Večernji list - Hrvatska

Stranke i vijećnici ostaju bez novca, dužnosnici­ma se smanjuju primanja

KOPRIVNICA Gradsko vijeće održalo prvu elektronič­ku sjednicu

- Robert Mihaljević

Gradsko vijeće Koprivnice prošli je tjedan održalo povijesnu sjednicu elektronič­kim putem na kojoj je usvojen paket mjera za ublažavanj­e posljedica koronakriz­e. Osim izravne pomoći najteže pogođenim djelatnost­ima i građanima, donesene su odluke o ukidanju naknada i sredstava za financiran­je te o smanjenju plaća čime se gradske vlasti solidarizi­raju s privatnim sektorom.

Koja su sve oslobođenj­a

Sve odluke, osim one o smanjenju plaća gradonačel­nika i njegovih zamjenica, donesene su jednoglasn­o glasovima svih vijećnika. Odluka o plaćama usvojena je uz jedan suzdržan glas, priopćeno je iz Gradske uprave. Koje je sve odluke gradski parlament usvojio prošli tjedan? Plaćanja komunalne naknade oslobođeni su svi poslovni subjekti koji neće obavljati djelatnost i ostvarivat­i prihode te radkuna nici kojima je za vrijeme trajanja posebnih okolnosti raskinut ugovor o radu. Neće se plaćati ni porez na korištenje javnih površina za poslovne subjekte koji su zbog krize prestali obavljati djelatnost. Osim toga, donesena je i odluka o obustavi plaćanja spomeničke rente za fizičke i pravne osobe za razdoblje od dva mjeseca. Važne odluke donesene su i u djelatnost­i vrtića, odnosno predškolsk­og odgoja. Vrtići se, prema toj odluci, ne plaćaju za travanj, svibanj i lipanj, a Grad je preuzeo pokrivanje svih troškova poslovanja ustanovama predškolsk­og odgoja. Oni koji će u tom razdoblju biti primorani koristiti uslugu dječjih vrtića ili obrta za čuvanje djece, Grad će također osloboditi plaćanja mjesečne subvencije pod uvjetom da roditelj prima minimalni bruto dohodak u iznosu od 4000 kuna. Isto vrijedi i za dadilje kojima će Grad sufinancir­ati redovne izdatke za te roditelje u iznosu do najviše 3000 mjesečno. Gradsko vijeće donijelo je i odluku o smanjenju plaća i drugih materijaln­ih prava gradonačel­nika i zamjenica za 15 posto u iduća tri mjeseca. Osim toga, naknada za rad predsjedni­ka i članova Gradskog vijeća i radnih tijela Gradskog vijeća i gradonačel­nika neće se također isplaćivat­i u razdoblju od tri mjeseca, kao ni naknade za rad predsjedni­ka i članova upravnih vijeća.

Posebne olakšice

Bez novca u idućem razdoblju ostaju i političke stranke. Gradski parlament, naime, donio je odluku kojom se sredstva za financiran­je političkih stranaka i članova Gradskog vijeća izabranih s liste grupe birača neće isplatiti strankama i članovima Gradskog vijeća s liste grupe birača za drugo tromjesečj­e ove godine. Posebne olakšice donijele su i gradske tvrtke Komunalac i Koprivnica plin oslobodivš­i pogođene djelatnost­i i građane računa za svoje usluge.

 ??  ?? Vijećnici su prošli tjedan usvojili paket mjera za pomoć poduzećima i obrtima koji su prestali raditi te radnicima koji su ostali bez posla
Vijećnici su prošli tjedan usvojili paket mjera za pomoć poduzećima i obrtima koji su prestali raditi te radnicima koji su ostali bez posla
 ??  ?? Između zakupaca međusobno te njih i kupca mora postojati razmak od tri do pet metara
Između zakupaca međusobno te njih i kupca mora postojati razmak od tri do pet metara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia