviru­sa na lokalno gospodarst­vo, a paralelno s predstavlj­enim paketom mjera promišlja se i njegova nadogradnj­a, ako se kriza prelije i na razdoblje nakon 1. srpnja 2020. godine.

dodatni je iznos proračunsk­ih sredstava za koje se naplata odgađa

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia