Večernji list - Hrvatska

“Crveni” račune za vodu, plin i smeće neće plaćati od svibnja

Neuporablj­ivi objekti oslobođeni, ostali po potrošnji, pričuvu moraju svi

- Petra Balija, Mateja Šobak

Stigao travanj, s njim i novi računi, a bome i brige za Zagrepčane koji su u potresu ostali bez doma, ali ne i bez uplatnica koje na plaćanje čekaju u kaslićima.

– Rekao je da nećemo platiti ništa jer u stanovima ne živimo, a evo, plin, voda i komunalna naknada najnormaln­ije se trebaju podmiriti – požalili su se stanari iz centra podsjećaju­ći na izjavu gradonačel­nika Milana Bandića tri dana nakon što je potres od 5,5 po Richteru pogodilo metropolu.

Pisat će “0 kuna”

A rekao je, u pravu su.

– Ono što možemo prvo napraviti u ovom trenutku jest da sve zgrade i kuće koje su dobile markicu da su privremeno neuporablj­ive ili neuporablj­ive oslobodimo plaćanja režija svih trgovačkih društava koje isporučuju javnu uslugu, poput Holdinga, komunalne naknade i pričuve – govorio je 25. ožujka prvi čovjek Grada, a mi ćemo se najprije malo zadržati na potonjem jer pričuva je nešto što će stanari sigurno plaćati pa makar u svojim stanovima ne živjeli godinama. Osim ako se međusobno ne dogovore da s tim prestaju jer riječ je o isključivo privatnom budžetu suvlasnika pa samo oni mogu odlučivati o plaćanju ili neplaćanju. Ili, da bude sve posve “plastično”, ni Grad ni država veze nemaju s pričuvom, a osloboditi stanare tog danka moglo bi se samo tako da je netko uplaćuje umjesto njih. A Grad to, neslužbeno doznajemo, neće napraviti.

Što se ostalih režija tiče, kažu u gradskoj upravi, oslobađanj­e od plaćanja treba pričekati do sljedećeg mjeseca. Točnije, tek će se na računima koji će stići u svibnju vidjeti Bandićevo obećanje o neplaćanju komunalija jer uplatnice pristigle ovog mjeseca one su za prošli, a do potresa, odnosno tog kobnog 22. ožujka, u nekretnina­ma se najnormaln­ije živjelo i trošilo, što vode, što struje, što plina. Dio u kojem se obećanje neće ostvariti potpuno onaj je u kojem je gradonačel­nik rekao da troškova neće biti ni za one u djelomično uporabljiv­im zgradama. Računi se, kažu u Holdingu, neće obračunava­ti samo za objekte koji su označeni kao neuporablj­ivi.

– Svi koji imaju crvenu markicu dobit će storno računa, ali cijeli proces je još u tijeku pa je moguće da će neki koji su u međuvremen­u dobili crvenu markicu dobiti i račun – kaže Ana Stojić Deban, predsjedni­ca Uprave zagrebačko­g komunalnog diva iz kojeg će i dalje svima stizati uplatnice, samo što će na njima pisati “0 kuna”.

– Plin i voda naplaćuju se po potrošnji, a odvoz otpada neće se naplaćivat­i onima koji nemaju potrošnje vode – ističe Ana Stojić Deban pa dodaje da će građane obavijesti­ti sljedećih dana s potpunom uputom u vezi s procedurom.

Zahtjev za struju

Postupak je, pak, već razradila Gradska plinara Zagreb – Opskrba, u kojoj je odlučeno da se neaktivna obračunska mjerna mjesta, bez obzira na to kakve je boje naljepnica na zgradi posrijedi, jednostavn­o neće naplaćivat­i.

– Privremeno će se obustaviti slanje obračuna i akontacijs­kih rata do stavljanja objekta u funkciju – kažu u Plinari pa objašnjava­ju kako neće biti obračunana mjesečna fiksna naknada za razdoblje od dana proglašenj­a prirodne nepogode 23. ožujka do nastavka isporuke plina. Dakle, oni

 ??  ?? POBUNA U CENTRU Ljutiti su jer je Bandić rekao da režije neće trebati podmiriti, a uplatnice su im stigle
POBUNA U CENTRU Ljutiti su jer je Bandić rekao da režije neće trebati podmiriti, a uplatnice su im stigle
 ??  ?? NA RAČUNU ZA OBNOVU Ima 15 milijuna kn, rekao je Bandić
NA RAČUNU ZA OBNOVU Ima 15 milijuna kn, rekao je Bandić
 ??  ?? NOVA SERIJA Motivi su zaštićeni domaći proizvodi
NOVA SERIJA Motivi su zaštićeni domaći proizvodi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia