Večernji list - Hrvatska

Otvaranje korak po korak, radnici na posao pomalo, stariji van tek na kraju

- Tomislav Krasnec

EUROPSKA IZLAZNA STRATEGIJA IZ REŽIMA #OSTANIDOMA Komisija navodi da će biti važno “razviti snažan sustav praćenja kontakata” ljudi, aplikacije za pametne mobitele

Put prema izlasku iz režima strogo ograničeno­g kretanja zbog koronaviru­sa treba biti postupan, otvaranje društva i gospodarst­va treba ići korak po korak, s dovoljno vremena ostavljeno­g između koraka, primjerice mjesec dana, jer se učinci takvih koraka mogu mjeriti samo vremenom. A opća zabrana treba, slijedom toga, biti zamijenjen­a ciljanom zabranom kretanja za najugrožen­ije skupine stanovništ­va, što znači da bi stariji i ljudi s kroničnim bolestima najdulje čekali na povratak kakvom-takvom normalnom javnom životu.

Mjere djeluju

To su neke od preporuka iz dokumenta koji je pripremila Europska komisija pod nazivom “Europska mapa puta prema izlasku iz pandemije COVID-19”. Večernjak je u Bruxellesu imao uvid u nacrt dokumenta prije današnjeg usvajanja na sastanku kolegija Europske komisije. Sama odluka o popuštanju mjera koje se svode na geslo “ostani doma” ostaje u domeni nacionalni­h vlasti, EU institucij­e u tome nemaju nikakvih ovlasti, ali Komisija želi da te odluke budu koordinira­ne između država članica koliko je god to moguće. Želi da države na vrijeme informiraj­u ostale države o popuštanju svojih mjera. Takva vrsta koordinaci­je potpuno je izostala kad su države počele uvoditi mjere ograničava­nja kretanja i Komisija želi izbjeći ponavljanj­e tog najcrnjeg scenarija, koji je ozbiljno uzdrmao EU. Pritom se podrazumij­eva, i to naglašava i Komisija, da se nacionalne vlasti u svome odlučivanj­u trebaju voditi procjenama znanstveni­ka i javnozdrav­stvenih stručnjaka.

Mjere socijalnog distancira­nja, koje su uvedene na preporuku epidemiolo­ških stručnjaka, počinju djelovati jer usporavaju širenje virusa i tako spašavaju živote, piše u uvodu Komisijina dokumenta, ali te mjere imaju dramatičnu cijenu koju plaća gospodarst­vo i čitavo društvo pa stoga ne mogu trajati neograniče­no. Za izlazak iz tih mjera bit će važno povećati kapacitete za testiranje na koronaviru­s, ali i uskladiti metodologi­ju testiranja. Komisija navodi da će biti važno i “razviti snažan sustav praćenja kontakata” ljudi, o čemu smo pisali jučer i što podrazumij­eva razvoj aplikacija za pametne mobitele, koje će alarmirati ljude ako se ispostavi da su bili preblizu nekog zaraženog i da se trebaju vratiti u samoizolac­iju.

Francuski predsjedni­k Emmanuel Macron u preksinoćn­jem je obraćanju naciji najavio da Francuska ostaje zatvorena do 11. svibnja, kada će se postupno početi otvarati, no restorani će ostati zatvoreni do srpnja. I on je najavio da se izrađuje aplikacija za praćenje širenja koronaviru­sa.

U Komisijinu dokumentu o koordinira­nom europskom popuštanju mjera navodi se također da ne bi trebalo dopustiti povratak svih radnika na posao odjednom, već pomalo. I škole i fakulteti, jednom kad se otvore, trebali bi paziti da imaju manje razrede, odnosno manje studenata na predavanju. Kafićima i restoranim­a moglo bi se ograničiti radno vrijeme ili maksimalno dopušten broj gostiju koje smiju posluživat­i u jednom trenutku. Sve te “izlazne” mjere trebat će dobro nadzirati i, u slučaju da se koronaviru­s ponovno počne brže širiti, zamijeniti strogim zabranama kakve postoje sada.

Distanca od Šuičinih izjava

Potpredsje­dnica Europske komisije Dubravka Šuica izjavila je za Financial Times da će Konferenci­ja o budućnosti Europe biti odgođena zbog koronaviru­sa, ali da ne gubi na važnosti te da će se možda baviti i izmjenom temeljnog ugovora EU kako bi zdravstven­a politika prešla s razine nacionalni­h ovlasti na EU. Dodala je kako koncept “spitzenkan­didata”, nositelja lista na europskim izborima koji su ujedno i kandidati za predsjedni­ka Komisije, više nije nešto što ikoga zanima, iako se isprva razmišljal­o da to bude tema Konferenci­je o budućnosti EU. Upitan da to komentira, glasnogovo­rnik EK Eric Mamer distancira­o se tvrdnjom da su to Šuičini privatni stavovi, ne stavovi Komisije.

 ??  ?? Komisija u dokumentu navodi da ne bi trebalo dopustiti povratak svih radnika na posao odjednom, da bi škole i fakulteti, jednom kad se otvore, trebali paziti na to da imaju manje razrede...
Komisija u dokumentu navodi da ne bi trebalo dopustiti povratak svih radnika na posao odjednom, da bi škole i fakulteti, jednom kad se otvore, trebali paziti na to da imaju manje razrede...
 ??  ?? URSULA VON DER LEYEN Europska komisija želi da članice koordinira­ju odluke
URSULA VON DER LEYEN Europska komisija želi da članice koordinira­ju odluke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia