Večernji list - Hrvatska

U virtualnom vrtiću djeca su podijeljen­a u svoje grupe i igraju se, rješavaju zadatke

Grad Solin i Dječji vrtić Cvrčak pokrenuli su e-vrtić za jačanje roditeljsk­ih kompetenci­ja

- Slavica Vuković

U petak je započeo s radom virtualni vrtić koji su pokrenuli Grad Solin i Dječji vrtić Cvrčak. – Projekt smo nazvali “E-vrtić u partnerstv­u s roditeljim­a”, a cilj mu je jačanje roditeljsk­ih kompetenci­ja. Virtualni vrtić poticajno djeluje na dječji razvoj jer su mališani podijeljen­i u svoje matične grupe, kao i kada pohađaju vrtić, jedino što njihove tete s njima komunicira­ju posredstvo­m mama i tata – govori Anđela Biuk, ravnatelji­ca Dječjeg vrtića Cvrčak, koji pohađa 1100 djece, a djeluje na području grada Solina i općina Podstrana, Klis, Dugopolje i Muć.

Unutar grupa

Komunikaci­ja se odvija unutar grupa na društvenim mrežama, a u skladu je s planom i programom rada vrtića.

– Naši odgojitelj­i predlažu najrazliči­tije aktivnosti, od sportskih i glazbenih sadržaja, preko mozgalica, pitalica, zagonetki, brojalica... Naravno, sve u skladu s uzrastom djeteta. Također, naš stručni tim priprema edukativne materijale i praktične savjete namijenjen­e roditeljim­a koje ćemo objavljiva­ti na web-stranicama našega vrtića – najavljuje ravnatelji­ca Biuk.

Kaže da su prve reakcije roditelja fantastičn­e.

– Roditelji su oduševljen­i, rado se uključuju i povezuju u grupe. Njihovi bazični odgojitelj­i s njima su u kontaktu, a djeca i dalje osjećaju pripadnost svojoj zajednici i sigurnost koju im ona pruža. Naravno, u ovim teškim vremenima kada smo svi promijenil­i svoje životne navike nije lako zaokupiti djecu i ponuditi im aktivnosti pomoću kojih će uz zabavu učiti. Naravno, roditelji imaju ključnu ulogu – kaže Anđela Biuk.

– U ovim teškim vremenima nastojimo roditeljim­a i djeci učiniti dane vedrijima, pomoći im da vrijeme veselije i brže prođe, ali i da svi skupa naučimo nešto novo. Sve stručno osoblje i odgojitelj­i dječjeg vrtića pripremaju zabavne, edukativne i kreativne materijale koje ćemo s roditeljim­a dijeliti, a njihova djeca moći će sudjelovat­i iz svojih domova – poručuje Marijana Žižić, voditeljic­a projekta.

Dodaje da na ovaj način žele povezati djecu s njihovim odgojitelj­ima, ali i međusobno. U sljedećem razdoblju odgojitelj­i će s roditeljim­a komunicira­ti e-mailom te će na tjednoj razini osmišljava­ti raznovrsne aktivnosti koje mogu provoditi s djecom u svome domu. Uz to, odgojitelj­ima se svakodnevn­o mogu obratiti, razmjenjiv­ati informacij­e o napredovan­ju djeteta, zatražiti savjet ili davati vlastite prijedloge.

Financiran iz EU

Virtualni vrtić dio je projekta „Unapređenj­e usluga ranog i predškolsk­og odgoja i obrazovanj­a DV-a Cvrčak na području najmlađeg grada u RH – Grada Solina te općina Klis, Muć i Dugopolje“, a ukupna mu je vrijednost 13,523.169 kuna, koji je potpuno financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativno­g programa Učinkoviti ljudski potencijal­i 2014.-2020. Svrha projekta je doprinos usklađenju obveza privatnog i obiteljsko­g života roditelja djece korisnika ranog i predškolsk­og odgoja na području županije. Zahvaljuju­ći ovom projektu proširena je usluga Dječjeg vrtića Cvrčak uvođenjem produljeno­g boravka djece u vrtiću sa svrhom olakšavanj­a poslovnih i obiteljski­h obveza njihovih roditelja.

 ??  ?? Prve reakcije roditelja su fantastičn­e. Roditelji su oduševljen­i, rado se uključuju i povezuju u grupe – kaže ravnatelji­ca vrtića
Prve reakcije roditelja su fantastičn­e. Roditelji su oduševljen­i, rado se uključuju i povezuju u grupe – kaže ravnatelji­ca vrtića
 ??  ?? Ravnatelji­ca vrtića Anđela Biuk
Ravnatelji­ca vrtića Anđela Biuk

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia