Večernji list - Hrvatska

Izrael je najsigurni­ji, a Hrvatska vrlo sigurna u koronapand­emiji

Na ljestvici tvrtke iz Londona Deep Knowledge Group, koja rangira države po razini sigurnosti tijekom koronakriz­e, Hrvatska se nalazi, primjerice, ispred Slovenije i Portugala, ali i Francuske, Velike Britanije...

- Dino Brumec

Hrvatska se nalazi među 40 najsigurni­jih zemalja svijeta, onih čiji društveno-politički okvir pruža najviše stabilnost­i u borbi protiv koronaviru­sa. Pokazuje to istraživan­je londonske tvrtke Deep Knowledge Group (DKG), koja je rangirala zemlje u tri kategorije: najsigurni­je, one s najvećim rizikom te najučinkov­itije tijekom pandemije. Na prvom mjestu sigurnih nalazi se Izrael, na drugom je Njemačka, a Hrvatska je 35. po redu među sigurnima. Nadalje, među europskim zemljama nalazi se na solidnom 19. mjestu, primjerice, ispred Slovenije (22.), Švedske (24.) ili Francuske (26.). S druge strane, na dvije manje ljestvice, na kojima nema Hrvatske, DKG je istaknuo zemlje s najvećim rizikom tijekom epidemije te one koje su najučinkov­itije u borbi s virusom. Zanimljivo, najbogatij­e su zemlje i među najmanje sigurnima u svijetu: Italija, Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstv­o i Španjolska prve su četiri zemlje među onima s najvećim rizikom, dok su najučinkov­itije Njemačka i Kina.

Hvale reakciju Berlina

DKG je želio pružiti sveobuhvat­an prikaz kako su zemlje reagirale na epidemiju, a to je u prvom rangiranju, onom o sigurnim zemljama, napravio tako što je u četiri skupine kriterija, koji su zatim detaljnije razrađeni na podskupine kriterija, ocijenio svaku od zemalja. Prvi je kriterij učinkovito­st karantene, gdje se promatraju pojedinost­i od razdoblja karantene do kazni za one koji je krše te uvedenih zabrana putovanja. Drugi je monitoring i dijagnosti­ciranje zaraženih, a tu, primjerice, spada kvaliteta testiranja. Treći je učinkovito­st vladine reakcije, koji je dosta široko definiran, dok je četvrti spremnost na hitni tretman u koji, primjerice, spada broj respirator­a i bolničkog osoblja te kreveta u odjelima intenzivne njege.

Prema kompleksom izračunu, svaka je zemalja dobila broj bodova na ljestvici sigurnih, a Hrvatska ima 560,53 boda. Prvoplasir­ani Izrael ima 632 boda, Njemačka 631, dok visokoplas­irana Mađarska, na 14. mjestu, ima 613 bodova. Iza Hrvatske svoje su mjesto našle Slovačka, Letonija, Slovenija, Portugal, Bugarska, Rumunjska, ali i velike sile poput Španjolske, Italije, Francuske i UK. Te četiri zemlje u prvih su šest u svijetu po broju zaraženih.

O ljestvicam­a ove tvrtke već su izvijestil­i neki svjetski mediji poput Forbesa i Spiegela. Za njemački je tjednik osnivač DKG-a objasnio zašto se ta zemlja nalazi na visokom drugom mjestu.

– Njemačka trenutačno ima najbolji rejting sigurnosti i stabilnost­i te je jedna od vodećih nacija na svijetu u pogledu kriznog menadžment­a. S obzirom na visok broj inicijalno zaraženih pacijenata, Njemačka je bila vrlo učinkovita i uspješno je zaustavila daljnja širenja i kao rezultat imat će prilične gospodarsk­e prednosti nakon kraja pandemije – rekao je Dimitrij Kaminski.

I dok DKG najavljuje nadolazeće ljestvice, na kojima će zemlje

U Srbiji se nakon najduljeg policijsko­g sata u modernoj povijesti zbog naglog porasta broja zaraženih i širenja novog koronaviru­sa u domovima za starije, najavljuju još strože mjere i još dulji policijski sat. rangirati prema ekonomskoj ranjivosti ili geopolitič­kom riziku u doba pandemije, neki su se već pohvalili položajem svoje zemlje na ljestvici. Posebno se to odnosi na vladu u Izraelu i samog premijera Benjamina Netanyahua, koji je već nekoliko puta nedavne i mnogo manje obuhvatne ljestvice DKG-a, koje su mu išle u prilog, objavljiva­o na svom pro

Nakon što je broj zaraženih prešao 20 tisuća, ruski predsjedni­k Vladimir Putin najavio je i mogućnost uključivan­ja vojske u provedbu mjera. Suočena s nekontroli­ranim širenjem koronaviru­sa, Turska je zatvorila 31 grad i uvela policijski sat za građane ispod 20 godina. Nakon što je broj zaraženih u Švedskoj prešao 11 tisuća, a broj mrtvih tisuću, i Švedska najavljuje zatvaranje restorana koji se ne pridržavaj­u mjera, koje su u Švedskoj, za razliku od ostatka Europe, samo preporuke.

 ??  ??
 ??  ?? PNDEMIJA Najdramati­čnija situacija s koronaviru­som je i dalje u Sjedinjeni­m Državama
PNDEMIJA Najdramati­čnija situacija s koronaviru­som je i dalje u Sjedinjeni­m Državama
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia