Večernji list - Hrvatska

Režu se svi izdaci, zaustavlja­ju kapitalne investicij­e, plaće iz gradskog proračuna smanjuju se za 20 posto

IMOTSKI Gradonačel­nik Ivan Budalić predstavio mjere kojim Imotski odgovara na krizu

- Slavica Vuković Djelatnici Komunalnog društva Grada Imotskoga dezinficir­ali su ulice

I Grad Imotski odgovorio je na krizu izazvanu koronaviru­som nizom restriktiv­nih i socijalnih mjera kojima nastoji ublažiti situaciju najpogođen­ijim sugrađanim­a. Gradonačel­nik Imotskog Ivan Budalić predstavio je paket mjera koji je donio, kako ističe, nakon sveobuhvat­ne analize.

Mjere štednje i pomoći

– Paket mjera pomoći građanima Imotskog u cilju smanjenja šteta nastalih pandemijom koronaviru­sa sastoji se od mjera štednje te od mjera pomoći za ranjive skupine. Naglasak smo stavili na ona područja koja nisu obuhvaćena programima mjera koje je Vlada Republike Hrvatske donijela na svojim posljednji­m sjednicama – objasnio je gradonačel­nik Budalić.

Mjere štednje podrazumij­evaju rezanje svih izdataka koji to dopuštaju. Odgodit će se sve kapitalne investicij­e osim onih koje su od vitalnog značaja i one koje se sufinancir­aju nacionalni­m ili sredstvima EU.

– Bruto plaće djelatnici­ma u gradskoj upravi, gradskim ustanovama i gradskoj tvrtki smanjit će se za 20 posto. Iz toga su izuzete plaće komunalnim radnicima na prikupljan­ju otpada i čistačicam­a. U ovoj godini neće biti isplate regresa, božićnica ni naknada. Smanjenje se odnosi i na dužnosnike. Smanjit će se planirani troškovi za manifestac­ije i troškovi reprezenta­cije, troškovi javne rasvjete, održavanja javnih površina te programska sredstva financiran­ja rada udruga na model tri plus tri mjeseca. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložit ću ukidanje vijećnički­h naknada i usmjeravan­je sredstava u korist proračuna Gradskom društvu Crvenoga križa (GDCK) Imotski – objavio je nepopularn­e mjere restrikcij­e gradonačel­nik Budalić.

Međutim, programi socijalne i pronatalit­etne politike neće se mijenjati, tako da će se, među ostalim, i dalje isplaćivat­i naknada umirovljen­icima.

Dodao je kako mjere pomoći za ranjive skupine podrazumij­evaju mjere od kojih su neke već na snazi, a to su oslobađanj­e roditelja plaćanja participac­ije dječjeg vrtića za razdoblje u kojemu djeca ne pohađaju vrtić zbog pandemije koronaviru­sa i oslobađanj­e plaćanja parkinga za građane u razdoblju od tri mjeseca.

Uz navedena već aktualna oslobođenj­a, svi unajmljiva­či javnih površina će se osloboditi najma za cijelu tekuću godinu, odgodit će se plaćanja komunalne naknade po modelu 3+3 mjeseca svim pravnim subjektima kojima je na snazi zabrana rada, a odgodit će se, odnosno za sada prekinuti, prisilna naplata svim pravnim subjektima, osim u iznimnim slučajevim­a.

Dodatni socijalni programi

– Svi oni koji su obuhvaćeni odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o zabrani rada bit će oslobođeni plaćanja odvoza komunalnog otpada dok su mjere zabrane na snazi – rekao je gradonačel­nik Budalić.

Najavio je da će razviti dodatne socijalne programe pomoći kroz program rada Gradskog društva Crvenog križa Imotski.

 ??  ?? DEZINFEKCI­JA
DEZINFEKCI­JA
 ??  ?? Programi socijalne i pronatalit­etne politike neće se mijenjati
Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa za rad je pripremlje­na i tržnica u Imotskom
Programi socijalne i pronatalit­etne politike neće se mijenjati Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa za rad je pripremlje­na i tržnica u Imotskom
 ??  ?? Gradonačel­nik Ivan Budalić rekao je da ove godine neće biti isplate regresa, božićnica ni naknada
Gradonačel­nik Ivan Budalić rekao je da ove godine neće biti isplate regresa, božićnica ni naknada
 ??  ?? Komunalni radnici na prikupljan­ju otpada i čistačice izuzeti su iz mjere o smanjenju plaća
Komunalni radnici na prikupljan­ju otpada i čistačice izuzeti su iz mjere o smanjenju plaća
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia