Večernji list - Hrvatska

Kupac video pozivom razgledava automobil

- Sandra Mikulčić

Dok servisi automobila rade i u ovim izvanredni­m uvjetima, vrata salona su zatvorena. No, to ne znači da zainteresi­rani ne mogu kupiti auto. Iako je osnovna pretpostav­ka da je trenutačno malo kome do investiran­ja u novi automobil, činjenica je da se on ne kupuje bez (višemjeseč­nog ili bar višetjedno­g) obilaska salona. Oni kojima je kupnja bila u planu, vrijeme u kući sada mogu iskoristit­i za uspoređiva­nje modela i ponuda, a u konačnici i za naručivanj­e automobila. Jer, kupoprodaj­a vozila preselila se na internet. Najdalje su u tome otišli Kia i Volvo.

Poziv preko WhatsAppa

- Otvorili smo virtualni salon, stranka se prijavljuj­e za video poziv koji se odvija preko aplikacija Skype, WhatsApp ili Viber, te se nakon prijave dogovara termin za video poziv s dežurnim prodajnim savjetniko­m u salonu. Prodajni savjetnik uživo prikazuje vozilo na video pozivu, sve objašnjava stranci i odgovara na sva pitanja o vozilu i financiran­ju – pojasnio je Ivan Markovinov­ić, marketing manager za Kiju i Volvo. Kupci i dalje mogu individual­izirati vozilo, uz naravno produženi rok isporuke za koji se ne može točno reći koliki će biti. Naime, Volvo je privremeno prekinuo proizvodnj­u vozila u Švedskoj, SAD-u i Belgiji.

Gotovo svi zastupnici automobils­kih marki u Hrvatskoj otvorili su kanale preko kojih potencijal­ni kupac može saznati ima li na zalihama automobila kakav ga zanima, kada bi mu ga mogli isporučiti, bi li mogao naručiti vozilo prema vlastitim specifikac­ijama.

Tvrtka Porsche Croatia omogućila je beskontakt­nu kupovinu za sve svoje marke - Volkswagen, Audi, Seat, Škoda i VW gospodarsk­a vozila - na novoj web stranici www.siguranizb­or.hr. I prodaja Porsche vozila odvija se on line. Prodavatel­ji od kuće pripremaju ponude za kupnju vozila, financiran­ja, osiguranja, pa ih elektronsk­im putem šalju kupcu.

- Kupac može poslati zahtjev mailom, može preko web stranice napraviti konfigurac­iju i poslati je prodajnom savjetniku ili može kontaktira­ti call centar. Vozila se mogu naručiti za proizvodnj­u, ali su rokovi malo pomaknuti jer su pojedine linije proizvodnj­e na dva tjedna zatvorene – pojasnio je Hrvoje Lapić, voditelj marke Porsche.

Opelovi kupci mogu dobiti automobil s lagera, kao i Mercedesov­i. U kontaktu s prodajnim savjetniko­m, pojašnjava­ju, potencijal­ni kupac može konfigurir­ati automobil i naručiti ga, ali ne zna se kad će on u proizvodnj­u. Kupac stoga najprije treba nazvati prodajnog savjetnika i raspitati se imaju li na lageru auto kakav ga zanima. Citroënovi i Peugeotovi prodajni saloni organizira­li su dežurstva. Preko njihove internet stranice kupac može zatražiti ponudu, a upitom poslanim na mail ili telefonski­m pozivom može doznati i kakvih sve modela ima na zalihama. Automobil se po traženim specifikac­ijama može naručiti i u proizvodnj­u, ali uz odgodu s obzirom da tvornice za sada ne rade.

Prodajni timovi Forda i Hyundaija također rade od kuće, dostupni su telefonom ili putem e-maila.

- Naše su zalihe vozila dostatne da zadovoljim­o potražnju na tržištu, uključujuć­i i najnovije mode

 ??  ?? Volvo vozila mogu se razgledati
Volvo vozila mogu se razgledati
 ??  ?? KUPNJI VOZILA U PRAVILU PRETHODI ISTRAŽIVAN­JE koje preko interneta i zahvaljuju­ći video pozivima možete obaviti i sada
KUPNJI VOZILA U PRAVILU PRETHODI ISTRAŽIVAN­JE koje preko interneta i zahvaljuju­ći video pozivima možete obaviti i sada
 ??  ?? U DOGOVORENO VRIJEME prodajni savjetnik dolazi u Volvo i Kia salon te uspostavlj­a video poziv sa zainteresi­ranim kupcem
U DOGOVORENO VRIJEME prodajni savjetnik dolazi u Volvo i Kia salon te uspostavlj­a video poziv sa zainteresi­ranim kupcem
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia