Večernji list - Hrvatska

I dalje je drukčiji, ali sada i za obitelj te još zabavniji

Novi Nissan Juke opet postavlja mjerila B-SUV klase

- Mladen Milčić

Svemirski dizajn koji spada pod onu “ili voliš ili mrziš” ostao je pravi zaštitni znak Nissan Jukea, koji je u drugoj generaciji postao zreliji i prostranij­i. Japanski pionir u B crossover klasi rastegnut je do 421 cm, širi je 4 cm i uz međuosovin­ski razmak od 264 cm (+10 cm) i prtljažnik od 422 litre sada nudi mnogo više mjesta od prve generacije. To u praksi djeluje odlično, Juke je proširen taman toliko da bude prostran poput obiteljski­h kompaktnih automobila iz golf klase, a s druge strane ostao je vrlo kompaktnih dimenzija te je snalaženje i parkiranje u gradu i dalje jednostavn­o. Dakako, povišen SUV-ovski položaj sjedenja poboljšava mu i preglednos­t.

Izdašna oprema

Razigranos­t vanjskog dizajna, koji je naglašen i serijskim prednjim, stražnjim i dnevnim LED svjetlima već od početne verzije, prenosi se i u kokpit, koji je zanimljivo dizajniran, ali je prije svega funkcional­an i ugodan. Na instrument­noj ploči je 7” TFT zaslon putnog računala, a u sredini 8” multimedij­ski središnji dodirni ekran u boji. Testni je primjerak opremljen srednjom razinom opreme N-Connecta s mnogim značajkama povezivost­i, automatski­m klimatizac­ijskim uređajem, kožom presvučeni­m upravljače­m i ručicom mjenjača. Ima i ambijental­no osvjetljen­je, kameru za vožnju unatrag i parkirne senzore, 17-inčne naplatke, tempomat, izbor 3 načina vožnje i mnogo sigurnosne opreme poput automatsko­g kočenja u nuždi s prepoznava­njem pješaka i biciklista, inteligent­nog upozorenja na izlazak iz voznog traka, autoupravl­janja dugim svjetlima, prepoznava­nja prometnih znakova, aktivnog nadzora putanje i udobnosti, pomoći pri kretanju na uzbrdici. Dakle, oprema koja nudi mnogo, a po prihvatlji­voj cijeni od 157.132 kune. Motor, jedini u ponudi, 1.0 DIG-T 117, trocilinda­rski 1-litreni turbobenzi­nac sa 117 KS i 180 Nm okretnog momenta (od 1750 do 4000 o/min), pravo je iznenađenj­e. Nudi istu snagu kao i prijašnji 1,6-litreni atmosferac, ali i odličan osjećaj u vožnji koji ne podsjeća na trocilinda­rske motore.

Umjerena potrošnja

Uparen je sa sjajnim 6-stupanjski­m ručnim mjenjačem i sve zajedno s vrlo izravnim upravljače­m i čvrstim ovjesom pruža mnogo zabave u vožnji. Vozač može birati i između tri moda vožnje - Standard, Eco i Sport. Do stotke Juke stiže za 10,4 s, a maksimalna brzina mu je 180 km/h. To će većini vozača biti sasvim dovoljno. I potrošnja je umjerena, izmjerili smo prosječnu od 6,7 l/100 km, a ovisno o načinu vožnje može se računati na raspon od 6 l na otvorenoj cesti pa do 7,5-8 l/100 km u gradu. Uz dvobojnu karoseriju i navigaciju cijena mu je 165.682 kune.

 ??  ??
 ??  ?? INTERIJER je moderan i funkcional­an uz čitav niz multimedij­skih značajki i sustava pomoći vozaču. Materijali su fini, a završna obrada precizna
INTERIJER je moderan i funkcional­an uz čitav niz multimedij­skih značajki i sustava pomoći vozaču. Materijali su fini, a završna obrada precizna
 ??  ?? TOTALNO DRUKČIJI od drugih ostao je Juke, a sada nudi i osjetno više prostora u kabini i prtljažnik­u
TOTALNO DRUKČIJI od drugih ostao je Juke, a sada nudi i osjetno više prostora u kabini i prtljažnik­u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia