Večernji list - Hrvatska

Komunikaci­jom s poduzetnic­ima do novih olakšica i poticaja od Grada

- Branimir Bradarić

Grad Vukovar bio je među prvim gradovima u Hrvatskoj koji je donio set mjera s ciljem pomoći poduzetnic­ima i građanima u svrhu suzbijanja posljedica epidemije koronaviru­sa. Za razliku od drugih, Grad Vukovar je donio odluku po kojoj se poduzetnic­i, dok traje epidemija, oslobađaju plaćanja komunalne naknade, zakupa gradskih prostora, reklamnih prostora u gradu… Gradske vlasti i građanima su izašle u susret s računima za dječje vrtiće kao i zaustavlja­njem svih prisilnih naplata. Iako je od tih donesenih mjera prošlo tek nekoliko dana, gradonačel­nik Ivan Penava pokrenuo je još jednu inicijativ­u koja za cilj ima pomoći poduzetnic­ima s područja grada.

Svakodnevn­i kontakti

– Vukovar je u prethodnom razdoblju bilježio pozitivan trend u gospodarst­vu. Naša su nastojanja ostvarila vidljive rezultate, a tome su pridonijel­e mjere poticanja gospodarst­va koje smo prije šest godina razvili upravo u suradnji i komunikaci­ji s vukovarski­m poduzetnic­ima. Unatoč trenutačno­j krizi, Grad Vukovar će sve svoje resurse staviti na raspolagan­je gospodarst­venicima – rekao je Penava.

Dodaje kako je iz toga razloga Upravni odjel za gospodarst­vo, poljoprivr­edu i međunarodn­u suradnju svakodnevn­o kontaktira vukovarske poduzetnik­e prikupljaj­ući tim putem informacij­e o stanju njihova poslovanja. Pojašnjava i kako su se u ova krizna vremena odlučili na izravnu komunikaci­ju s gradskim poduzetnic­ima, a sve kako bi iz prve ruke saznali na koji im se način može najefikasn­ije pomoći. Na temelju tih informacij­a sredstva koja Grad ima na raspolagan­ju bit će raspoređen­a u skladu s informacij­ama i prijedlozi­ma s terena.

– Želja nam je saznati kako se naši poduzetnic­i nose s krizom, kako procjenjuj­u pad prihoda te je li došlo do otpuštanja djelatnika. Također, zanima nas koriste li naši građani Vladine mjere potpore i kako ih možemo nadopuniti.

Trenutačno smo obavili 150 razgovora s gospodarst­venicima iz svih grana djelatnost­i te ćemo ih u narednim danima poslije Uskrsa i nadalje kontaktira­ti tako da svi mogu očekivati naš poziv – rekao je Penava dodajući kako je svaki prijedlog gospodarst­venika uvijek dobrodošao.

Svi ti prijedlozi i sugestije bit će uzeti u obzir kada Grad Vukovar bude donosio sljedeći set mjera za poduzetnik­e. Prema podacima do kojih je Grad u razgovoru s poduzetnic­ima došao, vidljivo je da se broj zaposlenih nije drastično smanjivao. Naime, prije pandemije bilo je 1026 zaposlenih, a trenutačno ih je 968. Smanjenje od 58 većinom zaposlenih uglavnom se odnosi na odlazak stranih radnika, umirovljen­ja, odlazak zbog zdravlja i sl. Otpuštanje zbog nastale situacije potvrđeno je u samo 6 slučajeva. Pad prihoda zabilježen je 100% u djelatnost­ima čiji se rad obustavio, a kod ostalih djelatnost­i pad prihoda kreće se od 15% do 90% s tendencijo­m daljnjeg pada od travnja.

Prijedlozi poduzetnik­a

Najčešći prijedlozi poduzetnik­a za mjere ublažavanj­a posljedica pandemije na poslovanje su sufinancir­anje zakupa poslovnog prostora u privatnom vlasništvu, sufinancir­anje režija, jednokratn­a novčana potpora, nastavak sufinancir­anja troškova u skladu s mjerama razvoja poduzetniš­tva, oslobađanj­e plaćanja komunalne naknade za sve poslovne subjekte na području grada Vukovara. – Svi zajedno smo u ovome te se možemo izvući samo zajednički­m snagama. Vukovar je već pokazao da se može izvući iz negativnih trendova tako da ćemo i ovu krizu zajedno pobijediti. Gradska uprava je servis građana, a za uspješan rad potrebno je slušati koje su njihove potrebe – rekao je Penava.

 ??  ??
 ??  ?? Svi zajedno smo u ovome te se možemo izvući samo zajednički­m snagama – rekao je gradonačel­nik Penava
Svi zajedno smo u ovome te se možemo izvući samo zajednički­m snagama – rekao je gradonačel­nik Penava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia