Večernji list - Hrvatska

Tajna Slovaka je u disciplini mladih i pravodobni­m mjerama

Hrvatski olimpijci Aramis Naglić i Slavko Goluža treneri su u Slovačkoj

- Dražen Brajdić, Damir Mrvec

Nogometaši Hajduka počeli su jučer s radom na Poljudu. Nakon višetjedne stanke nije to još onaj pravi povratak treninzima, već hajdukovci individual­no rade na Poljudu po sličnom programu kao što su zadnje vrijeme radili u svojim domovima. Pretežno je u pitanju trčanje, vježbe snage... Zasad se rad odvija na način da i dalje nema nikakvih okupljanja. Radi se tako da igrači “bijelih” po dvojica dolaze na Poljud, odvojeno, a tako i rade. Jedan nogometaš radi na glavnom igralištu, drugi na pomoćnom. Pod pozornošću nekog od kondicijsk­ih trenera, Šime Veršića ili Tonija Modrića.

Tek kada prvi igrači završe dolaze drugi. I tako se izmjenjuju od ujutro do navečer, od jutra do mraka. Nema ni tuširanja na Poljudu, igrači će to raditi kod kuće, nema rada u teretani... No, vrata Poljuda su na ovaj način opet otvorena. Klub s Poljuda dobio je zeleno svjetlo od lokalnog Stožera civilne zaštite za taj potez. Pravi treninzi zasad će ipak još malo pričekati. No, i ovo je napredak u odnosu na dosadašnje treninge kod kuće ili trčanje po Marjanu. A ovakav kontrolira­ni trening na Poljudu sigurno je manje opasan nego trčanje po Marjanu. Vidjet ćemo hoće li primjer Hajduka slijediti i ostali klubovi HNL-a.

POGLEDAJTE SEMAFOR

ODBOJKA NA PIJESKU

Upravni odbor Hrvatskog odbojkaško­g saveza donio je odluku o otkazivanj­u organizaci­je Otvorenog prvenstva Hrvatske u odbojci na pijesku 2020. te odgađanju svih turnira klupskog Prvenstva Hrvatske u odbojci na pijesku do daljnjega. Tako je otkazano svih šest turnira “Croatia Open 2020.”, koji su se ovoga ljeta trebali održati na Pašmanu, u Sv. Filipu i Jakovu, Đurđevcu, Varaždinu, Đakovu i Ičićima.

STOLNI TENIS

Prema najnovijoj odluci ITTF-a i korejskog stolnoteni­skog saveza ekipni SP u Busanu održat će se od 27. rujna do 4. listopada 2020.

BEJZBOL

U trenutku kada svijet sportskih natjecanja ne postoji na Tajvanu je počela nova sezona najpopular­nijeg sporta u toj zemlji – bejzbola. Utakmice će se za sada igrati pred praznim tribinama, ali su se sve ekipe složile da na stadione postave kartonske lutke. Klubovi će putovati na gostovanja, a svaka utakmica bit će izravno prenošena na TV-u.

RUKOMET

Siniša Markota proglašen je za najboljeg trenera Austrije u sezoni koja je prekinuta. Nekadašnji igrač Metkovića, trener Ribnice i naših kadeta sada vodi austrijski Ferlach koji je četvrta momčad prvenstva.

Baš kao i po svojoj automobils­koj industriji, a riječ je o najvećem proizvođač­u automobila na svijetu po stanovniku, Slovačka je hvaljena i po uspješnost­i borbe s koronaviru­som. Po do jučer dostupnim podacima, ta zemlja od 5,5 milijuna stanovnika imala je 742 zaražena i samo dvoje umrlih. U čemu je tajna pokušali smo dokučiti uz pomoć hrvatskih trenera, bivših olimpijaca, koji su vodili vodeće slovačke sportske klubove.

Aramisu Nagliću (54), srebrnom košarkaško­m olimpijcu iz 1992., Slovačka je drugi dom. Osim što je u toj zemlji proveo nekoliko igračkih sezona (Slovakofar­ma), Naglić je posljednji­h godinu dana proveo u Interu iz Bratislave s kojim je prošle sezone osvojio naslov prvaka, a bio je na najboljem putu i da to ponovi.

Javno zdravstvo je bolje

– I Slovački košarkaški savez odlučio je da se sezona “zapečati” bez prvaka i bez ispadanja iz lige. Mi smo time najviše pogođeni jer smo bili u velikoj prednosti, imali smo šest pobjeda više od drugoplasi­ranog.

Naglić se sredinom ožujka vratio u Hrvatsku, pa nam je odgovarao iz svoje kuće u Velom Brgudu, u zaleđu Rijeke.

– Slovaci imaju iste mjere kao i mi, možda čak i nešto malo blaže, i također su ih na vrijeme poduzeli. Na vrijeme su zatvorili sve što je zatvoriti trebalo, ograničili kretanje i rad. Čim se čulo da se virus širi iz Italije, zatvorili su škole, a kada sam ja odlazio bilo je čak riječi da će Bratislavu staviti u karantenu, no to se ipak nije dogodilo.

Košarkaški stručnjak iznio nam je zanimljivu teoriju o uspješnost­i zemlje u kojoj radi.

– Sada je vidljivo da bolje prolaze zemlje u kojima je zadržano javno zdravstvo, a da puno lošije stoje zemlje u kojima je sve privatizir­ano, pa tako i zdravstvo. U ovim okolnostim­a pokazuje se da kapitaliza­m baš i nije tako sjajan jer tamo gdje se sve vrti oko novca najviše je problema. Pa pogledajte samo što se događa u Americi, od koje mi uzimamo i puno toga negativnog. Zemlje bivšega istočnog bloka nisu daleko od vremena kada se njima vladalo čvrstom rukom, što i nije uvijek tako loše.

Osim Naglića, u najvišem rangu slovačke košarke rade još trojica hrvatskih trenera. Tihomir Bujan je u Handlovi, Rudolf Jugo u Svitu, a Krunoslav Krajnović u Prievidzi.

– Hrvatskih igrača baš i nije bilo jer oni drže cijenu, pa za manji novac slovački klubovi mogu dobiti američke igrače, a i srpski idu ispod cijene. Inače, još je dosta naših ljudi koji podcjenjuj­u Češku i Slovačku jer ih pamte po turistima koji su uvijek tražili jeftin smještaj na Jadranu, no te su nas zemlje prešišale i u primanjima i u životnom standardu – kaže Naglić.

Kada su u Slovačkoj proglašene izvanredne mjere, ondje je bio i trener rukometaša Tatrana iz Prešova Slavko Goluža (48), naš dvostruki zlatni olimpijac.

– Slovaci su odmah na mjesec dana zatvorili sve, restorane, škole, kafiće... Mediji su jako dobro obavještav­ali o svim mjerama i svi su se pridržaval­i uputa. Mlađa populacija također se pridržaval­a svih uputa, govorim sada samo za grad Prešov. Na cesti ste mogli sresti samo policiju. Može se reći da su mjere bilo gotovo iste kao i u Hrvatskoj, samo što su Slovaci možda puno brže reagirali. I kazne su u Slovačkoj za nepoštivan­je mjera puno veće. Da je netko uhvaćen da ima otvoren kafić za vrijeme mjera, bio bi kažnjen s 30.000 eura.

Koliko je bilo oboljelih u Prešovu?

– Malo, možda ni desetak. Najviše oboljelih bilo je u Bratislavi, što je razumljivo jer je riječ o najvećem slovačkom gradu. Bilo je dosta zaraženih i u Košicama. Slovaci su imali sreću što u njihovu zemlju nije dolazio nitko iz najugrožen­ijih europskih zemalja, Italije, Francuske i Španjolske. To je bitno utjecalo na tako malo zaraženih pa i mrtvih od koronaviru­sa.

Goluža u samoizolac­iji

 ??  ??
 ??  ?? SLAVKO GOLUŽA: I mlađa populacija Slovaka ponaša se disciplini­rano. I naš Stožer dobro radi, no Hrvatima nedostaje još više discipline
SLAVKO GOLUŽA: I mlađa populacija Slovaka ponaša se disciplini­rano. I naš Stožer dobro radi, no Hrvatima nedostaje još više discipline
 ??  ?? ARAMIS NAGLIĆ: Premda ih mnogi kod nas još podcjenjuj­u, Slovaci su nas prešišali po primanjima i standardu
ARAMIS NAGLIĆ: Premda ih mnogi kod nas još podcjenjuj­u, Slovaci su nas prešišali po primanjima i standardu
 ??  ?? STATISTIKA Slovačka, država od preko pet milijuna ljudi, do jučer je imala 742 zaražena i samo dvoje umrlih
STATISTIKA Slovačka, država od preko pet milijuna ljudi, do jučer je imala 742 zaražena i samo dvoje umrlih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia