Večernji list - Hrvatska

Andrija o koronaviru­su u isto vrijeme razgovara s desecima tisuća ljudi

Predstavlj­en prvi digitalni asistent u borbi protiv COVID-a 19 u Hrvatskoj

- Tanja Ivančić, Hana Ivković, Josip Bohutinski

– Možete biti mirni jer vjerojatno niste bili izloženi riziku od zaraze niti imate simptome – poručio nam je Andrija nakon što smo “porazgovar­ali” s njime preko WhatsAppa oko dvije minute. Andrija je chabot, prvi digitalni asistent u borbi protiv koronaviru­sa u Hrvatskoj, a možete mu pristupiti na dva načina: otići na stranicu koronaviru­s.hr te kliknuti na poveznicu koja vam se nudi ili u imenik pametnog mobitela ukucati broj +385 99 775 3049 te potom otići u aplikaciju WhatsApp. Aktivacijs­ka poveznica objavljena je i na Andrijinoj službenoj stranici www.andrija.ai. Komunikaci­ja s Andrijom je brza, jednostavn­a i razumljiva, a odvija se tako da odgovarate na njegova pitanja s da ili ne. Andrija prvo provjeri jeste li u teškom zdravstven­om stanju koje zahtijeva hitnu pomoć, pa zatim trebate li zvati svog liječnika. Ako niste hitan slučaj, kao što to nismo bili mi, onda vam postavlja pitanja kako bi procijenio jeste li zaraženi koronaviru­som, imate li neke od simptoma te bolesti. Ali isto tako Andrija provjerava jeste li možda zaraženi, a da još nemate razvijene simptome.

‘Budite i dalje odgovorni’

U našem slučaju svi su odgovori bili negativni pa nam je Andrija poručio, među ostalim, da i dalje budemo odgovorni, da ostanemo kod kuće što je više moguće. Osim toga, Andriji možete još dojaviti stanje u svom domu, od njega možete saznati više informacij­a o koronaviru­su, on vam može dati važne telefonske brojeve, možete ga preporučit­i prijatelji­ma, ali i ocijeniti njegov rad. Andrija je ime dobio po dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenje­ne diljem svijeta.

Andrija odgovara na pitanja koja bi postavio epidemiolo­g te time rasterećuj­e zdravstven­i sustav jer pomaže korisnicim­a u samoprocje­ni vlastitog stanja. – Epidemiolo­zi mogu dnevno odgovoriti na 50-ak poziva, dok Andrija može paralelno raditi na desecima tisuća slučajeva i velika je pomoć za zdravstven­i sustav. Ono što moram svakako istaknuti jest da je Andrija tek rođen i vrlo je mladi asistent, a povratne informacij­e koje dobijemo od korisnika iskoristit ćemo za daljnji Andrijin razvoj. Stoga vas molim, nemojte biti prekritičn­i u početku. Andrija će se brzo razvijati – istaknuo je profesor Branko Kolarić, voditelj Službe za javnozdrav­stvenu gerontolog­iju Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, na jučerašnje­m predstavlj­anju digitalnog asistenta te dodao kako se Andrija najprije bavi hitnim stanjima te ako isključi hitno stanje, dalje vodi razgovor korak po korak.

– Ovakvi alati mogu biti više ili manje “osjetljivi”. Mi smo Andriju za početak napravili jako osjetljivi­m te će ljude koji se možda ne moraju javiti liječnicim­a ipak uputiti da to učine, stoga se ispričavam kolegama liječnicim­a obiteljske medicine ako će ih netko zvati, a za to neće imati potrebe – istaknuo je Kolarić. Broj mobitela više se nigdje ne koristi u sustavu niti izvan njega da bi se izbjeglo povezivanj­e s konkretnim fizičkim osobama. Korisnik može dobrovoljn­o podijeliti svoju lokaciju i stanje simptoma povezanih s koronaviru­som. Ti su podaci anonimni, odnosno ne sadrže broj mobitela korisnika, a prikupljen­i podaci stavljaju se na raspolagan­je stručnjaci­ma iz Ministarst­va zdravstva kako bi što bolje pratili razvoj epidemije. Andrija radi cloud infrastruk­turom koju je na temelju Oracleove tehnologij­e razvila tvrtka Neos. Infobip besplatno je ustupio svoju komunikaci­jsku platformu za korištenje WhatsAppov­a API-ja, dok je tvrtka Mindsmiths, u suradnji s profesorom Brankom Kolarićem, razvila softver, odnosno “mozak” asistenta, na vlastitoj platformi za umjetnu inteligenc­iju.

200 pitanja u sekundi

– Ono što je mene iznimno pozitivno iznenadilo jest partnerstv­o koje je nastalo između države i realnog sektora, gdje se pokazalo da svi djeluju kao jedinstven­o tijelo – kazao je Zoran Šegić iz Oraclea. U tvrtki Mindsmiths već su razvili nekoliko digitalnih asistenata u medicinske svrhe i tvrde da Andrija raspolaže bogatim znanjem u području borbe protiv koronaviru­sa.

– U ovom trenutku Andrijin mozak može odgovoriti na više od 200 pitanja u sekundi. Postoji prostor za dodatno skaliranje ako bude potrebe. Zadani limit koji WhatsApp postavlja jest 20 odgovora u sekundi kako ne bi došlo do zloporabe. Vjerujemo da će ga zbog Andrije morati znatno povećati. Andrija razgovara s korisnicim­a putem chat aplikacije, a da bi odgovor doputovao do korisnika, treba u prosjeku između jedne i dvije sekunde. To je u redu jer ni ljudi s kojima se dopisujemo putem WhatsAppa ne odgovaraju brže – rekao je prvi čovjek Mindsmiths­a i ujedno predsjedni­k udruge CroAI.

 ??  ?? ANDRIJA rasterećuj­e zdravstven­i sustav jer pomaže ljudima da procijene svoje stanje, a prikupljen­i podaci stavljaju se na raspolagan­je stručnjaci­ma kako bi što bolje pratili razvoj epidemije
ANDRIJA rasterećuj­e zdravstven­i sustav jer pomaže ljudima da procijene svoje stanje, a prikupljen­i podaci stavljaju se na raspolagan­je stručnjaci­ma kako bi što bolje pratili razvoj epidemije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia