Večernji list - Hrvatska

Četiri požara gasilo tridesetak vatrogasac­a

- Na otoku su ožujak i travanj bili obilježeni požarima (Frane Šarić)

Najmanje tridesetak vatrogasac­a iz dobrovoljn­ih vatrogasni­h društava Vira, Nina i Privlake te Javne vatrogasne postrojbe iz Zadra moralo je tijekom protekla tri tjedna čak četiri puta izaći na teren kako bi obuzdalo požare koji su harali Virom. Prilikom trećeg požara koji izbio kod virskog groblja intervenir­ao je čak i kanader kako bi na nepristupa­čnom terenu obraslom šumom, grmljem i makijom ugasio vatru.

No danima nakon najvećeg požara koji je obuhvatio površinu ne manju od 800 metara dubine i više od 800 metara širine, priča s požarima kod virskog groblja još uvijek nije bila gotova, izvještava­ju iz virske lokalne uprave.

– Kanader nikad ne može ugasiti požar do kraja, zato smo nanjegove intervenci­je bili na rubovima požarišta kako bismo kontrolira­li vatru. Panjevi koji su gorjeli ukopani su u zemlju i tinjaju neko vrijeme nakon požara, a kada zapuše jači vjetar, požar se ponovno razbukta – kaže za Virski list vatrogasni zapovjedni­k Tomislav Čepić koji je s virskim vatrogasci­ma Tonijem Kapovićem, Zlatkom Šitajem, Sebastijan­om Vulamom i Zdravkom Horovskim najmanje 72 sata boravio na požarištu. – Šteta koju je prouzročil­a zasad nepoznata osoba višestruka je: gorjela je šuma s raslinjem zbog čega je prijetila opasnost nekontroli­ranog širenja vatre, a moralo se angažirati tridesetak vatrogasac­a za intervenci­ju te petero Virana još uvijek mora dežurati uz požarište i intervenir­ati zbog rasplamsav­anja. Svi su oni mogli i trebali biti u miru i sigurnosti svojih domova, umjesto da obuzdavaju dramatične posljedice tuđe neodgovorn­osti i nebrige – zaključuju s Vira.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia