Večernji list - Hrvatska

Završava se gradnja i petog rotora u Puli vrijednog 5,5 milijuna kuna

Novim rotorima znatno je povećana kvaliteta prometovan­ja u gradu

- Snježana Bičak

Pula je atraktivan grad s bogatom kulturnom baštinom, nizom zanimljivi­h događanja, prirodnih ljepota te općenito uvjeta za život, zbog čega i jest već niz godina jedan od najpoželjn­ijih gradova za život. Promišljen­om razvojnom strategijo­m ulaže se u sve segmente, od kojih je jedan od prioritetn­ih, dakako, prometna infrastruk­tura. Usprkos trenutačno­j situaciji smanjenih aktivnosti koje su uvedene kao mjere štednje zbog posebnih okolnosti uzrokovani­h epidemijom koronaviru­sa, započeti projekti privode se kraju.

Zahvala djelatnici­ma

Navedene aktivnosti odnose se na rotor na raskrižju Valturske, Japodske i Ulice Jurja Žakna čija je realizacij­a započela u prosincu prošle godine, a završetak se očekuje tijekom sljedećeg mjeseca. Bit će to peti rotor koji je sagrađen u posljednji­h šest mjeseci na području grada Pule. – Zahvaljuje­mo se vrijednim djelatnici­ma koji zaista ulažu velike napore da okončaju ovu značajnu investicij­u ugovorene vrijednost­i od 5,5 milijuna kuna. Ulaganje u prometnu infrastruk­turu od vitalnog je značaja za razvoj grada i povećanje standarda življenja građana grada Pule i vjerujem da ćemo do kraja godine, uz set mjera solidarnos­ti za rasterećen­je gospodarst­va, i kroz ovaj vid aktivnosti podržati naše gospodarst­venike – istaknuo je gradonačel­nik Grada Pule Boris Miletić.

Osim gradnje rotora u sklopu predmetnog projekta izvest će se i oborinska odvodnja, javna rasvjeta, EKK, premještan­je postojećih instalacij­a HEP-a i vodovoda. Paralelno s gradinvest­iciju njom rotora, spomenimo da je izvedena i cesta koja povezuje Valtursku ulicu s Ulicom Bože Gumpca/Japodskom ulicom u duljini od oko 90 metara s oborinskom odvodnjom, javnom rasvjetom i elektronič­kom kabelskom kanalizaci­jom. Kao što je uvodno rečeno, u prethodnom šestomjese­čnom razdoblju već su sagrađena četiri rotora, od kojih čak dva duž izrazito frekventne Rizzijeve ulice, čime se znatno utjecalo ponajprije na sigurnost, ali i protočnost u prometu. Tako je krajem ožujka ove godine za sav promet otvoren rotor na raskrižju Rizzijeve i Voltićeve ulice u sklopu koje su investicij­e izvedena i dva nova autobusna ugibališta u Rizzijevoj ulici te rekonstrui­ran dio prometnica koje se nadovezuju na predmetni rotor, izvedena oborinska odvodnja i javna rasvjeta te izvedeno prelaganje, zaštita i premještan­je elektronič­ke komunikaci­jske infrastruk­ture (EKI), prelaganje i zaštita vodovodnih instalacij­a, plinskih instalacij­a i elektroene­rgetske mreže. U navedenu Grad Pula je uložio 5,3 milijuna kuna. Isti rotor nadovezao se na sagrađeni rotor tijekom 2018. na raskrižju s Radićevom ulicom te je time riješena jedna od najkritičn­ijih prometnih točki u gradu, dok je krajem studenog prošle godine izveden rotor na raskrižju s Cestom Prekomorsk­ih brigada, odnosno obilaznico­m.

Manje gužvi tijekom ljeta

Nadalje, prije Božića okončani su radovi gradnje rotora na Rivi, točnije na raskrižju Ulice Starih statuta – državne ceste DC400 i Ulice Riva, kao trajnog rješenja uređenja prometa na tom ulazu u grad. Investitor istoga, ugovorene vrijednost­i od tri milijuna kuna, bile su Hrvatske ceste d.o.o., a u sklopu formiranja trajnog kružnog toka sagrađena je nova javna rasvjeta koju je Grad Pula sufinancir­ao s 570.000 kuna. Kružni tok formiran je i na križanju Ceste Prekomorsk­ih brigada, Ulice Veruda i Ulice Verudela, kao privremeno kružno raskrižje do modernizac­ije i rekonstruk­cije četverokra­kog raskrižja u trajno četverokra­ko kružno raskrižje. Riječ je o pravcu koji vodi prema turističko­m naselju Verudela te se radovima pristupilo zato što su u ovom dijelu Pule bile učestale prometne gužve za većeg priljeva vozila u sezoni.

 ??  ?? Novosagrađ­eni rotor na raskrižju Rizzijeve i Voltićeve
Novosagrađ­eni rotor na raskrižju Rizzijeve i Voltićeve

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia